Menopavza: ko hormoni zaplešejo rokenrol

menopavza

Občasni navali vročine, nespečnost, pridobivanje dodatnih kilogramov, nihanje razpoloženja… Spremembe, s katerimi se ženske srečujejo po 45. letu starosti in si jih ne znajo razložiti. Največkrat jih povezujejo s stresnimi situacijami v službi ali doma. Ker pa je njihova prisotnost dolgotrajna in se jih ne otresejo zlahka, slej kot prej ženske spoznajo, da je rokenrol hormonov v njihovem telesu začela igrati menopavza.

Menopavza ni bolezen

Ženska vstopi v obdobje menopavze okoli 50. leta starosti, telesne spremembe pa nastopijo že dosti prej. V tem obdobju se v ženskem telesu znižata vrednosti hormonov progesterona in estrogena. Proces traja počasi več let, vse do trenutka, ko se za vedno preneha menstruacijski cikel kot posledica prenehanja delovanja jajčnikov. Čas od prvih sprememb do obdobja brez mesečnega perila je pri vsaki ženski drugačen. Menopavza lahko traja od tri do sedem let.

Tudi simptomi se od ženske do ženske razlikujejo. Nekatere gredo skozi to obdobje brez kakršnikoli težav. Spet druge norijo zaradi hudih hormonskih nihanj, ki povzročajo celo serijo raznovrstnih stanj. Upadanje ravni hormonov posledično povzroča počasnejše delovanje ščitnice, zato se te simptome velikokrat menja s simptomi, ki se pojavljajo ob težavah s ščitnico. Hormonsko neravnovesje upočasni prebavo, povzroči napihnjenost, sproži tesnobo, depresijo, vročinske oblive, zastajanje vode v telesu, kopičenje kilogramov, odsotnost menstruacije, pomanjkanje energije, suho nožnico in bolečine v sklepih in kosteh. Odziv telesa v menopavzi je v veliki meri odvisen od ženske same.
menopavzaSpremenimo pogled na menopavzo

Menopavza je lahko neprijetno obdobje tako za žensko kot za njene najbližje, saj spremembe doživljajo skupaj. Mogoče bi morali spremeniti pogled na menopavzo in na to obdobje gledati tako kot nanj gledajo v Aziji. Azijkam namreč menopavza pomeni drugo pomlad. Predstavlja jim čas novih začetkov in čas, ko so v ospredju one same in ne družina. Menopavza je čas, v katerega so vstopale celo življenje skozi filozofijo, ki jih je učila kako krepiti svoje telo in se zdravo prehranjevati.

Prehrana naj bi vključevala svežo zelenjavo, sadje v dopoldanskem času, žitarice enkrat dnevno do 16.00 ure, polnozrnata žita, mandlje in lešnike, stročnice kot so leča, fižol, grah in čičerika. Jedi naj bi solili samo z naravno morsko soljo. Glavni vir pijače naj bi bila naravna voda z dodatkom limone in nesladkani zeliščni čaji. Zdrav način življenja bo prinesel lepo in igrivo pomlad ženske v menopavzi.

Za vsako težavo rožica raste

Težave v menopavzi naj bi bile povezane z neravnovesjem biopotenciala jeter in ledvic, kar je dobra novica tudi za slovenske ženske. Okrepitev teh dveh organov naj bi povzročila umiritev vseh težav, ki jih prinaša menopavza. Na pomoč lahko prikličemo zelišča, ki nam jih prijazno ponuja narava.

Grozdnata svetlika pomaga lajšati vročinske oblive, nespečnost in depresijo. Maca daje energijo, vzdržljivost, uravnava hormone in izboljša libido ter uravnava odziv telesa na stres. Njivska preslica skrbi za hormonski sistem, srce in kosti, preprečuje valove vročine, utrujenost in napihnjenost. Pomaga tudi pri težavah s sečili in ledvičnimi kamni. Na vsakem domačem vrtu pa raste žajbelj, ki pomaga lajšati prekomerno potenje in obvladuje tudi druge simptome menopavze.

S katero rožico si boste ve lajšale težave, je odvisno samo od vas.