Zavarovanje plačila je pomembno za dobro poslovanje vašega podjetja

zavarovanje plačila

Vas zanima kako se zavaruje plačilo, kako se izogniti kreditnim tveganjem in podobna vprašanja? Verjetno se običajni ljudje s tem ravno ne ukvarjamo, ko pa se lotite kakšnega resnejšega posla, pa je vseeno dobro, da se malo pozanimate o tem, oziroma da pridobite vsaj neko osnovno znanje glede možnih načinov zavarovanja plačil, saj vam bo to bistveno olajšalo vaše delo in poslovanje, izognili pa se boste tudi marsikateri komplicirani in neugodni situaciji. Kliknite na https://alpha-credo.com/sl/zavarovanje-terjatev/ in si preberite vse, kar morate vedeti o zavarovanju plačil in ostalih podobnih stvari.

Zakaj je dobro, da poznam zavarovanje plačila?

Vprašanja v zvezi z zavarovanjem plačil in vsem, kar je povezano z zavarovanjem so vprašanja, ki se jim večina ljudi, če se le da, rada izogne. Zdi se, da o tem nočemo/jo govoriti, ker če ne veš, je bolje, da si tiho, kot da govoriš ali sprašuješ neumnosti. To pa v primeru zavarovanja plačil ni ravno dobro početje, saj ima lahko nepoznavanje osnov negativne posledice na vaše delo. Po domače povedano, ljudje vas lahko hitro »nategnejo« ali zavedejo in hitro boste podpisali nekaj, česar niste želeli.

Zato je dobro, da stopite v kontakt z zavarovalnico ali zavarovalno posredniško družbo, ki vam bo pri tovrstnih vprašanjih pomagala in svetovala. Razložili vam bodo vse o kreditnih tveganjih in zavarovanjih in še veliko drugih stvari.

Zavarovanje plačila je ključno za vsako uspešno podjetje, saj terjatve do kupcev predstavljajo kar velik del sredstev podjetja. Stečaji, zamude plačil in podobno so danes kar pogosti, zato se zavarovanje plačila zagotovo splača narediti. Majhen del podjetij si sicer lahko privošči upravljati kreditna tveganja s tem, da vselej zahtevajo avansno plačilo, večina pa bi s tem izgubila na konkurenčnosti, zato se poslužujejo drugih rešitev. Od strank zahtevajo bančne garancije, kar pa v praksi prinese veliko dodatnih stroškov in zahteva kar nekaj specifičnih znanj.

Kaj pomeni zavarovanje plačila?

Zavarovanje plačila ali kreditna zavarovanja so način, s kateri prenesete tveganje morebitnih neplačil kupcev, zaradi daljše plačilne nesposobnosti ali zaradi drugih specifičnih okoliščin, na zavarovalnico. V praksi to pomeni, da če ste zavarovani, stranka pa zamuja s plačilom več kot 180 dni ali gre v stečaj, bo vašo terjatev do dogovorjene višine pokrila zavarovalnica. Zato je pomembno, da pametno in premišljeno izberete vrsto zavarovanja, ki bo kar se da ustrezalo vašemu poslovnemu modelu, posebnostim vaše dejavnosti, vašim strankam in podobno.

Zavarovanje plačila – prednosti

S prenosom tveganja neplačil strank na izbrano zavarovalnico si zagotovite, da je vaše poslovanje varno. Zavarovanje terjatev pa ni nujno le zaradi plačila zavarovalnine, ki vam nudi nadomestilo za nastalo škodo, temveč tudi zaradi dodatne, preventivne funkcije, torej da zmanjšate , preprečite ali omejite škodo. Prednost, ki vam jo prinese zavarovanje plačila je tudi v izboljšanju notranjih procesov, saj se tako izboljšajo kreditni standardi v vašem podjetju, s čimer dosežete bolj vzdržno rast prodaje in ste deležni manjšega odpisa terjatev. Če dobro upravljate s kreditnimi tveganji, povečate svojo pogajalsko moč pri strankah , dobaviteljih, bankah in drugih finančnih institucijah. Lažje boste pridobili tudi nekatera financiranja.

Zavarovanje plačila je pomembno in nujno, če želite uspešno in varno poslovati z različnimi strankami, dobavitelji in drugimi institucijami. Poskrbite, da boste izbrali dobro zavarovalnico ali zavarovalno posredniško družbo, ki vam bo znala pravilno svetovati in pomagati.