Kako s klimo privarčujete pri ogrevanju na začetku in koncu kurilne sezone?

Vse, ki šele iščete najbolj primerno energetsko rešitev za dogrevanje vašega stanovanja, lahko razveselimo, da je začetni strošek ogrevanja s klimo zelo majhen v primerjavi z drugimi energenti. Potreben je le nakup klime, montaža pa je opravljena v enem popoldnevu in ne zahteva večjih gradbenih posegov. Za čim boljši učinek klimatske naprave je pomembno to, da boste zanjo izbrali najbolj primerno mesto, da se bo tako ogrevani zrak kar najbolje razporedil po celotnem prostoru.

Torej ni nobenega dvoma, da je za dogrevanje stanovanja na začetku in na koncu kurilne sezone uporaba klima naprave najboljša rešitev. Glede na nekatere študije je strošek ogrevanja lahko celo petkrat nižji v primerjavi z ostalimi energetskimi rešitvami.

Nakup klime je dobra investicija

Številni potrošniki, ki že imajo obstoječe centralno ogrevanje, se vedno bolj zavedajo, da se ogrevanje s klimo vedno bolj splača, saj so ostala goriva veliko dražja in tudi bolj potratna. Zato ni nič nenavadnega, da je vedno več takšnih, ki se odločajo za nakup klime, ki jim služi za hlajenje in vedno bolj tudi za ogrevanje.

Ogrevanje s klimo je še posebej dobrodošlo v mesecih na začetku in koncu kurilne sezone, ko zunaj temperature niso več ekstremno nizke, zato ni nobene potrebe, da bi prižigali potratno centralno ogrevanje. Veliko boljša in ekonomična rešitev je vklop klime, ki v dani situaciji predstavlja idealno energetsko rešitev. Za svoje delovanje potrebuje klima le električno energijo, ki pa je trenutno cenejša od ostalih energentov.

Nakup klime velja danes za dobro investicijo, saj kvalitetno klima napravo dobimo danes že od 800 do 2000 EUR. Ker gre za sodobne in napredne naprave, se vam nakup klime povrne že v nekaj letih. 

klime

Dogrevanje s klimo je pametna odločitev

Če se odločite, da boste za dogrevanje prostorov na začetku in koncu kurile sezone uporabljali energetsko rešitev kot je klimatska naprava, potem je priporočljivo, da centralno ogrevanje kar izklopite, da ne boste po nepotrebnem trošili potratnih energentov. Kako boste klimo uporabljali v tem obdobju, pa je odvisno tudi o zunanjih temperatur.

Ena možnost je, da klimo vklopite le po potrebi, ko je to res nujno. Pri tem je potrebno upoštevati, da se lahko zgodi, da boste kdaj prišli v nekoliko mrzel dom. Ker pa so klime danes izjemno učinkovite in zelo hitro ogrejejo prostor, to ne bi smelo predstavljati večjih problemov.

Druga možnost pa je ta, da glede na napovedane temperature, tedensko nastavite vklop klime, s čimer se bo le ta samodejno vklopila, tudi ko vas ne bo doma in tako ogrela prostor, še preden pridete domov. Ker pa so sodobne klime danes že izjemno napredne, vam nekateri modeli omogočajo tudi že upravljanje na daljavo in prikaz trenutne temperature v prostoru. S pomočjo pametnega telefona lahko tako klimo vklopite kjerkoli in kadarkoli.

Z natančno nastavitvijo temperature lahko dodatno privarčujete

Dogrevanje s klimo vam omogoča, da natančno določite temperaturo gretja v bivalnem prostoru. Zakaj bi ogrevali prostor na 22°C, če pa je v trenutni situaciji dovolj le 20°C? 2 stopinji namreč pomenita kar 12 % več porabljene energije!

Ker so temperature običajno na začetku in koncu kurilne sezone nekoliko višje kot pozimi, ni nobene potrebe, da bi vaše prostore pretirano ogrevali. Zato je v določenih okoliščinah celo bolje, da se prilagodite trenutnim temperaturam. 

S pravilno namestitvijo klime lahko privarčujete 5 % energije

Dokazano je, da boste 5 % energije privarčevali že s pravilno namestitvijo klime. Najbolje jo je namestiti na mesto, kjer ni izpostavljena direktnemu soncu ali vročini. Če vam prostorski pogoji dopuščajo, naj bo nameščena na severovzhodnem delu stanovanja. Da bo lahko klima naprava nemoteno delovala in pihala topel zrak, je potrebno paziti, da pred njo ne namestimo zaves ali kakšnih drugih ovir ali pohištva.

Enkrat letno poskrbite za servis klime

Pomembno je vedeti, da so filtri pravi zbiralniki škodljivih mikroorganizmov, kot so na primer bakterije ali glive. Vsi vemo, da neredno čiščenje filtrov lahko povzroči razvoj bolezni, nekoliko manj pa nas je seznanjenih s tem, da umazani filtri obremenjujejo klimatsko napravo in manjšajo njeno zmogljivost. Zaradi zamašenega filtra se poraba energije poveča kar za 5 do 15 %.

Za vse uporabnike klimatskih naprav je zato priporočljivo, da enkrat letno poskrbite za servis klime. Poleg tega, da vam bodo serviserji očistili ali zamenjali filter, bodo preverili tudi količino hladilnega plina, ki nujno potreben za učinkovito delovanje klimatske naprave.