Notranja vrata – za estetsko dovršenost vašega doma

Ko gradite svojo hišo, urejate stanovanje ali obnavljate notranjost doma, je dobro izbiri ustreznih notranjih vrat posvetiti posebno pozornost.

Ne le, da notranja vrata odsevajo vaš življenjski stil in način življenja, vaš občutek za lepo urejen prostor, lesena notranja vrata dajejo tudi dušo vašemu domu. S pravilno izbiro notranjih vrat bo vaš dom dobil posebno noto, lahko pa skrbna izbira uresniči vašo željo po nečem posebnem, izjemnem, nečem, kar boste z veseljem gledali vsak dan, takoj, ko boste zjutraj odprli oči.

Notranja vrata morajo, poleg tega, da naj bi vam bila vizualno všeč, biti kakovostna, saj je njihova naloga, da nam nudijo varnost, zasebnost, poleg tega pa zadržujejo toploto, hrup, morebitne vonjave iz sosednjih prostorov … Kakovost pa je pomembna tudi zaradi življenjske dobe, saj verjetno vrat ne boste menjali vsakih nekaj let.

Priporočljivo je, da se notranja vrata po barvi, materialu in izvedbi ujemajo s prostorom. Usklajenost s tlemi, pohištvom, ostalim stavbnim pohištvom (okni) in notranjo opremo bo pripomogla k estetski dovršenosti prostora.

Danes, za razliko od nekoč, imamo na trgu vrsto ponudnikov notranjih vrat, omenimo naj podjetje Valles, ki ponujajo vrata različnih kakovosti, izvedb, barv … S tem imamo skoraj neomejene možnosti, da izberemo  prava notranja vrata, takšna, ki se bodo po barvi, izvedbi, vrsti materiala ujemala z našimi željami, potrebami in bodo hkrati služila svojemu namenu.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri ustreznih notranjih vrat?

  1. Mere notranjih vrat

Pri izbiri notranjih vrat moramo biti pozorni na prave mere. Bilo bi zelo neprijetno, če bi izbrali vrata, ki bi bila prevelika ali pa premajhna, previsoka ali preširoka. Zato je pomembno, da, preden gremo v nabavo vrat, natančno izmerimo mere odprtine za vrata in tudi vemo, kam bomo določena vrata postavili.

  1. Namembnost

Pri izbiri ustreznih vrat je pomemben tudi njihov namen. Ali jih bomo imeli samo zato, da bodo ločila dva prostora – na primer jedilnico in dnevni prostor? Ali želimo z vrati »izolirati« določen prostor – na primer spalnico? V tem primeru je pomembno, da vrata dobro zadržujejo hrup, da bo naš počitek nemoten …

  1. Material

Pomembna je tudi izbira materiala, iz katerega bodo notranja vrata. Če je stil  doma klasičen, bodo tudi vrata verjetno klasična – lesena, iz vrste lesa, ki se bo skladal z ostalim v prostoru. Danes ponudniki notranjih vrat ponujajo lesena vrata, narejena iz različnih drevesnih vrst, od klasičnega hrasta, bukve, do bolj prefinjene češnje, macesna, na izbiro pa so tudi lesena vrata iz lesa oljke, oreha, jablane …

Na voljo so variante lesenih vrat iz furnirja ali pa iz laminata, posebno noto pa bodo dala domu steklena vrata. Steklo je lahko samo estetski vstavek lesenih vrat, lahko pa so vrata v celoti steklena. Takšna vrata so predvsem uporabna v prostorih, kjer bi radi pridobili nekaj dodatne svetlobe. So pa steklena vrata lahko tudi posebno prefinjena, sploh če jih krasijo razni vzorci, poslikave …

  1. Želje

Ko je določena prava velikost vrat, njihov namen in ustrezen material, potem se lahko prepustimo  željam in sanjam ter izberemo vrata, ki bodo odražala naš stil.

Barve imajo pomemben vpliv na naše razpoloženje in če se bomo odločili za barvna vrata, bomo lahko izbirali med tisoči barvnimi odtenki.

Klasična lesena vrata so lahko popolnoma običajna, lahko pa so posebej stilirana, z obrobami, ornamenti, dodatki,  na primer iz brušenega stekla, s 3D učinkom … Steklena vrata odražajo neko prefinjenost, še posebej če so stilsko izdelana, posebna vrata pa so tako imenovana »foto vrata«, ki z raznimi motivi lahko prinesejo v vaš dom naravno okolje, gore, urbano naselje, morda Eifflov stolp, možnosti so neomejene, pravzaprav omejene samo z vašimi željami.

  1. Okovje

Izbira željenega vratnega krila pa se konča z izbiro ustreznega okovja – podbojev, kljuke, ključavnice.

Vrata prihodnosti

Sodobna tehnologija vsak dan prinese nekaj novega. Na področju notranjih vrat so to pametna notranja vrata. To so vrata, ki nimajo kljuke, odpremo jih lahko samo z dotikom, kretnjo ali pa se odprejo sama, ko nas zazna senzor. To so vrata prihodnosti oziroma že sedanjosti.