Ali veste, kaj je išias? tega pa vam bomo v tem članku predstavili, povedali pa vam bomo tudi njegove vzroke, simptome, kakšno pomoč lahko poiščete in izkušnje uporabnikov izdelkov “Smrekovit”, ki se s išiasom spopadajo.

Torej išias je zelo razširjeno ime za bolečine v nogah, vzrok teh pa je draženje “nervusa ischiadicusa” oziroma ishiadičnega živca. Išias torej ni bolezen ampak se tu gre za simptom, ki nam kaže na težave v našem spodnjem delu hrbtenice.”Nervus ischiadicus” oziroma ishiadični živec pa je največji živec, ki ga imamo v našem telesu. Ta izhaja iz korenine ki jo ima v križnem in ledvenem delu hrtenice oziroma hrbtenjače, ta pa nato po zadnjici in po celotni spodnji okončini. Do tega pride zožitve medvretenčnega prostora oziroma intervertebralni foramen, skozi tega pa iz hrbtenjače izhaja glavna korenina ishiadičnega živca.

Kako je glede elektroinštalacij in išiasa? No tu je za razlago najbolje, da si predstavljate možgane s hrbtenjačo, kot neki vir elektrike, živec, ki pa iz te hrbtenjače izhaja pa je naprimer kot električni kabel, ki napaja neko določeno napravo, v tem primeru so tu mišice nog. Lahko bi rekli, da ta elektroinštalacijska naprava za svoje uspešno delovanje potrebuje točno določen električni tok. Tisti zožen medvretenčni prostor pa je upornik, tega pa smo v tem primeru razlage nadomestili s žico. Upornik deluje tako, da nam ta zmanjša električni tok, ampak ker ta to naredi, naša naprava ne bo mola normalno delovati. Čisto enako pa je z našimi mišicami, torej če imamo ishiadični živec vkleščen pri določenem izhodu ene od mnogih korenin iz hrbtenjače, potem mišice nog ne dobivajo čisto pravih živčnih impulzov, katere bi sicer morale, to pa nam torej lahko povzroča vnetje vzdolž našega živca in pa razne nepojasnjene bolečine v mišicah nog, katere pa se nam pojavijo zato, ker je naše mišic živec oživčiv oziroma izras, ki smo se ga naučili išias.

Želimo pa vam povedati tudi nekaj zabavnih dejstev glede išiasa torej, ali ste morda vedeli da je ishiadričen živec na njegovem najbolj debelem mestu debel toliko kot povprečen palec odsraslega človeka? Ishiadričen živec je ubistvu sestavljen iz kar petih različni živcev, ti prvi trije so križni živci, četrti in peti pa sta ledvena živca, vsi ti pa se nato združijo oziroma povežejo v enega in tako nastane en velik ishiadričen živec. In pa še ali ste vedeli, da če v svojem telesu nebi imeli ishiadričnega živca, da bi bili vaši nogi kot dva popolnoma neuporabna špageta. Seveda pa ni nič čudno da vam gre ta na živce.

Išias pa nam pred dokončnim nastankom povzroči tudi razne predhodne znake in siptome in sicer kot smo že omenili huda bolečina ali pa občutek močnega električnega toka, ki bo izviral iz ledvenega dela vaše hrbtenice vse do stopal, mrtvičenje ali pa mravljinčenje vaših mišic na nogah, tu je včasih tudi oslabelost mišič in razna otekanja, išias se običajno bolje izraža na eni nogi kot na drugi, v zelo redkih primerih pa se ta pojavi na obeh, zanj pa je tudi značilno, da se bo vaše stalne poslabšalo glede na vašo pozicijo.