Smučarske jakne nam nudijo več

Smučarske jakne nudijo več kot običajna zimska jakna

Mnogi rekreativni smučarji si verjetno mislijo, da se lahko na bele strmine brezskrbno podajo kar v navadni zimski jakni. Smučarske jakne so tako ali tako le navadne jakne, kajne? A temu seveda ni tako. In čeprav se mnogi rekreativci res veselo spuščajo po strmini v dolino kar v »običajnih« oblačilih, je dobro poznati nekatere prednosti specializiranih smučarskih oblačil.

Smučarska jakna je specializirano namensko oblačilo

Povsem jasno je, da so smučarske jakne prilagojene drugemu namenu kot običajne zimske jakne. Prav iz tega izvirajo preostale razlike.

Smučarske jakne so izdelane tako, da ustrezajo smučarjem med opravljanjem športne aktivnosti. Gre za tako imenovana aktivna oziroma funkcijska oblačila, ki zelo dobro dihajo. Dobro zračenje je ključna naloga smučarske jakne, ki mora zagotavljati prijetno klimo tudi med velikimi telesnimi napori. Skladno z dihanjem pa morajo športna oblačila skrbeti še za učinkovito odvajanje znoja in hitro sušenje, kar je prav tako pomembna naloga smučarske jakne.

Glede na to, da so smučarske jakne pri uporabi izpostavljene zelo zahtevnim razmeram, morajo biti posebej prilagojene tudi tem. Takšne jakne so za ta namen posebej ojačane, predvsem so zaščiteni šivi, ki so pri padcih pogosto najbolj na udaru. Še ena odlika smučarskih jaken se izkaže za zelo dobrodošlo, ko vzamemo v poštev razmere, v katerih se takšna oblačila uporabljajo – vodoodpornost. Pri vijuganju po snežnih strminah si seveda ne moremo privoščiti, da bi nas vedno znova mrazile snežinke, ki sicer znajo hitro najti pot skozi neprilagojena oblačila.

Vse te zahteve pomenijo, da so smučarske jakne dovršeni izdelki, posebej izdelani za določen namen. Z ene strani morajo prepuščati in učinkovito odvajati znoj, z druge strani morajo preprečiti vstop mrzlemu snegu. Biti morajo kakovostne in vzdržljive, a fleksibilne in udobne. V mrzlih razmerah morajo greti telo, a vseeno zagotavljati tudi učinkovito hlajenje in prijetno zračenje v času večjih telesnih naporov.

Običajne jakne za to vlogo niso primerne

Običajne jakne ne izpolnjujejo takšnih zahtev. Namenjene so v prvi vrsti temu, da uporabnika grejejo. Če za smučanje uporabimo kar navadno jakno, se začnemo hitro pregrevati in potiti, smuka pa ni nič kaj prijetna. Prav tako se smučarske jakne bistveno bolje obnesejo na dolgi rok – navadno zimsko jakno bi na smučišču hitro uničili.