Zakaj vam odstranjevanje znamenj lahko reši življenje?

Odstranjevanje znamenj

Odstranjevanje znamenj je pomembno v primeru, da bi se znamenja lahko razvila v rakovo obolenje, kajti pri nekaterih obolenjih in prepoznem reagiranju lahko ogrozite svoje življenje, ker ne bo več pomoči. Vaša kožna znamenja, še posebej, če se večajo in kakor koli spreminjajo, so lahko že sedaj zelo nevarna, pa niti ne veste. Več o tem si preberite v tem strokovnem članku https://estetika-medart.si/storitve/dermatologija-odstranitev-znamenj/. Če imate kožna znamenja, je dobro, da se naročite na pregled z dermaskopijo pri strokovnjaku dermatologu, ki lahko hitro, še v zgodnji fazi, prepozna melanom. Potem pa lahko s kirurškim posegom melanom odstrani, kar je najbolj učinkovit način, kako se zdravi kožni rak, da ne pride do tragedije. Zato odstranjevanje znamenj dejansko reši življenje.

Kaj so to kožna znamenja?

Dejstvo je, da ima prav vsak človek na koži temnejša znamenja, ki so lahko rdeča ali rjava. Nekateri imajo kožnih znamenj več. Lahko so večji in tudi zgledajo kot bunkice. Ta temna znamenja so največkrat benigne tvorbe kožnih celic melancitov. Te celice izdelujejo pigment. Majhna znamenja, ki se nikoli ne spremenijo, največkrat niso nevarna, vendar se nikoli ne ve, zato se mora strokovnjak odločiti za odstranjevanje znamenj ali pa ne. Če se znamenja večajo, postanejo nepravilna ali nastajajo nova, potem to lahko pomeni, da imate melanom in da ga je treba resno obravnavati, dokler je še čas.

Če se razvije znamenje v melanom, ga strokovnjaki imenujejo tudi črni kožni rak. Ta tumor je med vsemi tumorji, ki se tvorijo na koži, najbolj nevaren in se priporoča odstranjevanje znamenj, ki jih strokovnjak prepozna kot nevarna. Seveda za to uporabi ustrezno metodo in strokovno podlago ter izkušnje. V tej zgodnji fazi je metoda odstranjevanja znamenj zelo učinkovite. Pri nas zboli na leto kar 600 ljudi zaradi kožnega melanoma in se vsako leto ta številka kar podvoji, kar pomeni, da je ta bolezen v velikem porastu.

Učinkovito zgodnje odstranjevanje znamenj na koži

Odstranjevanje znamenj se največkrat izvaja, ko se jih opazi na vratu ali trupu. Dostikrat so tudi na obrazu, pa pod pazduhami. Nekateri znajo biti kar veliki, kot bule in izrastki. Najbolje je, da se o njih posvetujete z zdravnikom ali dermatologom čim prej, ko jih opazite. Vsak izrastek potrebuje natančno diagnozo, ker so si med seboj precej različni. Strokovnjak bo pri pregledu ugotovil, ali gre za nevarne izrastke ali gre zgolj za nenevarne spremene.

Med nevarne izrastke štejemo atipične melanocitne nevuse, ki jih lahko prepoznata zdravnik in specialist dermatolog, ki lahko postavita pravilno diagnozo. Takšno odstranjevanje znamenj je možno samo s pomočjo operacije. Opraviti pa je potrebno tudi histološki pregled.

Če pa gre za pecljate fibrome, ki so veliko bolj pogosti, pa so to benigni izrastki in niso nevarni. Največkrat so na vratu, pod pazduhami, v obliki starostnih bradavic, različnih pigmentnih lis ter še drugih anomalij, ki pa jih lahko odstranijo dermatologi. Postopki so precej različni in več ali manj uspešni. Koža tako postane lepša in bolj zdrava.

Kaj je to histološki pregled?

Ljudje se s staranjem spreminjamo. Vsak se sreča s kakšnimi kožnimi spremembami. Eni imajo velike težave, drugi manjše in redki neopazne. Večina se odloči za preventivno odstranjevanje znamenj, da se spremembe ne razvijejo naprej in da niso moteče za vsakdanje življenje. Kožo je treba jemati resno, ker je človekov največji organ, ki mora delovati dobro. Vsaka sprememba v notranjosti telesa se dejansko kaže navzven na koži.

Če se koža pregleduje redno in se pravočasno zaznajo ter odstranijo znamenja, je odstranjevanje znamenj lahko zelo uspešno. Prav zardi tega so preventivni pregledi, ki jih opravi dermatolog, tako zaželeni. Še posebej zadnja leta, ko tako zelo naraščajo maligna obolenja kože.

Dermatolog bo pod mikroskopom pregledal vašo kožo in bo tudi podal diagnozo na podlagi te slike. Dostikrat pa napoti bolnika tudi na laboratorijske preiskave. Naredi lahko tudi alergološke teste, če sumi, da imate alergije.