Toplotna črpalka: preklopite na zeleno ogrevanje

Toplotna črpalka

Zelen in varčen način ogrevanja hiše in sanitarnih voda je zagotovo toplotna črpalka, ki jemlje energijo za ogrevanje iz različnih virov. Ker je na trgu že veliko število ponudnikov in prodaje toplotnih črpalk, lahko preveč izbire zmede in nas celo prestraši.

Zato vam bomo svetovali in vam predstavili najboljše in cenovno ugodne rešitve za nakup, brez strahu in z dolgoletnim zadovoljstvom uporabe toplotne črpalke.

Najprej si poglejmo, kaj toplotna črpalka sploh je

Toplotna črpalka velja za varen, udoben, varčen in zelen, energetsko prijazen način ogrevanja vaše hiše, stanovanja ali večjega objekta. Deluje tako, da izkorišča obnovljive vire energije, ter s tem bistveno zmanjša emisije CO2 v ozračje.

Praktično ji lahko rečemo kar ogrevanje prihodnosti.

Prednosti, ki jih prinaša izbrana toplotna črpalka

Vedno bolj smo se začeli zavedati in se zavzemati za okolje in naravo, kar se lepo kaže pri izbiri zelenega načina ogrevanja, kot je toplotna črpalka.

Kakšne so njene prednosti pred drugimi viri ogrevanja?

 • Veliko zmanjšanje emisije CO2 v ozračje – kar 31-59 %;
 • znižanje stroškov ogrevanja kar do 75 %;
 • zavzame malo prostora;
 • zelo enostaven način upravljanja in uporabe;
 • naložbo dobite po nekaj letih nazaj;
 • v poletnem času vam omogoča prav tako hlajenje;
 • je varčna, saj uporablja obnovljive vire toplote (toplota zemlje in zraka);
 • se lahko subvencionira s strani države.

Na voljo imamo več vrst toplotnih črpalk

Kot smo že omenili, lahko toplotna črpalka jemlje energijo iz več obnovljivih virov – to so zrak, voda ali zemlja. Torej imamo tri vrste črpalk:

 1. zrak/voda;
 2. voda/voda;
 3. zemlja/voda.

Toplotna črpalka zrak/voda

Ta vrsta toplotne črpalke je najcenejša in tudi najenostavnejša oblika ogrevanja in tudi hlajenja. Namenjene so za pasivne in nizkoenergijske hiše v velikosti 220 m2 ter za manjše hiše do 130 m2 ogrevalne površine. Uporabi se lahko pri sistemih s talnim in radiatorskim ogrevanjem.

Črpalka voda/voda

Ta vrsta črpalke je najučinkovitejša rešitev ogrevanja in hlajenja. Toplotni vir je tukaj podtalnica, ki doseže temperaturo do 12 °C in omogoča skozi vse leto toplotni vir, za katerega je potrebno zelo malo dodajanja energije. Možnost ogrevanja in hlajenja je preko radiatorjev, talnega ali konvektorskega sistema. Zanj se odločijo predvsem tisti, ki vedo, da imajo na voljo zadostno količino in ustrezno kakovost podtalne vode.

Črpalka zemlja/voda

Za to vrsto ogrevanja sta na voljo dva sistema, in sicer:

 • horizontalni zemeljski kolektor;
 • vertikalna zemeljska sonda.

Črpalka odvzema iz zemlje akumulirano (nakopičeno) toploto in jo dvigne na višjo temperaturo, ki je primerna za ogrevanje preko talnega ali radiatorskega ogrevanega sistema. Takšna črpalka se namesti v kotlovnici in nato preko vira cevi ali sonde, prenaša toploto iz zemlje v toplotno črpalko.

Zakaj toplotna črpalka?

V prvi vrsti je to varčen način ogrevanja brez vpliva na okolico. Torej če želite poskrbeti zase in za okolico na naraven in prijazen način, je toplotna črpalka pravi odgovor za vas. Zagotavlja vam celoletno ogrevanje in hlajenje prostorov in ogrevanje sanitarnih voda.

Zraven tega, da so obratovalni stroški izjemno nizki, okolice ne onesnažujete s prašnimi delci CO2 ter SO2. Rečemo ji lahko kar ogrevalni sistem sedanjosti in prihodnosti. Ker je možnost odvzema brezplačnega toplotnega vira iz okolja, se lahko uporabi energija, shranjena v zemlji, zraku ali podtalnici.

Brez obotavljanja je torej to vložek, ki se vam povrne po nekaj letih. Ker je še to dokaj nova zadeva, ki jo država podpira, nudijo tudi subvencijo, ki jo lahko izkoristite ob nakupu in montaži toplotne črpalke. Zato imate sedaj še razlog več, da začnete uživati v zelenem in izjemno varčnem načinu ogrevanja in hlajenja svojih prostorov, brez skrbi.

Zelena prihodnost je zagotovo tukaj – pred vami! Katero vrsto črpalke boste izbrali vi za svojo hišo, stanovanje ali stavbo?