Peči na drva za kvalitetno ogrevanje doma

Peči na drva so nepogrešljiv del domače opreme, katerega nujno rabimo v jesenskem, zimskem in spomladanskem času. No, tisti, ki nimate drugačnega načina ogrevanja sanitarne vode, jih potrebujete tudi čez poletje. Poleti je sicer poraba drv minimalna in voda dokaj hitro topla, v zimskem času, sploh v izjemno mrzlih zimah, pa je zelo pomembno, kakšno peč imamo. Razlika med starimi in novimi je več kot očitna, tako z okoljevarstvenega vidika kot tudi z vidika učinkovitosti in izrabe, posledično pa tudi, koliko dela bomo imeli s kurjenjem.

Na podeželju in v hišah je možnost izbire peči na drva precej večja, kot v večstanovanjskih blokih, čeprav tudi v kakšnih starejših in neobnovljenih blokih še vedno najdemo kakšen »kiperbuš«, s katerim pozimi dogrevajo. Marsikje se še kuha na štedilnikih na drva, od katerih se sploh starejši ne morejo posloviti. Pravijo, da imajo štedilniki na drva posebno moč, dajejo drugačno toploto.

Za dogrevanje marsikje uporabljajo samostoječe kamine, kjer pa je na razpolago več prostora, pa si kamine prav vgradijo. Nudijo dodatno toploto v mrzlih zimskih dneh ali pa si pričaramo romantične večere kot v kakšnih holywoodskih filmih.

Kot otroci smo bili presrečni, če smo se v zimskem času lahko stisnili v kot krušne peči ali pa se nanjo celo ulegli. Pri starejših hišah je bila krušna peč na drva obvezni del »pohištva«. Večinoma so jo kurili takrat, ko se je pekel kruh, marsikje pa v najbolj mrzlih dneh tudi parkrat tedensko, če ne kar vsak dan. Na krušni peči so se celo sušila oblačila, saj drugih načinov marsikje ni bilo na razpolago.

V času, ko je res bilo moderno kuriti na olje in je bilo kurilno olje poceni, se je prodaja in uporaba peči na drva zmanjšala, pri tem, lahko rečemo kar zamudnem opravilu, so vztrajali predvsem tisti, ki imajo v lasti gozdove in so si drva pripravljali sami.  Tem se ni splačalo kupovati kurilno olje ali celo investirati v novo peč, samo zaradi nekega trenda, ki je prišel. Velikokrat je bilo v pogovoru zaznati celo nek manjvrednostni kompleks pri tistih, ki so kurili na drva. Res je zamudno ves čas nalagati drva v peč, pa paziti je treba, kakšna drva kupimo, da so ravno prav suha, ne presuha, ne premokra ter iz katerega drevesa so narejena. Najboljša drva za kurjavo, so drva narejena iz listavcev. Najboljše drevo je bukev, sledijo  hrast, robinija, jesen, javor, gaber, kostanj.

Časi so se seveda obrnili, spremenili, tehnologija je napredovala in razvile so se tudi peči na pelete, sekance, ter različne toplotne črpalke.

Ne glede na trende, ki morda veljajo v svetu, je potrebno poudariti, da je v Sloveniji les doma. Ogromen del gozdov pokriva območje cele Slovenije, zato je na našem območju les zagotovo eden najboljših pa tudi najcenejših energentov.

Če ste dovolj vztrajni, boste lahko dobili drva praktično zastonj, če odštejemo vloženo delo, ki ga boste morali vložiti v pripravo le teh. Po gozdovih leži ogromno dreves, ki jih lastniki ne morejo pospraviti. Ali, ker je polomljenih dreves preveč in lastniki nimajo časa ali pa zaradi nezmožnosti in starosti lastnikov. Seveda to ne pomeni, da kar greste v gozd in si naberete drva, pač pa sklenite ustrezen dogovor z lastnikom in naredita tako, da bosta oba zadovoljna.

V zadnjih letih so različne vremenske razmere, ko so ledolom, žledolom, pa tudi neurja povzročile, da je kar nekaj gozdov zelo uničenih, čiščenje pa še vedno ni končano.

Če hočemo kar najbolje izkoristiti energijo, ki jo daje les, je za to potrebno uporabljati najsodobnejše peči na drva, ki poskrbijo za najboljše izkoristke. Stare peči na drva, ki ne omogočajo najboljšega izkoristka, tudi precej onesnažujejo okolje. Zahteve na tem področju postajajo vse večje, v nekaterih mestih po Sloveniji, ki so najbolj izpostavljena onesnaženemu zraku, so že podali pozive pa tudi podpore s subvencijami, da bi se najstarejše peči zamenjale.

Glede na to, da leži Slovenija na območju, kjer je les doma, je smiselno razmisliti, da ga za bodoče uporabljate tudi sami za ogrevanje. Les in drva bosta preživela še tako hude čase in gospodarske krize, ki bi povzročila zelo velik skok cene energenta. Po drugi strani pa je eden redkih energentov, ki ga ni potrebno uvažati, saj ga je doma dovolj. Torej vas morebitna prepoved na uvoz ne more doleteti.

Sodobne peči na drva omogočajo enako udobje kot peči na olje ali druge vrste, pri čemer je cena tega energenta bistveno bolj ugodna.

Ker je proizvajalcev peči veliko, je izbira vse prej kot lahka. Tudi cenovni razpon je zelo različen. Če se ne spoznamo na karakteristike in tehnične lastnosti, nas lahko zelo hitro zavedejo. Proizvajalci namreč prav tekmujejo, kdo bo naredil boljšo, cenejšo, enostavno za uporabo in montažo, s čim boljšim izkoristkom.

O menjavi peči na drva je pametno razmišljati že ob izteku kurilne sezone, da  v času , ko ogrevanje in kurjenje ni potrebno, v miru najdemo ustreznega prodajalca in posledično proizvajalca. V našem podjetju vam nudimo vse od svetovanja na kraju samem, izbire ustrezne peči, pri čemer vam najdemo najboljše možnosti glede na vaše finančne zmožnosti ter tudi montažo in zagon.

Več o nas in naši ponudbi si poglejte na naši spletni strani.