Klop – majhna, a nevarna žival

Verjetno smo se prav vsi že srečali s situacijo, ko smo na svojem telesu opazili žival, ki se imenuje klop. Čeprav ta žival, ki je sicer uvrščena med družino pajkovcev in je klasificirana med pršice, morda zveni zgolj kot nedolžna žival, ki se nam prisesa na telo, ko se gibamo v naravi, so klopi v bistvu zelo nevarne živali.

Kako klopi živijo in kako lahko prizadenejo naše zdravje?

Človek sicer ni glavni gostitelj za klope, a je za ljudi, prav tako živali, lahko zelo nevaren, saj prenaša mnogo bolezni, ki lahko prizadenejo naše zdravje. Najpogostejši bolezni, ki ju prenaša klop sta meningitis, imenovan tudi meningoencefalitis ter lymska borelioza. Klopi se na človeka ali žival prisesajo, ko so nimfe, vendar se po nekaj dneh hranjenja preobrazijo v odraslega klopa. Zanimivo je tudi, da se samice klopa morajo hraniti, da lahko sploh izležejo nova jajčeca. Samica lahko v svojem življenju izleže tudi do več tisoč jajčec. Svojega gostitelja pa klopi najdejo v naravi, na travnikih in najpogosteje v gozdovih ter parkih, zaznajo pa ga s svojimi zmogljivim receptorji. Najpogosteje se oprimejo mehkih delov telesa in ljudje jih največkrat pulimo iz predelov popka, kolena in ostalih sklepov. Odkritih je preko osemsto vrst klopov, pri nas pa je najbolj pogosti gozdni klop. Zagotovo ste se ob odkritju klopa na vašem telesu vprašali, kdaj se je ta znašel na vas. To je zato, ker se klop na vaše telo prisesa tako, da tega sploh ne začutite. Večkrat ga ljudje začutijo, ko ta šele pleza po njih, vendar so klopi tako lahki in drobni, da jih navadno začutimo šele, ko so že nekaj časa prisesani na našo kožo in ko nas mesto pika začne srbeti. Poleg tega, da za gostitelja klop izbere človeka, so zelo pogost pojav tudi pri hišnih ljubljenčkih kot so mačke in psi. Tudi njih lahko doletijo hude zdravstvene posledice zaradi pika klopa, te pa se lahko z ustreznimi ampulami ali ovratnicami prepreči oziroma omili. Težava pri domačih živalih je, da zaradi goste dlake klopa težje opazimo, kot na človeškem telesu. Klopi pa se radi prisesajo tudi na ptiče in plazilce.

 

klop žival

Kako se lahko ustrezno zaščitimo pred klopi?

Ko vemo, da se bomo ob sprehodu, pikniku ali delu v gozdu ali na travniku izpostavljali morebitnemu piku klopa, se lahko pred tem predhodno zaščitimo. S tem zmanjšano tveganost samega pika in posledične okužbe. Ena izmed najlažjih opcij zaščite je, da se oblečemo v svetla oblačila, saj bomo tako klopa na svojih oblačili opazili preden se bi ta prebil do naše kože.  Druga, tudi zelo pogosta možnost zaščite je, da se po oblačilih in koži pošpricamo ali namažemo z ustreznimi repelenti. To so kemična sredstva, najpogosteje jih lahko kupimo v spreju ali posebnem mazilu in pred klopi nas bodo ščitili do nekaj ur. Pomembno pa je, da se, ko pridemo iz narave, temeljito pregledamo, saj bomo tako v primeru, da se je klop znašel na nas, tega lahko hitro znebili.

Kako odstraniti klopa?

Če na sebi opazimo klopa,  je najbolje, da ga odstranimo s pinceto. Na trgu obstajajo tudi posebne pincete, ki so bile narejene prav za odstranjevanje klopov. Klop se v kožo zarije, zato moramo biti previdni pri odstranjevanju in s pinceto klopa primemo tik ob koži in nato ga s krožnimi gibi previdno odstranimo, mesto pika pa je dobro razkužiti z alkoholom. Pogosto ga ljudje poskušajo odstraniti z različnimi olji in mazili, a se bo klop v tem primeru začel dušiti in bo iz sebe na ta način izločil še več svoje sline in s tem morebitnih bakterij in virusov, ki jih prenaša, zato se tega načina odstranjevanja raje izognite.