Kako vam lahko odvetnik za prometno nesrečo pomaga do visoke odškodnine?

Odvetnik za prometno nesrečo vam pomaga pri vodenju birokratskih postopkov oziroma pravni strokovnjak za prometne nesreče.Na žalost so prometne nesreče postale del našega vsakdanjika, saj praktično ne mine več pot v službo, ko po radijskih poročilih ne bi slišali obvestila o zastoju zaradi prometne nesreče na določenem cestnem odseku. V najboljšem primeru je v prometni nesreči ukrivljeno le nekaj pločevine, lahko pa pride tudi do hudih telesnih poškodb udeležencev ali v najhujšem primeru celo do smrti. V primeru, da vzrok prometne nesreče niste bili vi, vam po zakonu pripada odškodnina.

Dejstvo je, da vam v primeru prometne nesreče pripada odškodnina za prometno nesrečo, vendar veliko ljudi ne ve kje začeti s postopkom uveljavljanja odškodninskega zahtevka. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj praktičnih nasvetov, kako si pridobiti visoko odškodnino in kako prepoznati, kateri odvetnik za prometno nesrečo bo svoje delo res opravil tako kot je treba.

 1. Zavedajte se svojih pravic

Področje izplačevanja odškodnin je na prvi pogled zelo zapleteno, saj vsebuje veliko drobnega tiska in zahtevnih izrazov. Zato se marsikdo ne zaveda, da je v primeru, ko je udeležen v prometni nesreči in  mu je le-ta povzročila fizične poškodbe ali psihične posledice, upravičen do odškodnine, saj je to njegova pravica. Odškodnino za prometno nesrečo mora izplačati zavarovalnica. Ker pa se zavarovalnice zavedajo, da lahko pri izplačilu odškodnin lahko pride do zelo visokih zneskov, vam verjetno ob obisku ne bodo postregle z vodičem, kako od njih izterjati najvišjo možno odškodnino. Tukaj s svojo vlogo nastopi odvetnik za prometno nesrečo, ki dobro pozna postopke in skrite detajle, ki vam prinesejo visoko odškodnino, do katere ste upravičeni.

Odvetnik za prometno nesrečo

 1. Zberite potrebno dokumentacijo

Ko ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri ste utrpeli poškodbe in želite uveljavljati odškodnino, morate odškodninskemu zahtevku priložiti tudi potrebno dokumentacijo, ki dokazuje, da ste bili v nesreči res poškodovani, kako močne so poškodbe in kakšne posledice so te vam te poškodbe pustile. Odvetnik za prometno nesrečo ali pravni strokovnjak za prometne nesreče bi vam svetoval, da ob nesreči zbirate vso dokumentacijo, izvide, napotnice, ki jih pridobite in so posledica poškodb, ki so nastale pri prometni nesreči.

Pri večini odškodninskih postopkov je nujno potrebno priložiti:

 • podatke povzročitelja nesreče,
 • policijski zapisnik,
 • fotokopije izvidov ali zdravniškega kartona,
 • bolniški list,
 • potrdilo o materialni škodi, ki jo je utrpel vaš avtomobil,
 • potrdilo o nižjem prihodku, oziroma njegovem izpadu, ki je posledica poškodb pri prometni nesreči,
 • računi za nakup medicinskih pripomočkov ali za koriščenje plačljivih zdravstvenih storitev, ki ste jih bili primorani koristiti zaradi poškodb.

Zgoraj našteti seznam nekako predstavlja osnovni repertoar, s katerim bo lahko vaš izbrani odvetnik za prometno nesrečo ali odškodninski strokovnjak za prometno nesrečo lahko začel sestavljati odškodninski zahtevek, tožbo, ugovor ali pritožbo. Res pa je, da vsak dodaten dokument ali dokazilo za določeno stanje še bolj pripomore k bolj specifičnemu odškodninskemu zahtevku in posledično tudi do višje odškodnine.

 1. Prepustite delo odvetniku ali kvalitetnemu odškodninskemu podjetju 

Čeprav ste navajeni, da veliko stvari postorite sami, se sami poučite o določeni tematiki in posledično tudi primerno ukrepate, se odločitev, da se do visokega izplačila odškodnine skušate dokopati kot popoln laik, pogosto ne obnese za najboljšo. Razlog tiči v tem, da veliko zavarovalnic zahteva, da se določena dokumentacija mora predložiti v točno določenem časovnem obdobju, ki je poteklo od nesreče, drugače do njega niste upravičeni. Poenostavljeno povedano, če do prometne nesreče v kateri ste bili udeleženi in ste bili v njej poškodovani, niste posebno poglabljali v področje izplačevanja odškodnin, po prometni nesreči poleg okrevanja ne boste imeli dovolj časa, da tematiko v miru preučite in ukrepate v svojo korist. Zato je veliko bolje, da delo namesto vas opravi odvetnik za prometno nesrečo. Vaša naloga je le, da izberete odvetnika, ki bo svoje delo kakovostno opravil in da mu priskrbite vsa potrebna dokazila, ki jih potrebuje, za sestavo čim bolj temeljitega odškodninskega zahtevka.

Odvetnik za prometno nesrečo mora:

 • znati sestaviti zelo specificirane odškodninske zahtevke,
 • se temeljito posvetiti vsaki stranki,
 • imeti cilj, da doseže največ, kar si stranka zasluži,
 • imeti veliko izkušenj na področju odškodninskih zahtevkov za prometne nesreče,
 • dosegati dobre rezultate.

 1. Počivajte in mislite na svoje zdravje

Ko je vaša odločitev dokončna, lahko začnete misliti nase in na svoje čimprejšnje okrevanje, saj je le-to po kakršni koli nesreči najbolj pomembno. Odvetnik za prometno nesrečo bo svoje delo kvalitetno opravil namesto vas. Tako vam bo prihranil nepotrebne izgubljene živce zaradi nerazumevanja birokratskih postopkov in vam omogočil brezskrbno okrevanje v krogu vaših najbližjih.

Odvetnik za prometno nesrečo je ključna oseba, ki vam bo po prometni nesreči pomagala, da dosežete visoko odškodnino in da lahko v miru okrevate. Pomembno je le, da ima izbrani odvetnik za prometno nesrečo cilj, da doseže največ, kar si zaslužite, da boste po prometni nesreči lahko čim prej zaživeli svoje staro življenje.