Fasade ne urejajo le videza hiše

Fasade

Prva misel, ki pride vsem na pamet, ko pomislimo na fasade je videz hiše oz. izbranega objekta. In kljub temu, da je fasada res odgovorna za to, kako bo hiša izgledala, to še zdaleč ni njena primarna funkcija. Namen fasade je veliko bolj pomemben od samega videza hiše, saj je glavna pregrada med zunanjostjo in notranjimi prostori. Zato je tudi glavna naloga fasade, da notranjost ščiti pred takšnimi in drugačnimi zunanjimi vplivi in naredi bivanje čim bolj udobnejše. To pomeni, da z dobro izdelano fasado dosežemo manjše stroške in pripomoremo k temu, da bo objekt oz. hiša čim bolj energetsko varčna.

Glavna naloga fasade

Izdelava fasade pri objektu je zadnja faza gradnje. In medtem, ko nekateri nanjo gledajo zgolj iz estetskega vidika, se je treba zavedati, da je fasada veliko več od tega. Seveda ne gre zanemariti dejstva, da, tako kot obleka naredi človeka, fasada naredi hišo. Vseeno pa to ni njena primarna naloga. Za fasado je glavna naloga, da zaščiti objekt. To naredi predvsem z izolacijo. Verjetno ste že opazili, da je v nekaterih objektih pozimi vedno hladno in poleti vroče. In to ne glede na to, ali so radiatorji prižgani in klima vklopljena. Potem pa so tu še drugi objekti, kjer so temperature ne glede na letni čas ravno prave in skoraj ni potrebno prižigati klim ali radiatorjev za tak rezultat. In če ste se spraševali, zakaj je tako, je skoraj vedno odgovor fasada.

Dobro izdelana fasada omogoča dobro toplotno izolacijo v notranjosti. To pomeni, da toplota iz notranjosti ne uhaja ven in mraz pozimi ne uhaja notri ter obratno poleti. S takimi lastnostmi je hiša na poti k energetsko varčnemu objektu. S tem ni potrebno porabljati dodatne energije za gretje in energetsko varčna hiša pripomore k čistejšemu okolju. Poleg fasade je za energetsko varčno hišo dobro poskrbeti tudi za druga področja, kot je izbira pravilnih oken, uporaba vode in podobno.

Izolacija za energetsko varčnost

Slaba izolacija bo zagotovo poslabšala kvaliteto življenja v notranjosti. Večkrat so slabo izolirane stene skupaj s starimi okni odgovorne za mraz, kljub temu, da prižgete radiator in vročino, pa čeprav je klima nastavljena na hladen zrak. To pomeni, da je izguba energije velika, kar povzroča dodatne stroške. Temu pa se izognete z dobro izolacijo, za kar poskrbi kvalitetno izdelana fasada. Fasado se izdeluje v več korakih, ki poskrbijo za različne vrste zaščite hiše. En izmed teh korakov je nameščanje izolacijskih plošč. Te plošče so največkrat iz stiropora, lahko pa so tudi iz tervola.

V Sloveniji je bolj priljubljen stiropor, za katerega je značilno, da nudi dobro izolacijo in je cenejša izbira. Poleg tega je obstojen material, kar pomeni dolgo življenjsko dobo in je enostaven za namestitev. Za razliko od stiropora, se malo manj ljudi odloča za trevol. Ta je dražji, bolj dovzeten za absorpcijo vlage in tudi njegova namestitev je bolj zahtevna. Največja prednost terola je ta, da je z razliko od stiropora narejen iz naravnih materialov in je prijazen okolju. Oba, tako tervol kot stiropor sta dobro parapropustna materiala, ki sta dobra toplotna in zvočna izolatorja. Oba pa sta tudi negorljiva, kar je zelo pozitivna lastnost, sploh, ko je govora o varnosti objekta.

Ostale pomembne lastnosti fasade

Če izključimo toplotno izolacijo, je naslednja vrste izolacije zvočna. Za njo poskrbijo materiali, kot sta stiropor in tervol. In čeprav se morda ne zdi tako pomembna, je predvsem v mestih zelo priporočljivo, da se pozanimate tudi o tem, ali bo vaša fasado zadovoljivo zvočno izolirana. Verjetno ne želite, da vas ponoči prebujajo neprijetni zvoki od zunaj, ker vaša fasada nima dobre zvočne izolacije.

Potem je tu parapropustnost. Tu gre za prepuščanje vlage v notranjost. Fasada namreč diha in če vsi fasadni elementi ne bodo pravilno nameščeni, se lahko na fasadi ali v notranjih prostorih začenja pojavljati plesen. Plesen najprej uniči videz fasade, konec koncev pa škoduje tudi zdravju. Fasada poskrbi, da bo raven vlage v notranjosti ravno pravilna, saj medtem, ko preveliko vlage povzroča plesen, lahko prenizka raven vlažnosti ustvari težke pogoje za dihanje. Zgodi se lahko celo, da posledično pride do asmatskih obolenj.

Preden se torej osredotočite na samo končno barvo fasade, se je pametno pozanimati še o ostalih slojih fasade, ki bodo ustvarili zaščito hiše. S ponudnikom oz. če boste fasado izdelovali sami, bodite pozorni, da bo poleg zaščitene površine hiše, izpopolnjeni tudi pogoji, ki bodo omogočali boljši vsakdan.