Kvalitetna razsvetljava pozitivno vpliva na človeško počutje

Človeško počutje in zdravje je pomembno za vsakega posameznika in ker ima svetloba velik vpliv na človeka je razsvetljava nekaj, za kar si je vredno vzeti čas in raziskati dejavnike in ponudbo, ki je na voljo. Svetloba ima vpliv na počutje in s tem na kvaliteto življenja in delovno učinkovitost. Poleg naštetega pa je tudi odličen element za ustvarjanje prostora, saj z različnimi vrstami svetlobe lahko ustvarimo zelo različne ambiente. Razmisliti je potrebno o barvi in količini svetlobe in svetilnem kotu. To so tehnični parametri, ki pa so zelo različni, odvisni od prostora in namena. Ne glede na to, ali opremljate nov prostor ali preurejate starega, se posvetujte s strokovnjaki, da boste naredili pravi načrt za kakovostno razsvetljavo. Pri sami gradnji je najbolje, če strokovnjak za razsvetljavo sodeluje s projektanti in arhitekti, saj na ta način lahko svetuje že v začetni fazi gradnje, upošteva elektro inštalacije, ki pa se morda lahko tudi prilagodijo glede na želje o ambientu doma ali poslovnega prostora, ki ga želite ustvariti. S kakovostno razsvetljavo pa ne poste poskrbeli le za estetski videz, ampak tudi za višjo produktivnost in visoke prihranke pri električni energiji. Z izdelavo  projekta in energetskim izračunom boste lahko že pred samim začetkom dobili informacijo o stroških in tudi celostnih rešitvah za prostor, skratka razsvetljava je projekt, v katerega je potrebno vložiti nekaj truda in strokovnosti, saj svetilnih elementov zagotovo ne boste menjali dolgo časa. Posvet s strokovnjakom je pravilen pristop tako za notranjo dekorativno razsvetljavo kot tudi zunanjo, zasilno, razsvetljavo za športne objekte in prireditve. V sodobnem času je čedalje večji poudarek na uporabi inteligentnih svetil tako v poslovnih kot tudi zasebnih prostorih ali javnih površinah, saj je cilj manjša poraba električne energije, kar pa ni varčno le iz finančnega vidika, temveč tudi prijazno do okolja. Odgovornost do okolja, narave in ne nazadnje tudi do lastnega zdravja je dejavnik, ki je vse bolj prisoten tudi v gradnji in opremljanju.

Razsvetljava je širok pojem. V vašem domu je poleg opreme tudi svetloba tisto, kar prostoru da končno podobo. Človeški bioritem je v skladu z naravo, s ciklom dan – noč, svetloba – tema. Posledično je razumljivo, da svetloba vpliva na počutje človeka. Zunanja, naravna svetloba je v neprestanem spreminjanju, spreminja se barva svetlobe, ton svetlobe in njena moč in variacije teh sprememb pripomorejo k ravnovesju v človeškem telesu. Izredno pomembna je postavitev svetlobnih teles, zato je najbolje, če je seveda mogoče, da to upoštevate že pri samem projektiranju. Razsvetljava v kuhinji, kopalnici in delovnih prostorih mora biti drugačna od tiste v spalnih prostorih, prostorih za druženje, skratka od namembnosti in dejavnosti je odvisno, kakšno svetlobo boste izbrali. Seveda je funkcionalnost vedno na prvem mestu, z barvo svetlobe in svetilnim kotom pa se lahko poljubno igrate in dodajate detajle, ki bodo vaš prostor obogatili.

Pri postavitvi svetlobnih teles je pomembno, da zajamete vse elemente v prostoru, stropne, viseče, samostoječe in namizne segmente. Na ta način boste svetila lahko uporabili ne samo za vir svetlobe, pač pa tudi kot dekorativne elemente, saj bodo vašemu prostoru dodali detajle, ki lahko popolnoma preuredijo prostor.  Razmislite ali želite, da bo vaša razsvetljava ustvarila minimalističen stil, ali pa vam je bolj pri srcu bogato razkošje, ki bi ga radi vnesli v svoj dom ali poslovni prostor. Z izbiro svetil lahko odlično dopolnite obstoječi stil prostora, lahko pa z pametno izbiro prostor popolnoma spremenite brez, da bi menjali pohištvo in druge elemente. Za dekoracijo so odlični led trakovi, s katerimi lahko staro dolgočasno omaro spremenite v moderen ali razkošen kos pohištva. Barvo svetlobe prilagodite prostoru, s toplimi toni svetlobe boste ustvarili domač ambient v dnevni sobi ali spalnem prostoru, medtem ko mora biti razsvetljava v kuhinji, kopalnici in delovnih prostorih hladna in močna. Lahko pa se odločite tudi za kombinacijo toplih in hladnih tonov in na primer v kuhinji osvetlite močneje delovni pult, jedilno mizo pa toplejšimi toni. Še zlasti je primerna kombinacija različne svetlobe, če imate kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo v enem prostoru, oziroma odprte, povezane prostore med seboj.  Izbor svetil pa je odvisen tudi od količine naravne svetlobe, ki je prisotna v prostoru in od kvadrature prostora. Najprimernejša izbira, ne glede na to, ali gre za novo gradnjo ali je razsvetljava v obstoječem prostoru potrebna prenove, je zagotovo led osvetlitev. Z led svetili, led trakovi, led reflektorji in led profili lahko ustvarite karkoli, poleg izrednih dizajnov, možnosti neštetih kombinacij in različnosti svetlobnih teles, boste z njimi tudi prihranili pri porabi električne energije. Prihranek pa ni zanemarljiv, saj proti klasični razsvetljavi led svetlobna telesa prihranijo do 90% električne energije. Poleg tega imajo veliko daljšo življenjsko dobo, omogočajo izbor barve svetlobe in svetilnega kota. Led osvetlitev je primerna tako za dom, kot tudi za zunanjo osvetlitev teras, raznih notranjih in zunanjih detajlov in seveda tudi poslovnih prostorov ter industrijskih obratov. Razsvetljava je projekt, ki ga skupaj s strokovnjakom vzemite resno in rezultat bo zagotovo navdušil!