Zakaj je vnetje sinusov lahko življenjsko nevarno?

vnetje sinusov

Vnetje sinusov je nadloga mnogih, ki lahko postane kronična in precej nevarna. Pri nekaterih se lahko razvije tako daleč, da ne preživijo, če pride medicinska pomoč prepozno, saj je treba sluzi potem iz glave punktirati, kar je izjemno boleč in ne preveč kratek poseg. Vse o vnetju sinusov je natančno opisano na tej povezavi vneti sinusi, kjer so tudi nekateri napotki za samopomoč. Dokazano vnetja največkrat povzročajo mlečni izdelki živalskega izvora. Nemalo primerov je, da ko so ljudje prenehali z uživanjem teh izdelkov, sej je njihov imunski sistem popravil do te mere, da niso več zboleli niti za navadnim prehladom.

Kako trajno odpraviti vnetje sinusov?

Vnetje sinusov trajno odpravite zgolj s pravilno prehrano, saj tudi naravna zdravila ali umetna, sintetična ter antibiotiki, ki jih predpisujejo zdravniki, ne pomagajo na dolgi rok. Nasprotno, vse slabše je z leti in nihče ne ve zakaj. Takoj, ko oseba spremeni prehranske navade in se začne gibati na svežem zraku, pa vse dihalne bolezni postopoma, ko se telo očisti, izginejo.

vnetje sinusov

V sinusih in splošno sluzi dihal so namenjen temu, da skrbijo za obrambo proti virusi in bakterijami ter drugimi  vsiljivci, ki napadajo telo. Obrambni sistem celice napadalcev na nek način uniči in onesposobi, da ne prodrejo v telo in da se ne razmnožijo prekomerno, zato je človek zdrav. Če se zdrav in odporen človek okuži, ima morda nekaj ur ali dni malo povišano temperaturo, dokler telo ne opravi z napadalci in potem je mir. Tisti čas se ponavadi počutimo malo utrujeni in več sopimo. Spanje je izjemno zdravo za to, da dovolimo telesu, da se spopade z napadalci in da obnovi lastne celice, kar so dokazali znanstveniki.

Kako ukrepati, če zbolite?

Vnetje sinusov je res velika nadloga mnogih. Imate lahko visoko vročino, otečeno grlo, sluzi se nabirajo povsod, v nosu, glavi, grlu pljučih in želodcu, ker jih požirate. Zato vam je slabo, kašljate, kihate, ušesa bolijo. Lahko nastane tudi vnetje notranjega ušesa, ki je zelo nevarno, sploh za otroke, pa še grozno boli. Seveda obiščite zdravnika ali ga pokličite na dom, ker je včasih res težko v takem stanju priti do zdravnika, v Covid časih pa vas lahko osumijo še tega.

Če imate vnetje sinusov poleg tega, kar vam svetuje zdravnik, lahko ukrepate tudi sami. V lekarni se dobijo inhalatorji za dihala, ki pomagajo, da so vaše dihalne poti odprte, kar je zelo pomembno. Sluzi morajo iti ven iz telesa obvezno. Lahko imate tudi krvave sluzi, kar je znak, da je res nekaj zelo narobe. Nato lahko inhalirate kamilice in grejete glavo nad paro, to zelo pomaga. V lonec s kropom lahko daste tudi rman in žajbelj. Z žajbljem lahko spirate grlo in ustno votlino. Grgrate lahko timijan in ga tudi uživate kot čaj ter med jedmi.

Zelo pomagajo obkladki iz narezane čebule. Čebulo nasekljate na drobno, jo daste v kuhinjsko krpo in segrejete, ter položite na obolele dele. Naj bodo tam dve uri. Med tem vam bo čebula topila zastarano sluz, zato pripravite obilo papirnatih robcev in brisačk, saj  boste izpihali ogromno količino sluzi. Robce takoj zavrzite.

Nujno pa se vsaj za en mesec odrecite mlečnim izdelkom in jajcem živalskega izbora in jih ne uživajte, ampak se osredotočite na zelenjavno prehrano, posebej na temno listnato zelenjavo. Ne uživajte niti sladkorjev ter nobenih predelanih maščob, vključno s sadjem, dokler ne boste zdravi.