Blok kuhinje – praktična izbira za vsak dom

Kuhinja je osrednji prostor vsakega doma, v katerem se vsakodnevno zbirajo stanovalci oz. družinski člani in drugi najbližji. Je prostor ustvarjanja novih jedi, preizkušanja meja lastne domišljije, kuhanja, okušanja pripravljenih obrokov in hkrati kreiranja novih spominov z družino, prijatelji, znanci ali sosedi, ki nepričakovano pridejo na obisk. Za pozitivno izkušnjo kuhanja je vsekakor pomembno, kako se v kuhinji počutite – to je odvisno predvsem od pohištva in njegovega razporeda, čeprav velja, da prostor najbolj definirajo uporabniki v njem, zato je prav vsaka kuhinja unikatna. Kljub temu je pomembno, da si pred nakupom kuhinje vzamete čas in dobro premislite, kakšna vrsta pohištva bo ustrezala vaši novi, posodobljeni ali prenovljeni kuhinji.

Nakup novega kuhinjskega pohištva večini predstavlja kar velik izziv – po eni strani užitek, po drugi pa tudi stres zaradi izjemne širine ponudbe. Dobro odločitev zato predstavljajo blok kuhinje, ki so že sestavljene, s čimer se izognete nepotrebnemu stresu sestavljanja podobe kuhinje. Tako lahko na podlagi svojih želja, zahtev in karakteristike prostora izberete pravo zase ter poskrbite, da se boste v njej počutili prijetno in domače. Izbira kuhinjskega bloka je odvisna od vašega okusa in stila, v katerem imate opremljeno stanovanje. Če so vam všeč bolj tradicionalni modeli, se lahko odločite za rustikalen stil z opremo iz lesa, če pa radi sledite najnovejšim trendom, izberite trenutno zelo priljubljene moderne kuhinjske elemente z visokim sijajem. Priporočljivo je, da za kuhinjski blok odštejete nekoliko več denarja, saj vam bo zagotovo služil vsaj desetletje. Seveda je pri tem pomembno tudi razmerje med kakovostjo in ceno in najboljše razmerje boste našli na spletni strani Opremi si dom, kjer najdete najrazličnejše blok kuhinje za vaš dom.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu blok kuhinje?

Pri izbiranju novega kuhinjskega bloka se osredotočite na več dejavnikov. Pomemben je material, iz katerega so posamezni kuhinjski elementi, zato izberite kar se da kakovostnega, s čimer boste zagotovili njegovo dolgo življenjsko dobo in preprečili morebitno rahljanje posameznih elementov. Pozorni bodite na postavitev elementov, da boste čimbolj učinkovito izrabili prostor, ki ga imate na voljo. Pred nakupom preverite, kakšne dimenzije vam najbolj ustrezajo, da bo kuhinjski blok kar se da praktičen in da bo kuhanje v vaši novi kuhinji še prijetnejše.

Potem ko ste premislili o dimenzijah blok kuhinje in postavitvi posameznih elementov, se lahko osredotočite še na nekoliko prijetnejši del, to je estetski izgled elementov. Na voljo so vam najrazličnejše barve, materiali in oblike elementov, zato si tudi pri izbiranju teh vzemite dovolj časa, da se bo kuhinjski sestav ujemal s prevladujočim stillom vašega stanovanja. Izbirate lahko med različnimi barvami z visokim sijajem, ali pa se raje odločite za imitacijo lesa, če so vam bolj pri srcu naravni in zemeljski odtenki. Poskrbite, da se boste v kuhinji počutili prijetno, saj bo tako vsak pripravljen obrok še bolj okusen, kuhanje pa bo postalo pravo doživetje.

Blok kuhinje so idealne za manjše prostore

Če se soočate s pomanjkanjem prostora, ali pa kuhanje ni dejavnost, ki bi ji posvetili veliko svojega časa, je blok kuhinja prava izbira. Praktične so predvsem za garsonjere, vikende ali počitniške hišice, saj kljub svoji manjši velikosti ponujajo vse, kar potrebujete v kuhinji. Navadno so sestavljene iz nekaj stoječih in nekaj stenskih elementov, ki so namenjeni shranjevanju posode in živil, poleg tega pa imajo posamezni modeli več ali manj prostora za vgradnjo bele tehnike, ki v blok kuhinje sicer ni vključena, ampak jo morate navadno dokupiti sami. Pri postavitvi blok kuhinje bodite zato pozorni tudi na pozicije priključkov za vodovodno in električno napeljavo, da bo montaža kuhinjskega bloka čim bolj enostavna in bo kuhinjski blok postavljen v najkrajšem času.

Vsekakor imejte v mislih, da mora biti kuhinja čim bolj funkcionalna, kar je še posebej pomembno pri manjših prostorih, da boste izkoristili vsak prosti centimeter. Blok kuhinje so zaradi svoje majhnosti tudi veliko bolj ugodne kot nakup posameznih elementov oz. izbire kuhinje po meri. Pozabite lahko na dolge dobavne roke, saj je veliko blok kuhinj dobavljivih takoj, za posamezne pa je treba čakati le nekaj dni, tako da lahko hitro po nakupu pričnete z ustvarjanjem okusnih umetnin v vaši novi kuhinji.

Popolno izkoriščena blok kuhinja, ki je tudi dobro načrtovana, vam bo prihranila veliko truda in časa pri kuhanju, poleg tega pa boste lahko učinkovito izrabili razpoložljiv prostor za shranjevanje. Ker je kuhinja danes veliko več kot le prostor za kuhanje, izberite tako, ki bo kljub majhnosti poosebljala domačnost in v katero boste z veseljem povabili svoje najbližje na skodelico kave ali pokušnjo sveže pečenih piškotov.