Indeks telesne mase ali ITM in njegov vpliv na naše zdravje

Indeks telesne mase je izračun razmerja med vašo višino in težo in vam na najlažji način poda podatek o tem, ali je vaša teža primerna, ali pa ste morda presuhi ali predebeli. Na ta način si lahko izračunate svojo idealno telesno težo, kar marsikomu, ki si želi shujšati in preoblikovati svoje telo, lahko predstavlja zelo močno motivacijo pri telesni vadbi in pri spremembi svojih prehranjevalnih navad.

Indeks telesne mase ali ITM, kot boste tudi večkrat zasledili v različnih prispevkih, predstavlja število, ki nam na osnovi strokovnih tabelic preprosto pove, v kateri razred spadamo in kakšna je naša zdravstvena ogroženost zaradi neprimerne teže, bodisi premajhne ali prevelike, saj nobeno odstopanje od idealne teže ni dobro za naše zdravje. Izračunamo ga s pomočjo dveh podatkov in sicer naše višine in naše teže, s pomočjo matematične formule, ki izračuna dejansko razmerje med našo maso v kilogramih in med kvadratom naše telesne višine, rezultat pa je enota, s pomočjo katere lahko natančno opredelimo, v kateri razred prehranjenosti spadamo. Na spletu lahko najdete različne kalkulatorje, kjer si lahko zelo enostavno izračunate svoj indeks telesne mase, enega najdete tudi na spletni strani www.popolnapostava.com.

Seveda moramo tukaj opozoriti, da izračunani indeks velja za povprečne posameznike, trenirani športniki z veliko mišično maso imajo indeks lahko precej povišan, vendar pa to ne ogroža njihovega zdravja, saj njihovo maso predstavlja zdravo mišično tkivo in ne maščobne obloge, ki predstavljajo tveganje za naše zdravje.

Indeks telesne mase ali ITM se pri ženskah z normalno in zdravo težo giblje med 19 in 24, pri moških je to število med 20 in 25. To število nam pove, da sta naši višina in teža v zdravem in pravilnem razmerju ter da nimamo preveč ali premalo maščobnih oblog. V primeru nižjega indeksa telesne mase od priporočenega pomeni, da smo verjetno podhranjeni, k temu pa lahko pripeljejo različni vzroki, kot so različne bolezni hranjenja, na primer bulimija ali anoreksija, ali pa tudi nekatere druge bolezni, kot na primer Chronova bolezen ali druge črevesne bolezni. V teh primerih je priporočljivo da obiščete vašega zdravnika ali svetovalca za zdravo prehrano.

V primerih, ko indeks telesne mase presega priporočeni indeks 24 pri ženskah in 25 pri moških, pa to pomeni, da je naša telesna teža previsoka in da le ta že lahko ogroža naše zdravje. V tem primeru je potrebno razmisliti o načinih, kako našo telesno težo znižati. Začnemo lahko s spremembo prehranjevalnih navad ter z rednim in zdravim gibanjem. Če naša telesna teža ni pretirana, bomo že z majhnimi spremembami svojega načina življenja in prehrane svoj indeks telesne mase hitro spravili v normalne okvire in tako zmanjšali svojo zdravstveno ogroženost.

 

Če pa je naša telesna teža precej prevelika, je dobro in priporočljivo, da za spremembo svoje prehrane in načina življenja poiščemo strokovnjaka. Eden najboljših strokovnjakov pri nas je nedvomno Miha Geršič, ustanovitelj portala Popolnapostava.com, kjer so na enem mestu zbrani nasveti, kako v najkrajšem času in na zdrav način priti do svoje popolne postave s pomočjo zdrave in uravnotežene prehrane in aktivnega in zdravega načina življenja. Izračunajte si torej svoj ITM in če je vaš indeks telesne mase višji od 25, zberite pogum in se odločite za spremembo vašega življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Prekomerna telesna teža namreč zelo negativno vpliva tako na naše splošno zdravje kot tudi na naše počutje. Hitreje smo utrujeni, zadihani, težje prenašamo vročino, naša samopodoba se zniža. Poleg tega pa prekomerna telesna teža negativno vpliva predvsem na zdravje srca in ožilja, kar lahko na dolgi rok privede tudi do hujših zdravstvenih težav. Zato pravočasno poiščite nasvet in pomoč strokovnjaka, kot je Miha Geršič, saj vam bo lahko s svojim znanjem in izkušnjami hitro in učinkovito pomagal do vaše idealne postave in bolj zdravega življenja.

V primeru pa, da vaš indeks telesne mase ali ITM presega 40, pa to predstavlja že zelo hudo tveganje za vaše zdravje, zato se vsekakor o svojem zdravstvenem stanju posvetujte s svojim zdravnikom. V tem primeru gre za tako imenovano adipoznost, ki predstavlja veliko prekomerno težo in tovrstno stanje zelo negativno vpliva na vaše zdravje in predstavlja izjemno veliko tveganje za zdravje srca in ožilja, zato je obisk zdravnika in prehranskega svetovalca nujen, da zagotovite izboljšanje vašega zdravja in počutja.

Indeks telesne mase ali ITM je torej preprost in učinkovit pokazatelj stanja našega telesa in na hiter način si lahko vsakdo izračuna, v kakšnem stanju je njegovo telo in kakšna je njegova zdravstvena ogroženost zaradi prekomerne ali prenizke teže. V primeru, da vaš ITM odstopa od idealnih vrednosti, obiščite spletni portal Popolna postava in poiščite informacije in nasvete o tem, kako doseči svojo idealno postavo. Strokovnjak Miha Geršič vam bo s svojo ekipo priskočil na pomoč in vam pomagal, da boste z učinkovito spremembo prehranskih navad in z telesno aktivnostjo učinkovito poskrbeli za vašo lepo postavo, dobro počutje in odlično zdravje. Prvi korak pa morate seveda narediti vi.