Za koga so primerne klimatske naprave?

Klimatske naprave so pravi blagoslov za vroče dni in marsikdo si danes ne predstavlja več poletja brez njih. Dejstvo je, da pretirana uporaba lahko vpliva na naše zdravje, zato določena mera previdnosti ni nikoli odveč. Vendar pa lahko rečemo, da ob pravilni uporabi z zdravjem ne bi smeli imeti težav, treba je le upoštevati navodila.

Klimatske naprave prinašajo več prednosti kot pa neprijetnosti, pa vendar se mnogi sprašujejo, ali so klima naprave primerne za vsakogar ali bi se jim morali izogibati. Ali je hlajenje prostorov koristno ali škodljivo, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so:

  • starost in trenutno zdravstveno stanje posameznikov;
  • pogoji uporabe klasične ali prenosne klimatske naprave;
  • kakovost in vzdrževanje inštalacij.

Nekatere raziskave so izpostavile nekaj najpogostejših zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo ob pretirani uporabi klimatske naprave, zato morate biti vsi tisti, ki se s tovrstnimi težavami pogosteje spopadate, toliko bolj previdni pri njeni uporabi. In katere so tiste nevšečnosti, ki vsa lahko doletijo?

Bolezen in stalna utrujenost

Mnogi so mnenja, da je klima naprava največji povzročitelj prehladnih obolenj v poletnem času. Velika temperaturna sprememba in sprememba vlažnosti zraka povzročata draženje sluznice zgornjih dihal, kar otežuje dihanje skozi nos. Pri tem se vam lahko vnamejo sinusi, vas boli glava ali pa ste pogosto utrujeni.

Tisti, ki ste bolj občutljivi na temperaturne spremembe in bolj dovzetni na prehladna obolenja, morate biti še toliko bolj pozorni pri uporabi klimatske naprave. To ne pomeni, da klimatske naprave ne smete uporabljati, pomembno je, da je hlajeni prostor le od pet do osem stopinj nižji od zunanje temperature, s čimer se boste izognili velikim temperaturnim nihanjem.

klimatske naprave

Suha koža

Klimatske naprave pomembno vplivajo tudi na stopnjo vlažnosti v prostoru. Gre za naprave, ki zrak v prostoru izsušijo, zato se lahko dolge ure preživete v klimatiziranih prostorih, kaj hitro poznajo na vaši koži, ki postane suha. To pa ni edina težava, ki se lahko pojavi. Suh zrak lahko dodatno draži sluznico in dihala, kar se lahko kaže v dražečem kašlju.

Vsi tisti, ki ste občutljivi na nizko stopnjo vlage v prostoru, lahko to neprijetno težavo rešujete z vlažilci zraka.

Alergije

Klimatske naprave se običajno priporočajo vsem tako imenovanim sezonskim alergikom, saj učinkovito omejuje izpostavljenost cvetnemu prahu zunaj. Če imate težave s tovrstno alergijo in ste v dvomih ali odpreti okno ali vklopiti klima napravo, potem je odgovor jasen. Klimatska naprava je boljša kot pa odprto okno.

Seveda pa vse to drži le ob predpostavki, da je klima z montažo na steno redno vzdrževana, saj so lahko v nasprotnem primeru težave še večje. V tem primeru klimatske naprave vsebujejo visoko koncentracijo prahu in cvetnega prahu, kar še dodatno spodbuja stik z alergeni, kar vodi v poslabšanje simptomov.

Klima naprava je lahko leglo mnogih mikroorganizmov, ki se v klima napravi prav tako lahko zaredijo ob njenem neprimernem vzdrževanju. Zaradi slabega vzdrževanja, lahko neprijetne simptome povzroča plesen. Ta v zrak sprošča spore, ki jih nato vdihavajo občutljivi ljudje, kot so na primer otroci, starejši in ljudje z oslabelim imunskim sistemom, astmo in drugimi zdravstvenimi težavami.

Klimatske naprave morate zato alergiki in tisti, ki imate težave z dihali, skrbno in redno vzdrževati in čistiti.

Okužbe

Tako prenosna klima kot tudi klima z montažo na steno sta, če ju ne čistite in vzdržujete redno, lahko gnezdišče mikroorganizmov, kot so virusi, bakterije in glive. To lahko povzroči okužbe dihal, od tistih manj resnih do legionele. Gre za redko a izjemno resno okužbo pljuč, ki je lahko celo smrtonosna.

Legionela je bakterija, ki lahko najde svoje mesto v klimatskih sistemih. To je mogoče razložiti z dejstvom, da se ob prisotnosti tople in stoječe vode bakterije lažje širijo in se nato sprostijo v zrak.

Bolezni dihal

Ljudje z astmo lahko hitro opazijo poslabšanje svojega zdravja ob izpostavljanju klimatski napravi. Prehlad je sprožilni dejavnik, ki lahko nadalje pripelje do značilnih simptomov astme, kot so kašelj, piskanje in kratka sapa.

Dolgotrajna izpostavljenost klimatskim napravam tako lahko prispeva k bistvenemu poslabšanju astme in razvoju pljučnih okužb. Klima naprava je tako lahko, odvisno od situacije, škodljiva ali pa koristna za vse tiste, ki se spopadajo z boleznimi dihal.

Klimatske naprave in onesnažen zrak v urbanem okolju

Še posebej v mestnem okolju kjer je veliko prometa, je onesnaženost zunanjega zraka izjemno velika, zato klima naprava filtrira tudi delce iz zunanjega okolja. Izpostavljenost delcem onesnaženja v zraku tako lahko pripelje tudi do zdravstvenih težav, če ne poskrbimo za redno vzdrževanje. Kljub temu pa je klima z montažo na eno izmed sten vašega doma zagotovo boljša rešitev v primerjavi z odprtimi okni.

Zavedati se je potrebno, da imajo klasične in prenosne klimatske naprave številne koristi z vidika zdravja in dobrega počutja, vendar njihova uporaba ni vedno brez tveganj. Zaradi tega je nujno potrebno upoštevati vsa navodila glede uporabe, predvsem pa poskrbeti za njihovo redno servisiranje in vzdrževanje s strani strokovnjakov.