Pravilna izbira domofona vpliva na pozitivno uporabniško izkušnjo

Nakup domofona je dolgoročna investicija, zato je pomembno, da izberete takšnega, ki bo popolnoma zadovoljil vaše želje in potrebe ter vam omogočil pozitivno uporabniško izkušnjo. Pred nakupom si je zato potrebno odgovoriti na nekatera pomembna vprašanja, ki bodo na koncu lahko pomembno vplivala na vašo odločitev.

Ali potrebujete kamero ali ne?

Ker so domofoni pomemben del varnostnega sistema, se je potrebno vprašati, ali potrebujete domofon s kamero ali brez. Video različica vam omogoča, da osebo pred vrati tudi vidite, medtem ko se v primeru avdio različice lahko z njo le pogovarjate. Čeprav je video domofon nekoliko dražja investicija, pa zagotovo omogoča večjo varnost vašega doma.

Ko ste v dvomih, ali izbrati domofon s kamero ali brez, je dobro razmisliti o tem, kako pogosto vas ljudje obiskujejo oziroma ste tarča raznih akviziterjev in drugih prodajalcev. Pomemben podatek je tudi lokacija vašega doma, pisarne ali bloka. Če se le ta nahaja v okolišu z veliko pretočnostjo ljudi, potem je velika verjetnost, da bodo na vaša vrata pogosteje pozvonili neznanci.

Z odgovori na teh nekaj vprašanj, boste že nekoliko bliže pravi odločitvi, vsekakor pa bi o izbiri video domofona morali razmisliti predvsem družine z majhnimi otroci in starostniki, ki so v primeru obiska neznancev toliko bolj ogroženi.

domofon zvonec

Notranja video ali avdio enota, s slušalko ali brez?

Ali boste videli vašega obiskovalca pred vrati ali ne, je močno odvisno tudi od izbire notranje enote. Tudi če imate na vhodu nameščen video domofon, v stanovanju pa imate avdio enoto, ne boste videli kdo je pred vašimi vrati, saj so tovrstne enote brez LCD zaslona. V tem primeru je potrebno izbrati video notranjo enoto.

Ne glede na to, ali gre za avdio ali video enoto, lahko za sprejemanje ali prekinjanje klicev uporabljate slušalko ali pa s pozivi upravljate prostoročno. Najbolj osnovni model je notranja avdio enota s slušalko, ki je primerna za manj zahtevne uporabnike, če pa si ne želite žic, potem je prostoročna notranja video enota zagotovo boljša izbira.

Brezžični ali žični domofon?

Tudi, ko je govora izbiri domofona glede na povezljivost, se lahko hitro znajdemo v dvomih, katera izbira bi bila za nas najboljša. Tako žični kot tudi brezžični domofon ima namreč svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Kljub temu da je tehnologija brezžičnega omrežja izredno napredovala, pa je brezžični domofon pogosto odvisen od baterije, moči, WiFi signala in drugih motenj. Zato tovrstne naprave priporočamo vsem nezahtevnim uporabnikom in za situacije, ko žična povezava ni izvedljiva.

Žični domofon pa je na drugi strani primeren za vse tiste, ki iščete zanesljive naprave, ki vam nudijo nemoteno vsakodnevno uporabo brez večjih motenj vdelovanju.

RFID ključki – da ali ne?

Ste že siti neprestane menjave ključavnice na vhodnih vratih, ker vaši otroci kontinuirano izgubljajo svoje ključe? Temu se lahko izognete z domofonom, ki ima vgrajen brezstični RFID čitalnik. Z njim ne boste le povečali varnosti vašega doma, ampak boste tudi privarčevali. V primeru izgube RFID ključka, vam ključavnice ni potrebno menjati, saj se lahko izgubljeni ključki izbrišejo, zaradi česar niso več uporabni.

RFID ključke zato priporočamo vsem, ki si želite še večje varnosti in udobja, še posebej pa je ta možnost dobrodošla za stanovalce v bloku.

domofon tipke

Ali potrebujete dodatno odpiranje vrat ali ne?

Ne glede na to, ali kupujete domofon za pisarno, hišo ali blok, se je potrebno vprašati, s koliko vrati želite z njim upravljati. Z eno napravo lahko upravljate tudi z dodatnimi vrati, dvoriščnimi vrati ali zapornicami, ki so na parkirišču bloka. Sprva morda takšna funkcionalnost za marsikoga ni pomembna, pa vendar je to pomemben dejavnik pred končno izbiro.

Če živite v hiši z ograjenim dvoriščem oziroma vrtom, potem so tovrstni domofoni nujno potrebni, saj v nasprotnem primeru vaši obiskovalci ne bodo mogli priti niti do vaših vhodnih vrat. Odpiranje dodatnih vrat pa je dobrodošla tudi v večstanovanjskih stavbah.

Kaj pa dodatne možnosti?

Ker pa domofoni danes niso več le naprave za odpiranje vrat, so vam na voljo tudi naprednejši modeli, ki vam ponujajo več kot samo to. Poleg že omenjenih RFID ključkov lahko z njimi upravljate tudi delovanje luči na vhodu ali hodniku, se povežete z njimi v osrednji nadzorni sistem, z WiFi modeli pa ste o svojem obiskovalcu obveščeni tudi na svoj mobilni telefon in upravljate z njim še mnogo drugih naprednih funkcij.

Kljub temu da se tovrstne funkcije za marsikoga sprva zdijo odveč, pa so v določenih situacijah lahko zelo koristne. Pred nakupom je zato priporočljivo temeljito pretehtati vse možnosti, saj boste bili le s pravilno izbranim domofonom lahko v celoti zadovoljni.