Defibrilator – cena in ostale podrobnosti

defibrilator cena

Vsak je zagotovo že slišal za defibrilator, pa čeprav samo na tečaju za vozniški izpit. Gre za napravo, ki se jo uporablja za reševanje življenj, zato je zelo pomembno, da vsak zna z njo ravnati. Največje ovire pri nakupu defibrilatorja so cene defibrilatorjev. Te so morda na prvi pogled nekoliko višje. Ampak treba se je zavedati, da je človeško življenje neprecenljivo in zato je za defibrilator cena zares upravičena. Defibrilatorji bi morali biti nameščeni na javnih mestih, če pride do nesreč, vsekakor pa ni slabo, če je pri vsaki slovenski skupnosti prisoten defibrilator. Cena res ne sme igrati prevelike vloge.

Defibrilatorji rešujejo življenja

Defibrilatorji so medicinski pripomočki, ki rešuje življenja. Uporablja se jih v primeru zastoja srca. Če pri človeku pride do zastoja srca, je možnost preživetja le približno 4%, če pri roki nimate defibrilatorja. Seveda se lahko začne človeka reševati z masiranjem srca, vendar to nima takega učinka kot defibrilator. V kolikor pa se z defibrilatorjem človeku pomaga v roku 5ih minut, se možnost preživetja poveča na 80%. Še večje možnosti za preživetje pa so, če defibrilator uporabite v roku ene minute.

To pomeni, da defibrilator res igra pomembno vlogo, ko gre za reševanje življenja zaradi zastoja srca. Nekateri so mnenja, da je za defibrilator cena previsoka in se ga zaradi tega ne potrebuje. Res je, da defibrilator načeloma ne bo v pogosti uporabi. Ampak smiselno je poudariti, da takrat, ko ga potrebujemo, gre za reševanje življenja. Če pomislite, da vam lahko taka naprava reši življenje, za defibrilator cena ni več takega pomena in res bi moral biti prisoten povsod.

Kakovostni defibrilatorji

Ko se odločate z nakup defibrilatorja, morate biti pozorni na nekaj malenkosti. Le tako sta lahko prepričani, da boste kupili kvaliteten defibrilator. Cena ne sme biti pogoj za nakup. Vedno naj vam bo v ospredju dejstvo, da je človeško življenje neprecenljivo in zato se pri napravah, ki lahko rešijo življenje ne sme varčevati.

Potrebno je, da se kupi defibrilator (cena naj torej ne bo v ospredju), ki bo svoje delo opravljal zanesljivo in kvalitetno. Prav tako pa je izjemnega pomena, da je upravljanje z defibrilatorjem enostavno. Moral bi biti tako enostaven za uporabo, da lahko z njim rokujejo tudi laiki, ki nimajo preveč izkušenj z reševanjem življenj. Torej defibrilator naj nima preveč lučk, zaslonov in gumbov. Navodila naj bodo jasna in glasna in naprava naj jih govori z jasnim in glasnim tonom. Zelo pomembno je, da gre za enostavno napravo.

Priporočljivo je tudi, da je dostop do defibrilatoja enostaven. Če bo defibrilator nekdo potreboval, mora biti dostop do njega hiter in brez dodatnih torb. Tudi elektrode naj se enostavno prilepijo na kožo in so takoj pripravljene za delovanje. Tudi samo delovanje defibrilatorja naj bo hitro, torej naj situacijo hitro analizira in hitro napolni, da lahko potem opravi svoje delo.

Na koncu je pomembno tudi, da je defibrilator dovolj odporen na vse zunanje vplive, ki bi lahko delovali na njegovo zmogljivost in delovanje. Le tako bo defibrilator deloval v vseh pogojih.

Defibrilator s potrdilom

Defibrilatorji niso vsi enake kakovosti. Tisti, za katere ste lahko prepričani, da imajo mednarodni ugled proizvajalca, bodo imeli oznako potrditve FDA. FDA je Ameriški urad za hrano in zdravila, torej Food and Drug Administration. To pomeni, da je šel defibrilator čez vse potrebne teste in ustreza najstrožjim zahtevam. V tem primeru ste lahko prepričani, da bo defibrilator zanesljiv za uporabo. Če imate možnost kupiti defibrilator, cena katerega je sicer nižja, vendar ni potrjen s strani FDA, se nakup odsvetuje.

Prav tako pa se izogibajte nakupu rabljenega defibrilatorja. Vedno se prepričajte, da kupujete nov defibrilator in ne rabljenega. Ko gre za rabljen defibrilator, cena morda ni visoka, vendar nimate potrdila, da bo defibrilator deloval pravilno. Zato se vedno odločite za nakup popolnoma novega defibrilatorja.