Kako poteka lasersko odstranjevanje znamenj in zakaj je koristno

lasersko odstranjevanje znamenj

Lasersko odstranjevanje znamenj je minimalen, ambulantni kirurški poseg. Vaš zdravnik bo uporabil blag anestetik, tako da vam ni treba skrbeti za bolečino; ves čas postopka boste budni. Lasersko odstranjevanje znamenj po ugodni ceni deluje tako, da “izžge” kožno znamenje. Tretma bo trajal od 15 do 20 minut, na kožno oznako. Lahko je daljši, če je izrastek na težje dostopnem mestu. Krvavitve ni in razen, če je bila kožna oznaka, ki je bila odstranjena, večja od običajne, ni nobene možnosti za brazgotinjenje. Najslabše, kar lahko pričakujete je rahlo nelagodje po posegu.

lasersko odstranjevanje znamenj

Kako poteka lasersko odstranjevanje znamenj

Običajno bolniki potrebujejo le eno zdravljenje. In večina ljudi se lahko kmalu po posegu vrne k običajnim dejavnostim. Nekaterim je morda potrebno nekaj časa, da si opomorejo, zlasti če je bilo odstranjenih več kožnih znamenj in/ali zdravljenih občutljivih predelov. Lasersko odstranjevanje znamenj je primerno za vse velikosti kožnih madežev kjer koli na telesu. Za odstranjevanje kožnih znamenj uporabljamo dva načina.

Napredna elektroliza je postopek, ki vključuje sežiganje kožne oznake z uporabo igle z električnim tokom. Toplotna energija se prenese na pecelj ali vrat kožne ploščice, s čimer kožna oznaka izgubi stik s hrano (oskrbo s krvjo). Tako izginejo med zdravljenjem in običajno ne potrebujejo nadaljnjega zdravljenja. Lasersko odstranjevanje znamenj je najprimernejša metoda zdravljenja, saj so rezultati takojšnji, brazgotine pa minimalne.

Krioterapija pa se uporablja za zelo velike kožne oznake. Postopek vključuje uporabo CryoPen, ki pod visokim pritiskom oddaja fin curek dušikovega oksida, ki se dovaja neposredno na tretirano področje in ne na zdravo okoliško tkivo. Tkivo se uniči z zmrzovanjem medcelične tekočine, pri čemer nastanejo drobci ledu in kristali, ki počijo membrano in s tem uničijo celico. Krasta po približno 10 do 14 dneh odpade, koža pa se zaceli.

Kdo je primeren za zdravljenje?

Vsakdo, ki trpi zaradi kožnih znamenj, ne glede na to, ali gre samo za eno ali več kožnih znamenj, ne glede na velikost kjer koli na telesu, vključno z občutljivimi vekami. Kdo ni primeren za zdravljenje? Lasersko odstranjevanje znamenj ni možno izvesti, če ima pacient Hepatitis B (zelo nalezljiv, virusa ni možno zlahka uničiti), bolezni krvi (hemofilija), bolezni srca, zlasti pri jemanju zdravil za redčenje krvi, kot je varfarin. Visok krvni tlak, kožne bolezni in alergije (glivične okužbe, poškodovana koža, aktivni ekcem ali psoriaza), diabetes (koža se počasneje celi) in zelo občutljivo kožo (sončne opekline).

Kolikokrat morate k zdravniku?

Za trajno odstranitev kožnih znamenj zadostuje ena sama seansa za lasersko odstranjevanje znamenj. Vendar lahko celotno lasersko odstranjevanje znamenj traja več kot eno sejo. Intervali med sejami bodo trajali dva tedna, da zagotovijo, da se bodo tretirana področja dobro zacelila.

Na pregledu boste prejeli približno število potrebnih seans. Območje bo po zdravljenju videti kot piki komarjev. Nastale bodo kraste, ki bodo opazne. Lahko traja do 2 tedna, da te kraste odpadejo. Prisotna bo tudi rdečica, ki bo trajala nekaj dni, da popolnoma izgine. Krioterapija lahko povzroči mehurje, ki se zacelijo v 14-ih dneh.

Obstaja tveganje za minimalno brazgotinjenje, vendar ne toliko kot začetna kožna oznaka. Za hitrejše celjenje kože vam bodo svetovali uporabo določenih izdelkov po negi. Upoštevajte, da lahko uporabljate mineralna ličila ali balzam proti madežem, da prikrijete kožo med celjenjem. Lasersko odstranjevanje znamenj vam bo pomagalo ohraniti lep videz in zdravo kožo zato se naročite zdaj.