Prodaja podjetja – kako izpeljati postopek z minimalno stresa?

Prodaja podjetja je v določenih primerih nujna, predvsem je to takrat, ko podjetja več nismo zmožni peljati naprej, kar navadno pomeni, da nam je zmanjkalo volje ali pa idej, kako bi lahko podjetje, ki smo ga morda ustanovili sami popeljali na višjo raven. Prodaja podjetja pa ni nujna samo iz negativnih razlogov. Mnogo podjetnikov, svoje podjetniške ideje in zamisli prelevi v ustanovitev podjetja, ki ga nato proda drugemu, nadobudnemu podjetniku, za katerega je prepričan, da bo znal idejo popeljati naprej in z njo ustvariti večji uspeh. Takim podjetnikom rečemo serijski podjetniki, ki so navadno tudi investitorji in mentorji mnogim start-up podjetnikom.

Prodaja podjetja je lahko zelo enostavna, kadar se obrnemo na ljudi, ki vedo kako najbolje rešiti zadevo, ne da bi bila preveč stresna, predvsem da je hitra, enostavna in učinkovita. Ravno takšni strokovnjaki pa se nahajajo v podjetju Odpri podjetje. Odpri podjetje pomaga vsem podjetnikom bodisi pri ustanovitvi podjetja,  če se odločijo za nakup ali odkup podjetja ter seveda, pomagajo tudi, kadar pride na vrsto prodaja podjetja. V kolikor se odločite za prodajo podjetja, vam praktično ni potrebno skrbeti za nobeno nalogo, saj namesto vas vse uredijo pri podjetju Odpri podjetje. Za vas oziroma namesto vas poskrbijo za vso potrebno dokumentacijo za prodajo podjetja pa poskrbijo tako, da ga odkupijo od vas, kar pomeni, da vam podjetja ni potrebno zapreti. Po odkupu vašega podjetja pa poskrbijo za novega kupca. Novega kupca najdejo in uredijo vso potrebno papirologijo, ki je potrebna za prepis podjetja na novega lastnika, najboljše od vsega pa je, da je le-to brezplačno oziroma za prepis podjetja v celoti poskrbijo oni, tako da s tem nimamo nobenih stroškov.

prodaja podjetja

 

Prodaja podjetja, je ravno tako, kot njegova ustanovitev proces. Proces pri katerem se nikakor ne moremo izogniti obisku najrazličnejših uradov, kjer uredimo vso potrebno dokumentacijo. Podjetje je pravna oseba, ki mora imeti, ravno tako kot recimo avto, lastnika, ki skrbi za zavarovanje in podobno. S pomočjo posrednika, pa se vsem tem nevšečnostim, ki pridejo skupaj s prodajo podjetja izognemo. Zavedati se je potrebno, da prodaja podjetja, od nas zahteva tudi kar nekaj časa, energije, stresa in na koncu seveda tudi nekaj stroškov. Vsemu temu pa se lahko izognemo. Veliko oseb se na svoja podjetja zelo naveže. Še zlasti na ustanovitev prvega podjetja, v katerega smo vložili veliko časa truda in energije, da je podjetje zraslo in pričelo z delovanjem. Za vsak začetek je potrebno imeti idejo, ki se razvije v potencialni posel. Pri tem pa je normalno, da se na takšno obliko podjetja navežemo, zato je prodaja podjetja za marsikoga lahko težka. S pomočjo posrednika, si to delo olajšamo, saj nam ni potrebno stati v vrsti in zapravljati dodatnega denarja za prodajo podjetja, namesto nas, vse to uredi nekdo drug.

Vas zanima kakšen postopek zahteva prodaja podjetja?

Prvi korak, ki ga moramo narediti je, da izberemo ustreznega posrednika, ki prodaja podjetja oziroma se ukvarja z odkupom podjetja. Le-ta nas bo nato usmeril v nadaljnji postopek oziroma proces, ki ga zahteva prodaja podjetja.

Drugi korak, že prevzame ekipa posrednikov. Naša naloga je le še, da ekipi posredujemo vse potrebne podatke, da se lahko izvede prodaja podjetja. Ti podatki navadno vsebujejo ime podjetja, davčno številko, ime in priimek lastnika podjetja oziroma direktorja, zaupati pa moramo tudi morebitne obveznosti oziroma dolgove, ki jih podjetje ima.

prodaja podjetja pisarna

 

Nato v tretjem koraku ekipa posrednikov podjetje preveri, pomembno je, da je podjetje poslovalo skladno z vsemi finančnimi in ostalimi regulatornimi pravili.

Nato sledi obisk notarja, kjer posrednike pooblastimo, da prodajo podjetje. Posredniki kot so recimo ekipa Odpri podjetje, nato poišče ustreznega kupca, mu predstavi naše podjetje, pripravi vso potrebno dokumentacijo, ki je potrebna za prepis podjetja, nato spet uredijo prepis podjetja pri notarju na novega lastnika in prenesejo odgovornost podjetja nanj.

Zadnji korak, ki sledi prodaji podjetja je le še prejem nakazila kupnine podjetja.