Zdravilne rastline zdravijo bolezni na naraven način in brez stranskih učinkov

Ljudje se v današnjem času vedno znova radi vračamo nazaj h koreninam in upoštevamo nasvete naših babic. Želja po zdravljenju na naraven način brez stranskih učinkov, ki običajno vodijo tudi v novo bolezen, je velika želja današnjega časa. Zavedati se je potrebno tudi, da zdravila, ki nam jih predpišejo zdravniki, so pač enostavno kemija, ki vsekakor pusti posledice telesu, ki so lahko trajne. To nikakor ne pomeni, da ne smemo upoštevati navodil in zdravljenj, ki jih predpišejo za to usposobljeni ljudje, ampak želimo samo predpostaviti, da se morda kake težave lahko rešujejo s pomočjo darov, ki jih ponuja mati narava.

Zdravilne rastline so v negi in zdravju človeka pojavljajo od nekdaj. Zdravila, kot jih poznamo danes, so med nami relativno kratek čas in naši predniki so si morali pomagati s pripravki, ki so jih našli zunaj. S pojavom moderne medicine so zdravilne rastline rahlo utonile v pozabo in tudi postale tarča nezaupanja ter dvoma v njihovo delovanje. Kot rečeno, pa se njihov trend ponovno vrača nazaj v naša življenja in zdravje.

Pozitivna plat, ki jo zdravilne rastline imajo v primerjavi z medicinski zdravili, je možnost preventive. Veliko dobrega lahko storimo sebi in svojemu telesu s tem, da v vsakdanjo rutino vnesemo določene zdravilne rastline, ki dokazano vplivajo na dobro počutje, zmanjšanje stresa in prečiščujejo telo. Tako lahko skodelica domačega kamiličnega čaja blažilno vpliva na vaš želodec in prebavo, metin čaj vas umiri pred spanjem, posušene brusnice poskrbijo, da so vaša sečila zdrava, ameriški slamnik pa, če niste bolnik s ščitnico, varuje vaš imunski sistem. Ti drobni triki lahko neverjetno vplivajo na izboljšanje našega zdravja.

Če se lotite oskrbe vaše shrambe z zdravilnimi rastlinami, resnično poskrbite, da so naravne in niso izpostavljene škodljivim vplivom, ki jih okolju povzroča človek. Ne škropite jih in ne imejte jih posajene ob prometno izpostavljenih območjih. Tudi nabirajte jih ne v takem okolišu. Prav tako se, preden kupite zdravilne rastline od kakega prodajalca, pozanimajte o njihovem izvoru in okolju. Če je prodajalec resnično zaupanja vreden, vam bo na vsa vaša vprašanja z veseljem odgovoril in vam tudi sam svetoval, katere so tiste res prave za vas.

Seveda je treba, tako kot vse ostalo, tudi zdravilne rastline uporabljati z  glavo. Nikakor ne jemljite prevelikih odmerkov, ne pretiravajte z njimi in se o vsaki zelo dobro podučite. Nobene potrebe ni, da bi vam rastlina, ki je namenjena temu, da ob pravilni uporabi pomaga, naredi več škode kot koristi zaradi površnosti.

 

Kot omenjeno, so zdravilne rastline že nekaj časa spet na pohodu in vedno bolj priljubljene med ljudmi. Ena najbolj priljubljenih je zagotovo čudežna aronija. Gre za rastlino s črnimi plodovi, ki bi naj imela skoraj čudežno zdravilno moč in bi naj pomagala celo pri upočasnitvi staranja. Polna je antioksidantov in vsebuje vitamine A, B,C, P. Pomagala bi naj pri želodčnih težav, vendar izredno pazljivo – prevelike količine aronije lahko storijo ravno nasprotno in povzročijo hude prebavne motnje. Aronija bi naj pomagala tudi pri uravnavanju krvnega pritiska, zdravila bolezni ožilj, bila bi naj tudi odličen blažilec za migreno. Odlična je tudi za krepitev imunskega sistema in povečuje elastičnost kože. Sanje vsake ženske, kajne? Lahko si jo privoščite v obliki soka, prehranskih dopolnil, posušenih sadežev ali pa jo posadite na svojem vrtu in si privoščite sveže sadeže. A res poudarjamo – pazljivo.

Še posebej zdaj v poletnem času pa vlada veliko povpraševanje za aloe vero. Brez problema raste tudi v slovenskem okolju in spada med bolj priljubljene zdravilne rastline povsod po svetu. Izvrstna je za nego kože skozi vse letne čase, še posebej pa pride prav v vročih dnevih pod žgočim soncem. Vneto kožo od sonca pomiri, pohladi in navlaži. Pomaga tudi pri hitrejšemu celjenju kože. Je ena najbolj uporabljenih sestavin v kozmetični industriji in zelo težko boste našli dom, ki nima vsaj enega izdelka iz aloe vere. Dejstvo pa je, da ga ni čez svežo in domačo pridelano aloe vero, saj je gel, ki pride direktno iz lista, ko ga utrgate, tisto najboljše zdravilo za vašo kožo. List aloe vere lahko prislonite tudi na pik od komarja, mozolj ali poškodovan predel kože od padca. Resnično prvovrstna in zelo zdravilna rastlina.

Ostale zdravilne rastline, ki jih nikakor ne smemo zanemariti, so še ognjič, ki je prav tako izvrsten za nego kože in za naš imunski sistem; borovnice, ki so polne antioksidantov in pozivno vplivajo na našo prebavo; breza, ki skupaj z brusnicami, poskrbi za dobro delovanje naših sečnih predelov in čisti ledvice ter jetra; čemaž, ki preprečuje nastanek krvnih strdkov in naseljevanja bakterij; divji kostanj, ki pomaga pri oskrbi kapilar. Veliko več bi še lahko našteli, saj so zdravilne rastline izjemno široka tema, a za zdaj nekaj res osnovnih.

Svojemu telesu boste naredili veliko uslugo, če bo del vašega življenja tudi mati narava. Zdravilne rastline so še kako pomembne in učinkovite, hkrati pa so preprosta in tudi poceni možnost, kako zavarovati vaše zdravje.