Life coach obvlada proces napredka in reševanje težav

life coach

Life coach je usposobljena oseba, ki se ukvarja s coachingom, to je treniranje ljudi za življenje. Pokriva vsa življenjska področja. Vsa življenjska področja pa pomeni zdravje, družina i partnerstvo, delo in izobraževanje ali poklic, prosti čas in zabava ter še nekatere druge naše potrebe, ki morajo biti izpolnjene, da smo srečni in uspešni. Dober life coach ima tudi sam bogate izkušnje in ne more biti prav mlada oseba. Dolgoletna kilometrina daje človeku kredibilnost in pa seveda njegovi rezultati, ki jih lahko tudi pokaže.

life coach

Kakšen naj bo life coach?

Izkušen life coach ni naučen coach ampak izhaja iz lastnih padcev in vzponov ter procesa učenja in napredovanja, da lahko pomaga drugim. Če ima sam take izkušnje, se bo lahko poistovetil s težavami drugega in mu znal pomagati tako, da jih bo rešil tudi sam. To pa pomeni, da mu daje nasvete. Coach dejansko pomaga človeku najti notranje vire in izkušnje ter moč, da reši nalogo sam. Ko človek reši svoje težave sam, dobi več samozavesti in postane usposobljen reševati tudi druge težave, ker ima primer ter dokaz, da to deluje.

Zato mora biti pravi life coach usposobljen v potrpežljivosti in tehnikah vodenja človeka preko procesa učenja do končnega rezultata. Pri tem mora upoštevati, da končni rezultat ni vedno uspeh, kot smo si ga  zamislil, ampak je tudi lahko opustitev nečesa ali sprememba ter začetek nečesa drugega, kar bo pripeljalo do uspeha.

Kako vam lahko pomaga coach za življenje?

Življenjski coach ali angleško life coach vam lahko pomaga tako ,da vas s posebnimi tehnikami vodi skozi proces spoznavanja problema, reševan je in odpravljanje problema. Pri tem vas nauči samoobvladovanja čustev. Hkrati lahko raziščete svoje strahove in blokade, ki jih pomaga life coach s posebnimi tehnikami odpraviti in raztopiti.

Ko se odpravijo blokade in ovire običajno praviloma življe steče samo od sebe in vse se reši najbolje, kakor se lahko. Tudi tisto, kar na m ni všeč, kako se je rešilo, se kasneje izkaže za najboljšo možno rešitev, če le znamo iz tega potegniti pravi nauk. Tudi to nas lahko pravi coach nauči, če seveda zna sam.

Postavi se vprašanje, ali bi zmogli brez pomoči coacha? Da seveda, če se zavzamemo in ne obupamo, iščemo in se izobražujemo bomo tudi sami prišli do istih rezultatov. Vendar bo to trajalo veliko let in bo precej koštalo. To je izkusil tudi vaš coach. Prednost, da delate s coachom je ravno v tem, da pridete do rezultata bistveno hitreje, kot bi sicer.

To pap omeni, da namesto, da bi potrebovali za rešitev nekega problema 5 let, pridete s pomočjo vodenja s coachom do rezultata lahko v 5 mesecih ali celo prej. Včasih potrebujemo le nekaj malenkosti, ali eno samo malenkost, da se premaknemo do uspeha.

Mnogi ljudje pa obupajo tik pred ciljem. Tudi tu je life coach v veliko pomoč, ker vas bo spodbujal, da ne obupate nikoli. Sam dobro ve, da je obup pred ciljem najpogostejša napaka vas vseh, temu pa se enostavno reče nepotrpežljivost. Včasih moramo vztrajati samo še trenutek en dan ali mesec, pa se rezultat pokaže. Takrat pa je ves trud za nazaj poplačan.