Nemški ovčar – inteligenten pastirski pes, ki nastopa v filmih

Če ste odločeni, da želite v svoje življenje sprejeti novega štirinožnega prijatelja, je nemški ovčar pasma, o kateri se vam definitivno splača vsaj premisliti. Če želite nekaj uporabnih informacij o pasmi in o njenih zanimivostih, berite dalje.

Nemški ovčar je relativno »nova« pasma psov. Njen izvor sega v leto 1899, sprva pa so bili pomočniki ovčjih pastirjev. A ker so predstavniki te pasme tako močni, inteligentni, učljivi in ubogljivi, so jih kmalu začeli uporabljati tudi za druge naloge. Nemški ovčarji so tako postali pomočniki ljudi s posebnimi potrebami, pomagajo pri iskanju in reševanju v primeru katastrof, dobri so v nalogah, ki jim jih zada policija ali vojska. Nemški ovčarji so danes med najbolj znanimi pasmami psa. Lahko ga vidimo v marsikateri hiši, pojavlja pa se celo v filmih in nadaljevankah na televiziji. Kdo na primer ne pozna Komisarja Rexa, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja svojim človeškim prijateljem pomagal reševati različne zločine?

Če si torej želite psa, ki je močan, inteligenten, ki uživa v dejavnostih, ki mu predstavljajo fizičen in mentalen izziv, ki je zvest in učljiv, ki ga je mogoče naučiti skorajda karkoli, potem je nemški ovčar prava pasma za vas. Če vam ni do tega, da bi hodili na dolge sprehode, rezultat pomanjkanja katerih je tudi težnja po uničevanju stvari, če se ne želite ukvarjati z morebitno agresijo vašega psa do ostalih psov, če ne želite konstantno pobirati odpadle dlake, ta pasma zelo verjetno ni dobra odločitev.

Čeprav je fizična aktivnost za nemške ovčarje izrednega pomena, je še veliko bolj pomembno to, da jim lastniki zagotovijo dovolj mentalno zahtevnih nalog, s katerimi lahko zaposlijo svoje možgane. Nemški ovčarji so izjemno pametna pasma in njihova inteligenca pogosto ne pride do izraza oziroma je celo zanemarjena pri lastnikih, ki iščejo samo hišnega ljubljenčka. Koristijo jim na primer učne ure poslušnosti, agility in lekcije v sledenju.

Nemški ovčarji imajo resda veliko pozitivnih lastnosti, vendar te lastnosti žal niso izražene pri vseh psih. Če boste v svoj dom sprejeli mladička, se prej dobro pozanimajte o vzreditelju, od katerega boste psička kupili, in o njegovih psih. Dejstvo pa je, da kljub dobremu vzreditelju in dobrim genom ne boste nikoli mogli biti popolnoma prepričani, v kakšnega psa se bo vaš psiček razvil. Če želite natanko vedeti, kakšen je temperament vašega psa ter kako inteligenten in učljiv je, predlagamo, da odraslega nemškega ovčarja posvojite iz zavetišča. Vedno imejte v mislih, da je dedovanje temperamenta in ostalih psiholoških lastnosti težje napovedati kot dedovanje fizičnih lastnosti, kakršna je na primer velikost.

Nemški ovčarji so pasma z veliko zanimivostmi. Preden se odločite, da boste mesto na svojem kavču ponudili ravno predstavniku te pasme, si preberite še 10 zanimivih dejstev o njih:

  1. Nemški ovčar je od stotih testiranih tretja najbolj inteligentna pasma psa. Inteligentnejši so le pudli in psi pasme border collie.
  2. Nemški ovčar ugrizne s silo 198 kilogramov, medtem ko človek ugrizne s silo približno 40 kilogramov. Ugirz nemškega ovčarja je dovolj močan, da človeka podre, mu zlomi kosti in raztrga tkivo.
  3. Se spomnite Rin Tin Tina? Pasjo filmsko zvezdo je Ameriški vojak kot petdnevnega mladička našel v pesjaku, polnem bomb, v Franciji. Vzel ga je domov in ga zdresiral. Rin Tin Tin je kasneje nastopil v 26 filmih.
  4. Mladički nemškega ovčarja imajo prikupno povešena ušesa. Ko postajajo starejši, jim v ušesih zraste tudi hrustanec. Ušesa se jim utrdijo in postavijo pokonci.
  5. Nos nemškega ovčarja ima preko 200 milijonov receptorjev za vonj, s čimer precej prekaša človeški nos s 400 receptorji. Ravno ti milijoni receptorjev jim omogočajo, da so odlični pri zaznavanju vonjav v zraku in na tleh.
  6. Nemški ovčar je po sposobnosti zaznavanja vonja četrti med psi. Od njega so boljši le psi pasme beagle in basset hound ter psi sv. Huberta (bloodhound).
  7. Nemške ovčarje vzreditelji selektivno parijo, da dosežejo različne barve in vzorce v kožuhu. Nemški ovčarji so tako lahko med drugim črne, bele, sive, črne in srebrne, črne in rdeče ali črne in rjave barve.
  8. Nemški ovčarji se le stežka navežejo na človeka in na druge pse. Ta proces je pri njih dolgotrajen, a ko se enkrat med dvema psoma ali med psom in človekom vzpostavi vez, so nemški ovčarji izredno zvesti prijatelji in spremljevalci.
  9. Ta pasma psa se najbolje počuti v družbi in ne mara dolgih obdobij samote. Prav tako ne zdrži dolgo brez gibanja – za lastnika je priporočljivo, da svojemu nemškemu ovčarju zagotovi obilico igre in sprehodov.
  10. Nemški ovčarji lahko trpijo za redko genetsko boleznijo, zaradi katere so vse življenje videti kot mladiči. Četudi so pasji mladički prikupni, ta bolezen pri nemških ovčarjih povzroči obilico zdravstvenih problemov.

Zdaj, ko ste o pasmi pridobili nekaj novih podatkov, bi morala biti izbira lažja. Ne pozabite, da je nemški ovčar pes, ki bo od vas zahteval veliko pozornosti, a bo do konca svojega življenja vaš najzvestejši prijatelj.