Vinilne talne obloge v naših domovih

Vinilne talne obloge

V zadnjem času imamo pri obnovi in gradnji naših domov neomejene možnosti, kar se tiče izbora materialov za opremljanje. Vsakega posameznika praktično omejujejo le njegove finančne zmožnosti.

Ena od pomembnejših odločitev, o kateri moramo razmišljati že na začetku del, je tudi izbor talnih oblog. Ljudje se vse pogosteje odločajo za vinilne talne obloge, saj so po dosedanjih izkušnjah uporabnikov zelo funkcionalne in enostavne za vzdrževanje.

Vsestranska uporaba

Proizvajalci vinila nudijo ogromno izbire. Lahko se odločimo za imitacijo lesa, marmorja, kamna, betona, tekstila … Te vzorce se da potem na veliko načinov kombinirati z ostalimi dejavniki v prostoru. Različne debeline vinilnih plošč so namenjene tako za domačo kot tudi za industrijsko rabo. Vinil je vzdržljiv, odporen, tih in enostavnejši za vzdrževanje kot parket ali laminat. Primeren je celo za uporabo v vlažnih prostorih, kot so kopalnice in kleti. Če želimo res kvaliteten material, se je dobro pozanimati, iz koliko in katerih slojev je vinilna plošča sestavljena.

Kaj pa njihov vpliv na zdravje?

Prvotno splošno mnenje o vinilu je bilo slabšalno; bil naj bi namreč preveč ‘plastičen’. Zaradi naraščajočega povpraševanja pa se je zelo izboljšala tudi njegova kvaliteta. Večina prodajalcev se že lahko pohvali, da njihov dobavitelj ponuja vinilne talne obloge brez ftalatov in brez ostalih snovi, ki so škodljive za zdravje. Prav tako se jih da tudi reciklirati.

Vinilne talne obloge

Lepljen ali na klik?

Tisti, ki se odloči za vinilne talne obloge, se najprej sooči ravno s tem vprašanjem. Kateri je zanj bolj primeren? Kakšne so prednosti in slabosti ene ali druge možnosti?

Vinil na klik je boljša izbira za tiste, ki imajo namen sami položiti zaključni sloj tal. Polaganje je namreč hitro in enostavno. To omogoča klik patent, pri katerem se posamezne plošče samo sestavlja skupaj. Tudi odstraniti se ga da relativno hitro, če je to potrebno, zato se te možnosti zelo pogosto poslužujejo v najemniških stanovanjih in poslovnih prostorih, kjer mora prvotna struktura tal ostati nespremenjena. Nekateri prodajalci menijo, da morda ni najbolj primeren za prostore, kjer želimo imeti enaka tla več desetletij, saj se vinil na klik ob uporabi lahko med spoji začne razmikati, kar pa potem ne nudi več optimalne vodoodpornosti. To je predvsem odvisno od pravilnega polaganja, zato je postopek le-tega zelo pomemben. Ena od slabosti naj bi bila tudi ta, da je treba ob poškodbi ene od plošč razdreti vse do tja, kjer je nastala, medtem ko lahko pri lepljenem s posebnim postopkom odstranimo le tisto ploščo, ki se je poškodovala.

Ko smo že pri prednostih lepljenega vinila, dobra stran naj bi bila še ta, da je zaradi lepljenja bolj fiksen in je tako manj možnosti za morebitne razmike med spoji tekom uporabe. Je pa lepljenje vinilne talne obloge bolj zahtevno za kupca, zaradi česar se je morda bolje odločiti za investicijo v izkušenega polagalca in lahko to privede do višjih stroškov.

Priprava podlage

Najpomembnejši dejavnik pri zagotavljanju kakovosti in dolge življenjske dobe vinila je pravilna priprava primerne podlage. Estrih mora biti suh oz. mora imeti manj kot dva odstotka vlage, biti mora čim bolj raven, gladek in čist. Na podlago se nanese samorazlivna izravnalna masa in počaka dva do tri dni, da se dobro posuši. Potem se podlago zbrusi in začne nanašati lepilo, primerno za vinilne talne obloge. Nanaša se ga s posebno lopatico, nekaj minut počaka in nato položi ploščo. Ko je polaganje končano, so tla že pohodna. Uporabnik pa lahko za obstojnost tal največ naredi s tem, da jih čisti samo z vlažno krpo brez čistil ter poskrbi, da je pred vhodom v prostor predpražnik, ki s čevljev odstrani večino grobih delcev, da le-ti ne poškodujejo vinilne talne obloge.