Brezplačna vinjeta 2020? Ne pustite se nategniti!

Se strinjate, da bi bila vinjeta 2020 super darilo, ki bi vam jo podaril družinski član ali pa morda kar šef? V času pred koncem leta največkrat delamo različne obračune in zaključke, družabna srečanja se kar vrstijo, razmišljati pa moramo tudi za naprej. Med pomembnimi stvarmi, na katere mora biti pozoren vsak voznik, ki uporablja avtocesto, je tudi nakup vinjete, letos bo na vrsti že vinjeta 2020. In (pred)praznični čas je kot ustvarjen za najrazličnejše obdaritve, nagrajevanje ter usluge.

 Tisti, ki te sreče nimajo, lahko vinjeto seveda kupijo (mimogrede, letna vinjeta za osebni avtomobil stane 110 evrov), mnogi pa se poslužujejo tudi drugih načinov. Med možnostmi, kako dobiti brezplačno vinjeto, so vsekakor tudi nagradne igre, ki pa so velikokrat žal čisti ‘nateg’. Poudariti pa moramo, da v množici teh nategunov obstajajo tudi resnični ljudje in podjetja, ki s podarjanjem vinjete mislijo resno.

Ustvariti lažno nagradno igro? Nič lažjega!

Zagotovo ste tudi sami že slišali, kako na široko dostopnem spletu in družabnih omrežjih delujejo prevaranti. Zelo preprosto je namreč na Facebooku ali neki spletni strani objaviti zapis v smislu ‘podarjamo letno vinjeto’, si od uporabnikov, ki v ‘nagradni igri’ sodelujejo, pridobiti določeno korist, ter ponikniti.

 V javnost so doslej prišle različne zgodbe o tem, kako so bili ljudje na ta način prevarani. Poglejmo si le nekaj od njih:

  • Facebook stran objavi nagradno igro, v kateri se podarja vinjeta 2020. Vse na videz poteka po pravilih, le ‘izžrebanec’ je oseba z lažnim profilom oziroma sploh ne obstaja in so ga najverjetneje ustvarili avtorji lažne nagradne igre.
  • Scenarij se začne podobno, le da izžrebanec, ki je tokrat resnična oseba, od administratorja dobi navodila v smislu: ‘Če želite prejeti nagrado, ki je vinjeta 2020, na telefonsko številko 6888 pošljite SMS-sporočilo, v njem pa napišite PSC kupim 50. Kodo, ki jo boste prejeli, sporočite nam.’ Če takšnim in podobnim navodilom slediš, te nagrada seveda ne čaka, ampak sprožiš postopek za nakup predplačniške kartice v vrednosti 50 evrov. To pa pomeni, da ostaneš brez tega denarja! Administrator Facebook strani pa vas blokira, tako da stvari sploh ne morete več komentirati ali o nategu obvestiti ostalih uporabnikov.
  • Ugoden nakup vinjete, ki ni res tako ugoden. Na spletu se pojavi ponudba za ‘ugoden nakup vinjete’. Uporabnik v neki spletni trgovini plača 20 evrov članarine, da lahko potem kupi vinjeto za 49 evrov. Ko želi ponujeno blago, ki je v tem primeru vinjeta 2020, resnično kupiti, pa začne klicariti in pisati na kontakte, ki so objavljeni. Vendar na drugi strani ni odziva, nobenega odgovora, telefon zvoni v prazno. Iz vsega skupaj se na koncu ne izcimi nič, še najmanj pa poceni vinjeta, medtem ko uporabnik ostane brez 20 evrov.
  • Pogosto se na spletu pojavi tudi ‘nagradna igra’, v kateri vinjeto podarja kar sam Dars. Čeprav so pri Darsu že večkrat poudarili, da tovrstnih nagradnih iger oni na organizirajo, se vedno najdejo ljudje, ki tem zapisom nasedejo. Poleg tega Dars vinjete ne prodaja prek spleta, ampak samo na posebej označenih mestih, popustov nanje pa tudi ne daje.

Tovrstnih prevar je mnogo več, kot si morda mislite, žal pa je veliko tudi takšnih ljudi oziroma žrtev, ki si tovrstnega spodrsljaja ne upajo priznati. V skupnosti Varni na internetu namreč pozivajo prav vse, ki so bili deležni spletne prevare, da jim vsako takšno zadevo prijavijo, tudi če se jim samo zdi sumljiva in v njej niso sodelovali.

Kako prepoznati, da nagradna igra, v kateri se podarja vinjeta 2020, ni kredibilna?

Vsekakor je dobro vedeti, da ne klikamo kar vsega, kar nam pride pod roke. Vsakič, ko se spuščate v boj za neko nagrado, dobro premislite, kaj počnete. Preberite drobni tisk, obiščite spletno stran tega podjetja ali človeka, vedno preverite, kdo točno je organizator te nagradne igre. Preberite tudi pravila oziroma pogoje te nagradne igre, v katerih je med drugim zapisano tudi vse o tem, kako in kdaj poteka žrebanje, kam se lahko pritožite in podobne stvari. Pozorni bodite tudi na to, katere osebne podatke pošiljate naprej. Največkrat bodo to elektronski naslov, morda telefonska številka in še kaj, poleg tega pa preberite tudi, čemu so vaši osebni podatki namenjeni, kdo jih bo shranjeval, obdeloval in podobno.

Nagradne igre, kjer je vinjeta 2020 v resnici dosegljiva vsakomur

Kljub vsemu zgoraj opisanemu moramo poudariti, da na srečo obstajajo tudi nagradne igre, v kateri lahko prav zares dobiš letno vinjeto in se tako vse leto po slovenskih avtocestah voziš brezplačno. Žal se zaradi navedenih primerov tudi na poštene organizatorje meče senco, vendar pa želimo poudariti, da svetle izjeme še vedno obstajajo, zato le preverite, kje lahko dobite brezplačno vinjeto 2020.

Letna vinjeta 2020 je tako vsakomur dosegljiva na povezavi https://www.tomazgorec.si/vinjeta-2020/, kjer se lahko tudi dobro prepričate o tem, da nagradna igra ni lažna. Organizator nagradne igre je podjetje Gorec d.o.o. Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je všečkanje ene od Facebook strani, kjer bloger in popotnik Tomaž Gorec dnevno objavlja zanimive zapise, fotografije in videoposnetke s svojih potovanj, povsem jasni pa so tudi vsi pogoji, v katerih je točno zapisano, kdaj in kje bo žrebanje, koliko časa nagradna igra traja in vse preostale podrobnosti – tudi o tem, da se žrebanja lahko udeležijo prav vsi sodelujoči in se tako še dodatno prepričajo o tem, da je nagradna igra resnična na transparentna.

V podjetju Gorec d.o.o. nagradno igro, v kateri se podarja vinjeta 2020, organizirajo prav vsako leto, vi pa lahko v njej sodelujete tudi na https://www.gorec.si/vinjeta/, kjer si prav tako lahko preberete popolnoma vse podrobnosti o sami nagradni igri, le da boste tu morali odgovoriti še na eno preprosto vprašanje. V obeh primerih boste organizatorju zaupali zgolj svoje ime in priimek ter elektronski naslov.

V kolikor torej želite, da se vinjeta 2020 popolnoma brezplačno znajde prav v vašem žepu, vam svetujemo, da sodelujete v nagradni igri, ki smo vam jo priporočili, vsakovrstnim sumljivim ponudbam, kot smo jih omenili zgoraj, pa se izogibajte. Naj se novo leto začne mirno in veselo, ne pa z grenkim priokusom zaradi neljubega ‘natega’, ki se vam je pripetil.