Kako poteka ultrazvok trebuha in zakaj vam lahko reši življenje

ultrazvok_trebuha

Ultrazvok trebuha je neboleča in varna preiskava, s pomočjo katere lahko odkrijemo številne nepravilnosti in poškodbe. S pregledom mehkih tkiv v trebušni votlini, lahko zdravniki odkrijejo številne bolezni, zato je nepogrešljiv diagnostični poseg v medicini. Medicinski center Hipokrat je eden izmed ponudnikov, kjer vam brez čakalnih vrst, ultrazvok trebuha opravijo strokovno in neboleče.

ultrazvok_trebuha_page

 

Kako deluje ultrazvok trebuha (UZ abdomna)?

Ultrazvok abdomna je postopek, s katerim zdravnik pregleduje notranje organe v trebušni votlini. Ultrazvočni aparat ima sondo, na kateri so majhni kristali, ki povzročajo električne impulze, ki oddajajo valove različnih frekvenc. Zdravnik na sondo in na trebuh aplicira gel, ki pomaga, da je prenos valov bolj učinkovit. Ti valovi nato potujejo do človeškega telesa, tam pa se širijo preko tkiv, visoko frekvenčni valovi, ki se odbijajo nazaj pa prikažejo sliko. Glede na to, koliko je tkivo prepustno, se na računalniku pokaže slika v različnih sivih odtenkih. Ker se slike prenašajo v živo, pa se lahko opazuje tudi gibanje organov, kar je še posebej dobrodošlo pri ultrazvočnih pregledih v nosečnosti. Pregled traja ponavadi 20 minut, oziroma odvisno od težave pacienta, pa tudi od kakovosti ultrazvočnega aparata in strokovnosti zdravnika. Lahko pa traja tudi do ene ure ali več, če gre za prvi pregled in je zadeva nejasna. Zdravnik si mora vzeti čas in pregledati več notranjih organov hkrati, da lahko natančno in strokovno ugotovi razlog težav. Ultrazvok trebuha se lahko uporablja tudi kot del preventivnega pregleda, s katerim preverjamo stanje notranjih organov, kot so jetra, žolčnik, vranica, trebušna slinavka, sečila, jajčniki, rodila, prostata, stene prebavil in stene žil. Ultrazvok abdomna pa je tudi zelo uporabljena metoda za preverjanje prisotnosti proste tekočine v trebušni votlini. Najbolj razširjena diagnostika je ultrazvok trebuha, sicer pa se ultrazvočna preiskava uporablja tudi:

V terapevtske namene, naprimer za drobljenje ledvičnih kamnov

Pregledovanje ploda v nosečnosti

Za določanje količine urina v mehurju

Za zdravljenje sive mrene

Za preiskavo kit, živcev in mišic in kosti

Za diagnosticiranje delovanja srca

Za oceno prehodnosti arterij

V urgentni medicini

Kakšni so razlogi za ultrazvok abdomna?

Bolečine v trebuhu

Nepojasnjeno napenjanje v trebuhu

Bolečine v križu neznanega izvora

Krvavo blato

Krvave sledi v urinu

Nepojasnjeno več časa trajajoče zaprtje

Nepojasnjeno več časa trajajoče tekoče odvajanje blata

Rumenkasta koža in rumenkaste beločnice

Pri ženskah krvavitve izven ciklusa

Visok krvni tlak

Srbeča koža

ultrazvok_trebuha_main

 

Kako poteka priprava na pregled?

Pacient mora biti tešč od 6 – 8 ur, dovoljeno je le pitje vode, oziroma nesladkanega čaja. Pravzaprav se pitje tekočine pred preiskavo priporoča, zato da se napolni mehur, kar omogoča, da je preiskava bolj učinkovita. Dan preden imate ultrazvok trebuha se svetuje uživanje lahke hrane in take, ki ne napenja, saj zaplinjenost črevesja močno moti preiskavo. Če ste na preiskavo naročeni zgodaj zjutraj, lahko nazadnje jeste ob polnoči, če pa imate preiskavo popoldne, pa lahko jeste lahek zajtrk, kasneje pa je dovoljena samo tekočina. Črevo mora biti na dan pregleda popolnoma izpraznjeno, saj lahko polno črevo ovira pogled na potencialno težavo. Če imate probleme z odvajanjem, si lahko pomagate z odvajalnimi sredstvi.

Kako poteka preiskava?

Pri ultrazvoku trebuha se pregleduje:

Jetra, žolčnik, žolčne vode, trebušno slinavko, vranico, nadledvično žlezo, ledvici in večje žile

Pri moškem sečni mehur, prostato in seminalni vezikuli

Pri ženskah sečni mehur in rodila

Povečane bezgavke

Povečano želodčno steno

Povečano črevesno steno

Morebitno prosto tekočino v trebušni votlini

Ultrazvok trebuha je pregled, ki je neboleč, neinvazivni in neškodljiv. Pacient leži na hrbtu, po potrebi se obrne na stran, da lahko zdravnik zajame širšo sliko. Na predel trebuha in na sondo se aplicira gel, ki pomaga pri učinkovitem prenosu valov. Zdravnik nato premika sondo po območju, ki ga želi preiskati, dokler ne dobi željene slike. Pritisk sonde je neboleč in nemoteč, le v redkih primerih lahko izzove rahlo neudobje. Po končani preiskavi, se gel, ki je na vodni osnovi in vam ne poškoduje kože ali oblačil, obriše s telesa.

Z ultrazvokom trebuha lahko ugotovimo različna stanja, nekatera od njih pa so lahko celo življensko nevarna:

Bolečine v trebuhu

Nenormalno delovanje jeter

Povečan organ v trebušni votlini

Anevrizma trebušne aorteLedvični kamni

Žolčni kamni

Ciste

Tumorji

Najpogostejše bolezni, ki jih pokaže ultrazvok trebuha so ciroza jeter, povečana vranica, vnetje trebušne slinavke, zamaščenost jeter, povečana prostata, vnetje slepiča, miomi maternice, ciste jajčnikov, ledvični kamni.

Ultrazvok trebuha je preiskava, ki omogoča hitro diagnosticiranje bolezenskih stanj, ki so lahko tudi nevarna, zato je pomembno, da se ob nepojasnjenih težavah obrnete na osebnega zdravnika, ki vam bo napisal napotnico za tovrstno preiskavo. Ker pa so čakalne vrste nedopustno dolge, vam priporočamo, da pregled opravite samoplačniško. V medicinskem centru Hipokrat vam bodo ultrazvok abdomna opravili hitro, neboleče, predvsem pa strokovno in natančno.