Smiljan Mori: »Edina ovira v življenju je vaš um«

Smiljan Mori

Verjetno ste že večkrat slišali uspešne ljudi reči, da je v življenju vse odvisno od vas samih in predvsem vaših misli. Smiljan Mori, eden najbolj iskanih in uspešnih coachev na stari celini, rad reče, da se vse začne v naših mislih. Torej, spremeniti je treba misli in spremenila se bo vsa sestavljanka življenja. Če imate željo, da spremenite način razmišljanja in vsakodnevnega delovanja, vedite, da to lahko dosežete. Možgani nenehno oblikujejo nove povezave in se odzivajo na vaše misli. Če vadite samozavedanje, lahko negativne misli in destruktivne navade ozavestite, s čimer se začne sprememba, vi pa korak za korakom začnete stopati na višji nivo kot boljša in bolj pozitivna različica sebe. Vas zanima, kako konkretno to storiti? Mori Smiljan tokrat z vami deli nekaj nasvetov, kako reprogramirati svoje možgane, da boste v življenju lahko dosegli vse, kar si želite.

Poiščite miselni vzorec, ki se ponavlja iz dneva v dan

Smiljan Mori za prvi korak svetuje, da začnete vsak dan spremljati sebe in svoje misli. Vsaka misel, ki v vas sproži nek alarm, je vredna premisleka, ali je bila morda negativna ali celo destruktivna. Vprašajte se, kaj jo je sprožilo. Ko se tega zavedate, boste v svojih mislih opazili ponavljajoči se vzorec. Po tednu dni spremljanja in zapisovanja svojih misli jih natančno analizirajte. Morda je večina vaših misli negativnih, morda ste kritični do sebe in do drugih ali pa imate morda nepotrebne misli, ki vam niso niti pomembne niti koristne. Ko ugotovite osebni vzorec, se lahko zavežite, da ga boste ustavili in spremenili. Ko nek vzorec opazite, ga lahko prekinete; in takrat se začne sprememba.

Za vsako misel in dejanje dobite “nagrado”

Vaša prepričanja in misli določajo vaša čustva, ki posledično določajo vaša dejanja in rezultate (želene ali neželene), ki jih dosegate v življenju. Ti rezultati oblikujejo vaša prepričanja in misli, ki določajo vaše občutke in tako se krog zaključi in vrti naprej. Se počutite nemočne, da bi izstopili iz takšnega začaranega kroga? Nikar. Vi ste edini, ki imate to moč. Misli, prepričanja, vedenja in dejanja, vse to je vaše in že z eno zavestno spremembo misli se bodo spremenili občutki in rezultat se bo začel spreminjati. Smiljan Mori predstavi praktični primer: gledate televizijo in gledate reklamo s čudovito žensko. Pomislite nase in si mislite “nikoli ne morem biti kot ona” ali “nikoli ne morem biti tako uspešna kot ona”. Za trenutek ustavite svoje misli in to negativno razmišljanje zamenjajte s pozitivnim. Pomislite: “Vendar imam dobre lastnosti: x, y in z” ali “To bom uporabila kot motivacijo, da bom začela vaditi in se bom počutila bolje v svojem telesu, ker sem se odločila, da želim biti srečna”. Vedite, da se vsaka misel in s tem dejanje nekje pozna – za vsako dejanje dobite neko ”nagrado”. Sami se odločite, kakšno “nagrado” si želite. Dobite lahko veselje in uspeh ali na drugi strani žalost in razočaranje.

Zavedajte se misli in besed, ki jih govorite drugim

Če besede izrečete brez premisleka, lahko osebo na drugi strani prizadenete in posledično tudi sami sebe. To pa negativno vpliva samo na vas, vaše vedenje in misli, ki iz tega izhajajo. Zato vedno, ko zaznate, da izrekate besede nezavedno oz. brez premisleka, se ustavite. Usmerite pozornost na nekaj bolj pozitivnega. Ne pozabite, da ko izrazite pozitivne besede in ljubezen, boste to prejeli tudi nazaj, opozori Smiljan Mori. Če mislite, da nekaj ni mogoče, tako tudi bo. Če mislite, da vam bo uspelo na primer polepšati dan mimoidočemu sprehajalcu s prijaznim pozdravom, vam bo zagotovo uspelo. Pri tem postopku zamenjave misli vztrajajte in jih ponavljajte v čim večjih različnih situacijah, kot je le mogoče, da vse skupaj postane vaša navada. Morda vam bo v pomoč, če boste pisali dnevnik in se o tem pogovarjali s svojimi najdražjimi. Tako bo vse skupaj postalo del vašega življenja.

Spremenite svoje navade

Kot pravi Smiljan Mori, ni dovolj, da spremenite le misli, ampak je to treba storiti tudi z navadami. Zavedati se morate navad in zasvojenosti, včasih je to lahko ena in ista stvar. Če imate navado, ki jo morate opustiti, naj bo to prenajedanje s sladkarijami ali zasvojenost z drogo, začnite tako, da se izpostavite sprožilcu, ki to navado sproži, in se nato zavestno upirajte skušnjavi. Prvič bo zelo težko, a vsakič naslednjič bo lažje in lažje. Na ta način boste prevzeli nadzor nad navado in sabo. Poglejmo zdaj primer, kako se lotiti spremembe navade, v primeru, da želite prenehati s prenajedanjem. Sobota zvečer je in vi po večerji gledate televizijo, torej niste lačni, v običajnih okoliščinah bi že jedli čips in sladoled. A tokrat se izpostavite skušnjavi – zaprti vrečki čipsa – samo gledate jo in vztrajate pri tem, da je ne odprete, na primer pet minut. Po tem časovnem obdobju čips pospravite nekam, kjer ga ne boste videli, in si zaploskajte, ker vam je uspelo. Upiranje skušnjavi ponavljajte vedno, ko se ta pojavi. Ko pa vam bo uspelo gledati druge, kako na primer popoldne jedo čips in sladoled pred televizijo in se sami ne boste lotili pojedine, potem ste uradno prevzeli oblast nad svojim umom in navadami. Čestitamo!

Smiljan Mori pravi: “Nagradite se!”

Jasno je, da z določeno navado ne morete kar nehati in je nadomestiti z ničemer. V bistvu vaši možgani potrebujejo nagrado. To si zaslužite po vsem tem trdem delu! Zato zvečer med sedenjem na kavču in gledanjem televizije raje uživajte v pitju čaja ali limonade. Ste obtičali v prometu in ste pod stresom? Namesto, da napadete čokoladico, poslušajte svoj najljubši CD in malce pomigajte med čakanjem v koloni. Počnite karkoli, ob čemer se počutite dobro in ne bo postala slaba navada. To velja tudi za misli. Smiljan Mori predstavi še en praktičen primer, šef vpije na vas in vaša naravna reakcija bi bila, da bi storili enako. Namesto tega počakajte, da konča z vpitjem in potem storite nekaj, kar vas osrečuje. Mogoče si vzamete 10-minutni odmor in se sprehodite v bližnjem parku, pokličete prijatelja ali samo odprete okno pisarne in 3 minute zavestno dihajte. Lahko pa si po službi privoščite masažo, da se sprostite po napornem dnevu. Sčasoma jeza ne bo več vaš odgovor, saj vaši možgani tega preprosto ne bodo več prepoznali.

Meditirajte

Čeprav se morda sliši nekoliko bolj zapleteno kot pitje skodelice čaja, so koristi meditacije skoraj neverjetne. Prav tako olajša ozaveščenost in pomaga, da ostanete mirni in osredotočeni. Ko je miselna drža pravilna, stare navade odidejo na naraven način. Se nikakor ne najdete v meditaciji? V redu je. Pomislite, kaj vas lahko pomiri in vrne nazaj v trenutek tukaj in zdaj – mogoče sprehod v naravi, branje knjige, kuhanje? Potem počnite nekaj od tega, kar vas veseli in hkrati vrne v trenutek tukaj in zdaj, svetuje Smiljan Mori.