Artroza in bolečine v kolenu – vzroki, simptomi, zdravljenje

artroza

Vas bolijo sklepi? Artroza sklepov običajno prizadene veliko število predvsem starejših. Rečemo ji tudi revma. Zaradi izginjanja hrustanca v sklepih, pride do obrabe, gre za degenerativne spremembe. Povzroča hudo bolečino in posledično tudi moteno gibljivost.

Točka, kjer sta povezani dve ali več kosti, je sklep. Njegova funkcija je, da zagotovi stabilnost mišično-skeletnega sistema in olajša gibanje. Strukturo sklepa pa sestavljajo sinovialna tekočina in vrečka, ter sklepni hrustanec.

Glede na to, da sklepi vsakodnevno nosijo telesno težo in so izpostavljeni raznim obremenitvam, so posebej nagnjeni k poškodbam in postopnemu propadanju.

Hrustančna področja znotraj sklepov podpirajo bližnje kosti tako, da zagotavljajo absorbiranje vibracij, zaščito in blaženje ostalih vibracij, katere doživljamo, ko se premikamo. Hkrati tudi preprečujejo peskanje med kostmi.

V primeru pomanjkanja sinovialne tekočine in obrabe hrustanca, se običajno kosti drgnejo in lahko povzročijo bolečino, vnetje, oteklino, izgubo gibljivosti in v določenih primerih tudi spremembe oblike sklepa.

Glavni vzrok za degenerativne bolezni sklepov, je splošna obraba, zaradi starosti. Nekateri dejavniki pa lahko spodbudijo in celo poslabšajo bolezen. Sem sodi genetska predispozicija, tudi pogosto dvigovanje težkih predmetov, razne poškodbe, ki povzročajo deformacije, spol in starost, ponavljajoča se slaba drža.

Dokler boleči simptomi ne povzročijo potrebe po zdravniškem pregledu, se degenerativne bolezni sklepov običajno ne diagnosticira.

Progresivna motnja, ki napada hrustanec sklepa, je degenerativna bolezen sklepov. Trdo tkivo, ki pokriva konec kosti, je zglobni hrustanec  in omogoča nemoteno gibanje. Hkrati tudi zmanjšuje pritisk na subhondralno kost. Hrustanec se sčasoma krči, zaradi kroničnega stanja,  kar neizogibno vodi do že omenjenih vnetij, bolečin v sklepih, otekline in posledično težav z gibljivostjo. Telesu lahko pomagate vzdrževati sklepni hrustanec ter zmanjšati vnetje, tako, da v vašo dnevno rutino dodate antioksidante in posebna hranila.

Najpogostejši simptomi so bolečine v sklepih, težave z gibljivostjo (te se poslabšajo z napredovanjem bolezni) in okorelost (predvsem po obdobju nedejavnosti in zjutraj). Pojavi se lahko tudi pordelost, oteklina in občutljivost. Sčasoma se stanje poslabša, zaradi česar artroza sodi med degenerativne bolezni. Do danes še nimamo zdravila, katero bi lahko preprečilo napredovanje bolezni in odpravilo nastalo škodo. Tako, da s preventivo lahko storimo največ.

Sčasoma in brez ustrezne nege se degenerativna bolezen sklepov sčasoma običajno še bolj poslabša in lahko celo prizadene vse glavne sklepe v telesu.

S profilaktičnim zdravljenjem razbremenimo simptome. S tovrstnim zdravljenjem hkrati preprečimo razvoj problematičnih sekundarnih stanj. Glavni cilji pri vseh degenerativnih boleznih tkiv ali sklepov so predvsem nadzor bolečine, zmanjšanje otekline in vnetja ter tudi vzdrževanje zdrave telesne teže (da je manj pritiska na sklepe). Z izbiro zdravega načina življenja, tudi z majhnimi prilagoditvami je mogoče preprečiti obseg razgradnje hrustanca.

Poleg ohranjanja zdrave telesne teže, je primerna tudi ustrezna vadba, dovolj spanca, saj se v tem času mišice in sklepi celijo. Pomembna je tudi prehrana in se tako izogibamo izbiri prehrane, ki uničuje kolagen ter poveča encime in vnetja. Sem sodijo rafinirana rastlinska olja, pasterizirani mlečni proizvodi, perutnina, jajca, meso, ogljikovi hidrati, dodani sladkorji, predelana žita, transmaščobe.

Pristopimo lahko tudi k prehranskim dopolnilom, bogatimi z vitamini in minerali, katera krepijo hrustanec in omogočajo zdrave sklepe in kosti. Vsekakor je preventiva zelo dobrodošla.