Kako lahko z IR paneli prihranimo denar pri ogrevanju doma?

Za delovanje infrardečih panelov ste gotovo že slišali – električna energija se pretvori v infrardeče žarke, ki neposredno ogrevajo telesa v prostoru, le-ta pa oddajajo toploto. Povsem preprosto. Vprašanje se nam zastavlja šele potem, ko razmišljamo, kako lahko pravzaprav z elektriko prihranimo pri ogrevanju. Mar ni to potratno? Pri električnih radiatorjih in termoakumulacijskih pečeh to sicer drži, vendar IR paneli ne delujejo na enak princip.

IR paneli namreč elektrike ne prevajajo direktno v toploto, temveč v infrardeče žarke, ki nas pozneje ogrevajo in skrbijo za potrebno toploto v našem domu. Pri svojem delovanju so tudi tako dobri, da imajo skoraj 100-odstotni izkoristek, s čimer se lahko pohvali zelo malo energentov. Tako ni nobenih izgub toplote skozi cevi ali dimnik, saj infrardeči žarki sevajo direktno v prostor, v katerem imate nameščene panele. Tudi temperatura zraka se hitreje dvigne zaradi hitrejšega ogrevanja vseh teles v prostoru – vaši paneli so tako manj časa vklopljeni, to pa posledično vpliva na vaše prihranke.

Popoln nadzor nad temperaturo prostorov v vašem domu

Ste kdaj pomislili, koliko prostorov v hiši ogrevate kljub temu, da jih skorajda ne uporabljate? Ali ogrevate ogromen prostor, vi pa le sedite za računalnikom v kotu sobe? Vse to je zavržena toplota in pomembneje – zavržen prihranek! Z IR paneli takšnih težav ni, saj lahko panele montirate le tam, kjer preživite največ časa, prav tako pa lahko določite temperaturo za vsako sobo posebej.

Z dobro postavljenimi IR paneli in pametno nastavitvijo sistema se lahko izognete nepotrebnemu ogrevanju celotne hiše, celo več – v ogromnem prostoru lahko vklopite le panel, ki je najbližji vam in tako ogrevate le določeno cono v sobi. Tako boste uživali v toploti in prihranili ogromno denarja. Poleg tega IR paneli delujejo nekoliko drugače kot običajni sistemi ogrevanja. Telesa namreč ogrevajo neposredno, tako da je lahko temperatura prostora tudi več kot 3 °C nižja, vaš občutek toplote pa bo popolnoma enak.

Do 60 odstotkov manj stroškov ogrevanja v primerjavi s kurilnim oljem

IR paneli tudi pozitivno vplivajo na suhost zidov, saj neposredno ogrevajo tudi stene. Vlaga v hiši vas lahko drago stane, saj vlažni zidovi zmanjšujejo učinek izolacije – v nekaterih primerih tudi do 50 odstotkov. Gotovo si ne želite tega.

Ena izmed prednosti uporabe elektrike kot energenta za ogrevanje vašega doma je tudi njena cena. Elektriko namreč pridobivamo iz več različnih virov in postajamo vedno manj odvisni od tujih držav, ki nam na primer uvažajo plin ali kurilno olje. Proizvajamo jo v Sloveniji, konec koncev pa jo lahko s sončno elektrarno ustvarjamo tudi doma.