Psihoterapija za zdravljenje tegob posameznika

psihoterapija

Vsakdo izmed nas se v svojem življenju znajde v manj prijetnih obdobjih čustvenih težav, izgube ali celo duševnih motenj in psihoterapija je tisto, kar vas lahko reši iz brezna obupa. Gre za zdravljenje duševnih težav s pomočjo preverjenih metod, ki jih izvaja za to usposobljen strokovnjak. Danes zdravljenje psihe ne predstavlja več tabu teme, tako kot v preteklosti, ko so vsakega, ki je potreboval takšne vrste pomoč, označili za norega. V tem hitrem tempu življenja, ko je postal stres spremljevalec vsakdana, je včasih težko razrešiti težave, ki se nakopičijo v telesu in takrat je smiselno razmisliti o zdravljenju s psihoterapijo. Psihoterapevt vam lahko pomaga ozavestiti tisto, kar ste potlačili nekje globoko v sebi, saj današnja družba zahteva perfekcionizem na vseh področjih. Že v osnovni šoli se bije boj za ocene, otroci, ki se težje učijo so pod velikim pritiskom okolice, saj je tekmovalnost postala vsakdanja stvar tudi v šoli. Nihče se ne vpraša o stresu, ki ga doživljajo nekateri otroci, saj se merijo le rezultati. Vsi ti pritiski in stres pa so še toliko bolj prisotni v službah, kjer se je prav tako potrebno dokazovati z rezultati.

Poleg službe so tu še individualne težave, družinske tegobe, finančna nestabilnost in po letih stresnega življenja se posameznik lahko zlomi in tu je psihoterapija prava rešitev, pravzaprav bi bilo idealno, da bi vsak imel svojega psihoterapevta, prav tako, kot zobozdravnika, s katerim bi sproti reševal težave, da do zloma sploh ne bi prišlo. Pri svojem splošnem zdravniku lahko vsak, ki ima težave dobi napotnico za psihoterapijo in po navadi tudi seznam ordinacij s koncesijo, kamor se lahko napoti. Vendar je na voljo tudi nekaj zasebnikov, ki jih lahko izberete, odvisno seveda tudi od vaših finančnih zmožnosti, preveriti pa je potrebno tudi dolžino čakalne dobe.  Ponudnikov je veliko, izbira pa je težka, ker ni veliko informacij, kateri psihoterapevt je dober na določenem področju zdravljenja. Psihoterapija nima enotnih metod zdravljenja za določeno težavo, pristop je individualen, saj je vsak posameznik drugačen, različni bolniki zelo različno odreagirajo na enake situacije, čustvena odzivnost je prav tako zelo različna, zato je zelo pomembno kakšnega terapevta izberete. Vaš psihoterapevt se bo odločil za metodo zdravljenja glede na vzrok težav, vrsto težav in predvsem na cilje, ki jih želite doseči, zato je vaša motivacija ključen dejavnik za uspešnost zdravljenja.  Cilj pa je vsekakor kakovostnejše življenje ter premagovanje življenjskih težav, kar pa je načrt, ki ga z vašim terapevtom določita skupaj. Pri terapiji aktivno sodelujete pri ustvarjanju novega življenja, psihoterapija je odlična pomoč tudi za duhovno rast ter doseganje višjih ciljev na področju, kjer si to želite, a ne veste, kako to doseči.

psihoterapija

Obstajajo različne psihoterapevtske metode in tehnike, pacient lahko izbira skupaj s svojim psihoterapevtom glede na svoje cilje in težave, ki jih ima. Pri uporabi različnih tehnik so različni rezultati zdravljenja, z nekaterimi se dosežejo spremembe vedenja , odstranijo se simptomi težav, spet druge pa so namenjene spremembam strukture osebnosti posameznika. Ni predpisanega nekega univerzalnega zdravljenja za določeno težavo in to je prednost pred drugimi oblikami psihičnega zdravljenja.

Psihoterapija je namenjena vsem, ki se znajdejo v določeni stiski ali pa bi radi v življenju napredovali, vsem, ki si želijo kvalitetno živeti, a so se znašli nekje v temni, slepi ulici, želijo pa si spet ven, na svetlobo. To pomeni, da boste pot morali še vedno prehoditi sami, psihoterapevt pa bo hodil pred vami ter vam pokazal pot. To pa ni le pot, ampak tudi izkušnja, ki vam pomaga naprej v življenju, saj se naučite tehnik premagovanja ovir, ki vam lahko pomagajo tudi naprej v življenju. Vsekakor gre za osebnostno preobrazbo, saj po zmagi nad težavami pridobite določeno izkušnjo, ki vas obogati, postanete močnejši, imate znanje, ki vam ostane, na težave boste verjetno gledali drugače, vsekakor je psihoterapija pot v višje zavedanje samega sebe.

Pomoč pri strokovnjaku – psihoterapevtu največkrat poiščejo ljudje, ki se borijo z depresijo, motnjami hranjenja, spanja, spolnosti, ljudje, ki imajo nekontrolirane izbruhe jeze, nizko samopodobo, težave v medsebojnih odnosih, v zadnjem času pa je tudi veliko posameznikov, ki so izgoreli, saj je izgorelost nova bolezen sodobne družbe.  Pomoč poišče tudi veliko ljudi za razrešitev konfliktnih situacij, ki so lahko poslovne ali pa osebne – družinske situacije ob raznih travmatičnih izkušnjah, ločitvah. Psihoterapija v osnovi ne zdravi na podlagi zdravil, v začetni fazi se lahko predpišejo zdravila za prebroditev najhujšega, samo nadaljnje zdravljenje pa je osnovano na podlagi strokovnih metod zdravljenja.

Psihoterapevtsko zdravljenje ni  uspešno pri mehanskih okvarah možganov, kot na primer pri demenci ali poškodbah možganov, zasvojenosti z alkoholom in drogo, kronične nasilnosti in delikventnosti ter bipolarne motnje in psihoze. Podporna terapija pri zdravljenju bipolarne motnje ali psihoze je dobrodošla, vendar mora biti osnovno zdravljenje z zdravili. Prav tako je zdravljenje pri odvisnosti možno po daljši abstinenci kot uvod v drugačno življenje, pomoč in podpora pri ustvarjanju nove življenjske poti.

Čas zdravljenja je odvisen od stopnje težav in posameznika, njegovih ciljev, kar pa se lahko predvidi skupaj s psihoterapevtom po klinični oceni stanja vsakega posameznika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja