Donat.mg je bogat vir magnezija

Donat.mg

V zadnjih letih narašča zavedanje o pomenu zdravega načina življenja, uravnotežene prehrane in redne telesne aktivnosti. Posebej pestra in raznolika prehrana, bogata z vitamini in minerali, je ključna za ohranjanje zdravja in daje energijo, ki jo potrebujemo za vsakodnevne aktivnosti. Med hranilnimi snovmi ne smemo zanemariti magnezija, saj sodeluje v več kot 300 telesnih procesih in pripomore k splošnemu dobremu počutju, poleg tega pa preventivno varuje ali odpravlja mnoge težave, ki se pojavijo ob njegovem pomanjkanju. Nahaja se v različnih virih:

  • magnezij v hrani se v največjih količinah nahaja v oreških, polnovrednih žitaricah, zeleni zelenjavi, stročnicah, bananah, v mleku, jajcih in perutnini;
  • magnezij v mineralni vodi je v največji količini prisoten v naravni mineralni vodi Donat.mg, saj liter donata vsebuje kar okoli 1000 mg magnezija, zato ima zdravilno moč;
  • magnezij v prehranskih dopolnilih je dobavljiv v obliki magnezijevih tablet ali magnezijevih vrečk.

Zakaj vključiti magnezij v prehrano?

Magnezij je pomemben mineral, saj telesu pomaga zagotavljati energijo, sodeluje pri presnovnih procesih, preprečuje zaprtje oz. slabo prebavo in vpliva na uravnavanje krvnega tlaka in ravni krvnega sladkorja. Potreben je za gradnjo in ohranitev kosti ter zob, za ohranjanje zdravega imunskega sistema, nepogrešljiv pa je tudi pri delovanju mišičnih in živčnih celic. Magnezij v hrani se v telo absorbira v različnih količinah, glede na način priprave hrane, zato ga je priporočljivo uživati še v drugih oblikah. Naravna mineralna voda Donat.mg je bogata z magnezijem, njeno redno pitje pa zlahka zadosti dnevnim potrebam po magneziju, ki se razlikujejo glede na različne skupine posameznikov, odvisne pa so tudi od mnogih drugih dejavnikov: mladina od 16. leta dalje in odrasli potrebujejo povprečno 300–400 mg magnezija dnevno, moški nekoliko več kot ženske. Posebno pozorni na dnevni vnos magnezija pa morajo biti športniki, diabetiki, nosečnice in doječe matere, starejši ljudje in pacienti s srčnimi obolenji, saj je pri njih potreba po magneziju še večja.

magnezij v hrani

Po drugi strani je magnezij nepogrešljiv tudi pri hujšanju, saj v tem času telo pospešeno izgublja pomembne minerale. Zaradi svoje kemijske sestave donat deluje kot naravno odvajalo in je še posebej koristen v začetku hujšanja, saj telo očisti nabranih strupov, odpadnih snovi in pripomore k ponovni vzpostavitvi kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu. Sulfatne snovi v donatu zmanjšujejo apetit, magnezij pa pospešuje prebavo, zato je odlična pomoč pri boju s kilogrami.

Donat.mg je bogat vir magnezija

Izvirska voda donat se nahaja pod površjem Rogaške Slatine v globinah med 280 in 600 metri in vsebuje številne minerale iz raztapljajočih se kamnin (poleg magnezija še kalcij, sulfate in hidrogenkarbonate) ter druge elemente (ogljikov dioksid). En liter donata poleg 1000 mg magnezija vsebuje še okoli 13 g raztopljenih trdnih mineralnih snovi ter približno 3,5 g ogljikovega dioksida. Edinstvena kombinacija teh elementov ima zdravilno moč, zato se Donat.mg že stoletja uspešno uporablja za lajšanje najrazličnejših zdravstvenih težav. Njegovo pitje se priporoča pri težavah z zaprtjem, prebavo in zgago, odličen pa je tudi kot pripomoček pri hujšanju in izgubi kilogramov. Priporočljiv je za normalno krčenje mišic in deluje antistresno. Magnezij v hrani se lahko tako dopolni z magnezijem v mineralni vodi Donat.mg, saj je ta za razliko od ostalih mineralnih vod z magnezijem primeren za pitje neprekinjeno vse življenje.

Pomanjkanje magnezija v telesu se kaže kot splošno slabo počutje, izguba apetita, zaprtost, utrujenost in hitra utrudljivost, mravljinčenje, mišični krči, razdražljivost, pa tudi v obliki psihičnih sprememb, motenj spanja, slabše koncentracije ali glavobola. Do pomanjkanja pride najpogosteje zaradi posameznih fizioloških stanj kot so bruhanje, driska, pogosto pitje alkohola ali prepogosta uporaba odvajalnih sredstev, pogosto pa je tudi pri težavah s ščitnico in pri sladkorni bolezni.

Da bi se izognili težavam s pomanjkanjem magnezija, je priporočljivo uživati magnezij v hrani in redno pitje mineralne vode Donat.mg, saj bo ta nadomestila manjkajoči pomembni mineral ter hitro in učinkovito pomagala odpraviti vse vrste neprijetnosti.