Fotoaparati za ohranjanje vaših spominov

fotoaparati

Digitalni fotoaparati niso več luksuzni izdelek, temveč so za mnoge ljudi nuja. Ne glede na to, ali ste profesionalni fotograf ali pa preprosto radi fotografirate svojo družino in prijatelje, je digitalni fotoaparat lahko odlično orodje. Vendar pa je zaradi številnih različnih vrst in funkcij na trgu težko vedeti, kateri je pravi za vas. V tem izčrpnem vodniku vas bomo seznanili z vsem, kar morate vedeti o digitalnih fotoaparatih, od osnov njihovega delovanja do različnih vrst, ki so na voljo. Podali vam bomo tudi nekaj najboljših nasvetov, kako najbolje izkoristiti svoj fotoaparat. Ne glede na to, ali ste popoln začetnik ali izkušen uporabnik, vam bo ta vodnik pomagal kar najbolje izkoristiti.

Kaj je digitalni fotoaparat?

Digitalni fotoaparat je naprava, ki zajema in shranjuje digitalne slike. Za razliko od običajnih fotoaparatov, ki za zajemanje slik uporabljajo zvitek filma, digitalni fotoaparati shranjujejo slike v elektronski obliki na pomnilniško kartico. To pomeni, da lahko posnamete neskončno število fotografij, ne da bi vas skrbelo, da vam bo zmanjkalo filma. Digitalni fotoaparati so na voljo v različnih oblikah in velikostih, od majhnih fotoaparatov do velikih fotoaparatov DSLR. Razlikujejo se tudi po ceni, saj so nekateri modeli zelo dostopni, drugi pa stanejo več tisoč evrov.

Kako delujejo digitalni fotoaparati?

Digitalni fotoaparati delujejo tako, da svetlobo pretvarjajo v električne signale. Za to se uporablja senzor, ki je na svetlobo občutljiv čip, nameščen za objektivom fotoaparata. Ko pritisnete sprožilec, se objektiv odpre, senzor pa je izpostavljen svetlobi, ki prihaja v notranjost. Senzor nato to svetlobo pretvori v digitalne podatke, ki so shranjeni na pomnilniški kartici. Ločljivost digitalnega fotoaparata je določena s številom slikovnih pik na tipalu. Piksel je majhna merska enota; milijon pikslov je en megapiksel (MP).

Katere so različne vrste digitalnih fotoaparatov?

Obstajajo tri glavne vrste digitalnih fotoaparatov: fotoaparati tipa “pokaži in slikaj” so najpreprostejša in cenovno najugodnejša vrsta digitalnega fotoaparata. So majhni in lahki, zato jih je enostavno nositi s seboj. Večina fotoaparatov tega tipa ima fiksni objektiv, kar pomeni, da ne morete spreminjati goriščne razdalje ali zaslonke. To omejuje njihovo vsestranskost, vendar so enostavni za uporabo in idealni za začetnike. DSLR so najbolj priljubljena vrsta digitalnih fotoaparatov, zlasti med profesionalnimi fotografi. Imajo veliko tipalo in izmenljive objektive, kar vam omogoča veliko nadzora nad fotografijami. Fotoaparati DSLR so lahko precej dragi, vendar ponujajo najboljšo kakovost slik. Brezzrcalni so novejša vrsta digitalnega fotoaparata, ki je vedno bolj priljubljena. Imajo veliko enakih funkcij kot modeli DSLR, vendar brez sistema notranjega zrcala. Zaradi tega so lažji in manjši od DSLR-jev ter cenejši.

Fotoaparati

Katere stvari je treba upoštevati pri nakupu digitalnega fotoaparata?

Pri nakupu digitalnega fotoaparata morate upoštevati več stvari: digitalni fotoaparati se gibljejo v razponu od nekaj sto do več tisoč evrov. Odločiti se morate, koliko ste pripravljeni porabiti za fotoaparat. Različni modeli imajo različne funkcije. Odločiti se boste morali, katere funkcije so za vas najpomembnejše, in izbrati fotoaparat, ki jih ima. Kakovost slike digitalnega fotoaparata je odvisna od števila megapikslov, ki jih ima. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih, od majhnih fotoaparatov do velikih zrcalno-refleksnih fotoaparatov. Nekateri modeli so zelo preprosti za uporabo, drugi pa imajo bolj zapletene funkcije, ki se jih je težko naučiti. Odločiti se morate, kako preprosta naj bo uporaba fotoaparata.

Katero dodatno opremo lahko potrebujem za svoj digitalni fotoaparat?

Za digitalni fotoaparat lahko dobite veliko dodatne opreme, najpomembnejši pa so objektivi in pomnilniške kartice. Večini digitalnih fotoaparatov je priložen osnovni objektiv, lahko pa kupite dodatne objektive, ki vam omogočajo večjo prilagodljivost pri fotografiranju. Pomnilniške kartice se uporabljajo za shranjevanje vaše fotografije in videoposnetke. Kupiti morate pomnilniško kartico, ki je združljiva z vašim fotoaparatom.

Kako skrbim za svoj digitalni fotoaparat?

Digitalni fotoaparat morate redno čistiti z mehko in suho krpo. Pazite, da na fotoaparatu ne boste uporabljali ostrih kemikalij ali čistil. Ko digitalnega fotoaparata ne uporabljate, ga shranite na suhem in varnem mestu.

Katere so najpogostejše težave z njimi?

Digitalni modeli imajo lahko veliko različnih težav, najpogostejše pa so: digitalni modeli porabijo veliko energije, zato boste morda morali kupiti dodatne baterije. Pomnilniška kartica se sčasoma napolni s fotografijami in videoposnetki. Nekatere datoteke boste morali izbrisati ali kupiti novo pomnilniško kartico. Če objektiv fotoaparata ne deluje pravilno, se lahko na zaslonu prikaže sporočilo o napaki. Morda boste morali fotoaparat odnesti v servisni center, kjer ga bodo popravili.