Zakaj je koristno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nujno pri težavah z zdravjem in operacijah ter nesrečah. Brez tega zavarovanja boste lahko ob celotno premoženje, ker so operacije iz zdravljenja ter ležanje v bolnici strahotno draga. Prednost je tudi, da je ba seznamu dodatnega zavarovanja kar nekaj zdravil, ki jih potem ni treba več doplačevati. Ko se odločite za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, se pozanimajte za premije. Ni dobro čakati predolgo po zaključenem šolanju, ker so potem iz leta v leto premije za vas dražje, saj se zaračunava vsako leto 3 % dodatnega zneska, ko niste bili v sistemu. Zato si uredite dopolnilno zdravstveno zavarovanje čim prej pri eni izmed zavarovalnic, ki si jo izberete.

Kje izbrati dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Ko izbirate dopolnilno zdravstveno zavarovanje, lahko primerjate zavarovalnice med seboj, kaj nudijo, kakšne pogoje zahtevajo in koliko stane premija. Ko boste z njimi kontaktirali, ugotovite tudi, kako se do vas obnašajo kot do stranke. To je izjemno pomembno kasneje, če je kaj narobe, da ne boste ostali praznih rok ter obdani z ljudmi, ki ne znajo komunicirati. Dejansko je najbolje izbrati tisto zavarovalnico, ki se obnaša profesionalno in ne komplicira ter ne išče dlake v jajcu. Najbolje se je ozreti po tistih, ki imajo dolgo tradicijo in veliko dobrih mnenj uporabnikov.

dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Ko izbirate dopolnilno zdravstveno zavarovanje je premija dejansko nepomembna, saj se premije malo razlikujejo med seboj. To naj ne bo merilo, ampak sam odnos zavarovalnice do vas. Nekatere večje zavarovalnice so znane po profesionalnem obnašanju, nekatere pa so znane, da tega ne zmorejo. Malo se pozanimajte naokoli in vam bo hitro jasno, za koga se boste določili. Dokler ste v redu in plačujete, ne bo težav, ko pa pride do nesreče ali bolezni, zavarovalnica pokaže svoj pravi obraz.

Kaj krije dodatno zavarovanje?

Slovenija pozna dve vrsti zdravstvenega zavarovanja. Osnovno je obvezno, dopolnilno pa je prostovoljno. Izbirate lahko med več paketi dopolnilnega zavarovanja, kjer boste prejeli določene ugodnosti. Najvišje premije omogočajo največ ugodnosti in najmanj dodatnega plačevanja za zdravila ter terapije. Najvišje dopolnilno zdravstveno zavarovanje si ponavadi zakupijo tisti, ki bi radi imeli nadstandardne zdravstvene storitve doma kot tudi v tujini.

V tujini načeloma v večini primerov pri nas sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje velja in se krije iz naše zavarovalnice. V redkejših primerih v nekaterih državah to ni možno, zato je dobro, da se preden odpotujete pozanimate, kaj vam kje velja. Vprašajte tudi, ali potrebujete dodatna dokazila in drugo mednarodno zdravstveno kartico, ker je to zelo verjetno.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije še dodatno to, kar bi morali doplačati za zdravila, ki jih krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Osnovno zavarovanje krije določena zdravila in terapije, ki so nujne ter ne tako kakovostne, kot če jih kupite sami ali doplačate ali imate dodatno zavarovanje. Veliko zdravil boljše kakovosti je na tem seznamu dodatnega zavarovanja. Nekaj pa jih je treba še doplačati razen, če imate res najvišjo premijo.

Sami presodite, katera premija vam je najbolj blizu. Najbolje je, da se pogovorite z zavarovalniškim agentom, ki vam bo vse vaše ugodnosti in dolžnosti tudi razložil. Na podlagi teh odgovorov in podatkov se boste lahko odločili za osnovno ali višjo premijo ali za nadstandardno zdravstveno storitev. Ker je večina zdravstva v Evropi povezanega, vam bo to zavarovanje veljalo tudi drugod, so pa tudi izjemne, ki naj vas ne presenetijo.

Še eno opozorilo za konec, nekateri ljudje se ne zavarujejo dodatno in čakajo, da se kaj zgodi ali da zbolijo. Menijo, da bodo takrat vplačali dodatno zavarovanje in bo vse v redu. Težava je v tem, da so zavarovalnice uvedle stroge ukrepe glede tega in ko boste  vplačali prvi znesek za zavarovanje, vam bo to veljalo šele čez nekaj mesecev in ne takoj. Če boste morali koristiti bolnico ali zdravila in zdravniške usluge, ki jih osnovno zavarovanje ne krije, boste morali plačati vse, kljub temu, da ste se zavarovali.