Postavitev sončne elektrarne je pametna odločitev

sončne elektrarne

Sonce in sončna energija. Besede, ki spomnijo na življenje, trajnost in obstoj. Pridobivanje električne energije se v zadnjem času usmerja v tako imenovano zeleno energijo, pri čemer prvi korak pogosto predstavlja postavitev sončne elektrarne. Te so v zadnjih letih pridobile povsem nov pomen, ljudje pa jih vse pogosteje nameščajo na svoje objekte z namenom zagotavljanje trajne energije. Tudi vas zanimajo možnosti postavitve sončne elektrarne? Potem vam svetujemo, da nadaljujete z branjem.

 

 

sončna elektrarna
Postavitev sončne elektrarne je delo za strokovnjaka.

 

Zakaj postavljamo sončne elektrarne?

Dostop do električne energije praktično sodi med osnovne življenjske dobrine. Elektrika namreč zagotavlja možnost ogrevanja, osvetlitve, delovanja različnih električnih pripomočkov, kuhanja in še bi lahko naštevali. Sveta brez elektrike si torej skoraj ne moremo predstavljati, pa čeprav so še naši predniki v bližnji preteklosti večere presedeli ob svečah in vodo segrevali na kuhalnih površinah, ki jih je segrela lesna biomasa.

Električno energijo torej nujno potrebujemo, zaradi česar se vse pogosteje soočamo z novimi težavami, ki izhajajo iz dejstva, da je potrošnja električne energije vsako leto višja, zadostitev njihovim potrebam pa vse težja. Zato se vedno znova išče nove načine za njeno zagotavljanje, pri tem pa v ospredje, zlasti v Evropi prehajajo zeleni viri energije, kamor poleg Sonca sodijo tudi voda, veter in lesna biomasa. Gre za vire energije, ki so na našem planetu na voljo v neomejenih količinah in imajo nizek ogljični odtis. Z uporabo teh virov energije tako prispevamo k trajnostni rabi naravnih virov, hkrati pa minimalno vplivamo na okolje oziroma naravo okoli nas.

 

sončna elektrarna
Postavitev sončne elektrarne naj načrtuje strokovna ekipa.

Sončne elektrarne

Sončna elektrarna je elektrarna, ki kot vir energije uporablja sončno energijo. Slednja je zelo pomemben vir energije, saj na Zemlji zagotavlja ne le vir fotonov za proizvodnjo električne energije, pač pa vpliva na segrevanje površja, hkrati pa rastlinam omogoča izvajanje procesa fotosinteze, ki predstavlja osnovni vir hrane večine živih organizmov. Sončna energija sodi med obnovljive vire energije, izrabljajo pa jo različni tipi tehnologij, ki jih v osnovi delimo na pasivne in aktivne solarne tehnologije.

Prednosti postavitve sončne elektrarne

Izraba obnovljivih virov energije je v zadnjih letih dosegla velik razcvet, optimistične pa so tudi napovedi rabe teh virov v prihodnosti. Gre za brezplačen in neomejen, predvsem pa čist vir električne energije, ki lahko zagotovi energijo za vaše gospodinjstvo ali gospodarski objekt. Ob tem je potrebno poudariti, da trenutno postavitev sončnih elektrarn finančno podpirajo tudi finančni mehanizmi Ekosklada. Subvencije spodbujajo številne lastnike, da vložijo sredstva v postavitev sončnih elektrarn na svojih nepremičninah in s tem investirajo tudi v znižanje lastnih stroškov električne energije. Doba odplačevanja sončne elektrarne je sicer odvisna od velikosti vaše sončne elektrarne, se pa običajno  povrne v od 6 do 9 mesecih, seveda tudi v odvisnosti od zneska obroka, ki ga plačujete.

Uporabnike k postavitve elektrarne običajno spodbudijo veliki stroški električne energije, ki jih plačujejo. S postavitvijo elektrarne boste stroške energije močno zmanjšali, kar je seveda najbolj spodbudno ob napovedih naraščajočih cen električne energije tudi v prihodnosti. Samooskrba torej v zadnjem času pridobiva pomen in se najbolj izplača tistim, ki porabijo največ. Med temi so tudi lastniki električnih avtomobilov, ki bodo s postavitvijo sončne elektrarne lahko potovali praktično zastonj.

Kje postaviti sončno elektrarno?

Sončna elektrarna zahteva svoj prostor. O tem kakšno sončno elektrarno izbrati, se je najbolje pozanimati pri izvajalcih, ki ponujajo storitve projektiranja in postavitve sončnih elektrarn na vašem objektu. Za postavitev so najbolj primerne strehe oziroma lokacije, ki so obrnjene proti jugu (pa tudi jugovzhodu in jugozahodu), saj boste na ta način pridobili največ energije. Pomembna je torej celotna izpostavljenost površine soncu, hkrati pa je seveda pomembna tudi velikost površine in naklon površine, kamor jo želite namestiti. Vsi ti dejavniki vplivajo na izkoristek sončne elektrarne, prav tako pa vplivajo tudi na to, ali boste lahko na izbrano površino namestili želeno elektrarno.

Zaključek

Namestitev sončne elektrarne predstavlja investicijo v prihodnost, ki jo trenutno še vedno (vprašanje pa še kako dolgo) podpirajo različni finančni mehanizmi. Če se zanimate za namestitev sončne elektrarne na svojem objektu, je trenutno zagotovo čas, da idejo, ob podpori ustrezne strokovne ekipe, realizirate. Samo pogumno!