Ena od najenostavnejših metod pregleda mišičnih tkiv, kit in mehkih tkiv, je ultrazvok mehkih tkiv. Tovrstna preiskava je za pacienta povsem enostavna, hitra in neboleča, od pacienta pa ne zahteva nikakršnih vnaprejšnjih priprav na preiskavo.

Ultrazvok mehkih tkiv se opravlja ambulantno, to je zelo hitra preiskava, ki ne traja več kot 15 do 20 minut. Pacient med preiskavo sedi ali leži, odvisno od tega, kateri del telesa se pregleduje. Za pregled se uporablja ultrazvočna sonda, ki z ultrazvokom s frekvenco, višjo od 20 kHz prodira v mehka tkiva in na ta način zdravniku omogoča, da preiskavo izvaja tako rekoč v živo, saj se slika mehkih tkiv in mišic v živo prenaša na zdravnikov monitor. Na ta način se lahko opravi res podrobna preiskava tkiva, ker pacient sodeluje z zdravnikom, se lahko preiskava izvede iz različnih zornih kotov in tako zdravnik dobi odličen vpogled v stanje podkožnih tkiv.

Ultrazvok mehkih tkiv je preiskava, ki se najpogosteje uporablja pri pregledu obsklepnih mehkih tkiv, pregled se lahko izvaja na tako rekoč vseh sklepih človeškega telesa, ali pa za pregled različnih skupin mišic, za katere sumimo, da so ali poškodovane, obrabljene ali pa so prisotne vnetne spremembe. S tako preiskavo lahko zdravnik odlično pregleda mišične in sklepne strukture in poda natančno diagnozo stanja. Ker je ultrazvok mehkih tkiv popolnoma neškodljiv in neinvaziven način pregleda tkiv, se ta metoda lahko uporablja večkrat za spremljanje stanja in napredka zdravljenja.

Tovrstni ultrazvok mehkih tkiv se najpogosteje uporablja za podrobnejši pregled in diagnostiko ramenskih in komolčnih sklepov, kolenskih sklepov, gležnjev, preiskava je uporabna pri pregledu kolčnih sklepov in pri pregledu vseh ostalih sklepov rok in nog. Ker gre, kot rečeno, za povsem nebolečo preiskavo, ki ne pušča posledic na človeškem organizmu, je taka preiskava izjemno pomembna pri diagnostiki težav s sklepi in mišicami.

Prav tako se ultrazvok mehkih tkiv izjemno dobro uporablja pri diagnostiki tako manjših kot tudi večjih sprememb podkožnega tkiva in mišic. S preiskavo se pregledujejo razne podkožne zatrdline, ter ostale zatrdline, ki se jih otipa v mišicah, drugih podkožnih tkivih ali recimo v trebušni steni. V trebušni votlini je najpogostejša težava kila, ki jo odlično lahko diagnosticiramo s tovrstno preiskavo. Ultrazvok mehkih tkiv omogoča zdravniku, da med pregledom odlično loči ciste od tumorjev in na ta način lahko že ob prvem pregledu določi ali so potrebne kakšne nadaljnje, bolj podrobne in zahtevne preiskave.

Ultrazvok mehkih tkiv je odlično orodje za opazovanje in diagnosticiranje sprememb in morebitnih poškodb, natrganin in raztrganin, v mišicah. S pomočjo te metode lahko hitro ugotovimo, do katere stopnje je mišica poškodovana in na kakšen način lahko začnemo zdravljenje. Ultrazvočni pregled omogoča tudi nadaljnje spremljanje zdravljenja in morebitne spremembe na mišičnih tkivih po zaključku zdravljenja.

Tovrsten pregled je za človeški organizem popolnoma nenevaren in neškodljiv. Ultrazvok se izvaja z ultrazvočno sondo, ki s pomočjo ultrazvoka, ki ga oddaja na frekvenci, višji od 20 kHz, ki je človeškemu ušesu neslišna, in s pomočjo odboja frekvenc se zdravniku na monitorju izrisuje živa slika tkiva, ki ga pregleduje. Gibljivost ultrazvočne sonde tudi omogoča, da si zdravnik tkivo lahko ogleda iz več zornih kotov in na ta način dobi odličen vpogled v stanje mehkega tkiva ali mišice. Ker pa gre pri preiskavi zgolj za ultrazvočni pregled, ki nikakor nima nobenega vpliva na človeški organizem, je tovrstna preiskava popolnoma varna, lahko se opravi večkrat, ultrazvok mehkih tkiv se zaradi svoje neškodljivosti lahko uporablja tudi pri otrocih, nosečnicah ter starejših in bolnih. Še posebej, ker za pregled niso potrebne nikakršne posebne priprave, pomembno je le, da pacient s sabo prinese vse morebitne prejšnje izvide podobnih pregledov, saj lahko na ta način zdravnik spremlja in opazuje ter išče spremembe na opazovanih tkivih in na ta način bolje oceni potek bolezni.

Zaradi vseh teh prednosti je ultrazvok mehkih tkiv izjemno dobra metoda za pregled mišičnih struktur, kit in mehkih tkiv. Odlično se ga lahko uporablja za diagnozo kile, natrganih mišic, kalcinacije, podkožnih bul in sprememb in vseh ostalih sprememb tkiva. Zaradi svoje enostavnosti in neškodljivosti za pacienta je tovrstni pregled idealen za diagnostiko težav podkožnih tkiv, mehkih in mišičnih tkiv.

V Sloveniji imamo kar nekaj visoko usposobljenih strokovnjakov za izvajanje ultrazvoka mehkih tkiv. Tovrstna storitev se lahko izvaja samoplačniško, preventivno, ali pa v sklopu javnega zdravstvenega sistema. Ultrazvok mehkih tkiv pogosto uporabljajo tudi vrhunski športniki, da na ta način pravočasno odkrivajo morebitne mikro poškodbe mišic in tkiv in na ta način pravočasno poskrbijo za rehabilitacijo. V primeru bolečin v mišicah ali kakršnih koli podkožnih sprememb opravite ultrazvok mehkih tkiv pri enem od strokovnjakov in si zagotovite pravočasno rehabilitacijo, če je do poškodbe dejansko prišlo. Na ta način boste zmanjšali možnost večje in trajnejše poškodbe, katere zdravljenje bi lahko bilo tudi zelo dolgotrajno.

Za še več informacij in možnosti ultrazvočnih pregledov si preberite še:

Ultrazvok rame

Ultrazvok dojk

Ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok trebuha