Ko človek prvič sliši za kokosovo olje, najprej pomisli, da je to nekakšen pripomoček za kuhanje. Torej, nič kaj drugače od olivnega ali bučnega olja. Pogosto je kokosovo olje označeno kot neka “slaba maščoba”.

Kokosovo olje nam lahko še kako pride prav, pa ne samo v kulinariki. Seveda je kokosovo olje hiter vir energije in je brez holesterola. Deluje tudi protibakterijsko in krepi imunski sistem. A to ni samo kot pripomoček v kuhinji, namreč pa ga lahko uporabimo na 101 način.

Uporabimo ga lahko na naši koži, saj našo kožo zelo dobro nahrani in navlaži, deluje lahko tudi kot čistilo za obraz in ličila. Če se srečamo z ušmi je uporaba kokosovega olja tudi zelo priporočljiva. Skratka načinov uporabe je neskončno.

Koristno za kožo in lase 

V kozmetiki se to olje uporablja za nego las in kože, saj je odličen regenerator, ki obnavlja lase od lasišča pa do konic in preprečuje nastanek prhljaja. Je odličen naravni balzam za lase, saj prodre globlje v konice las kakor naravni balzam. Dobili boste efekt lepih, mehkih in sijočih las.
Obstajata dve glavni metodi uporabe:

1. metoda: Preden si umijete lase si olje najprej pogrejte, a glejte na to, da olje ne bo pre vroče, saj tako lahko pride do obratnega učinka. Nanesite si olje samo na konice, če ne želite mastnega lasišča. Pustite olje delovati več ur. Dlje ko bo olje na laseh, boljši bo učinek.

2. metoda: Lase operite in pustite, da se malo posušijo. Potem tako kot pri prvi metodi, segrejte olje in si ga s prsti nanesite na lase, razčešite jih in pustite olje delovati čez noč. Potem si v jutru dobro sperite lase.

Če imate kodraste lase in so za vas zavozlani lasje prava nočna mora, je kokosovo olje prav tako odličn rešitev, samo nanesite si ga na konice In si previdno razčešite konice. Prav tako ima značilnost, da lase ščiti pred soncem in poškodbami. Dovolj so manjše količine olja, ki ga nanesite preden stopite skozi vrata. V kolikor ste na morju tu velja enako, namreč ščiti lase pred slano in klonirano vodo.

Obrazna maska iz kokosovega olja in medu 

Kožo lahko nahranite in obnovite, če si boste vzeli samo 5 min. Zakaj bi zapravljali velike vsote denarja za priznane maske za obraz. Manj je več in to velja povsod. Čimbolj naravne sestavine nanesemo na obraz, boljše bo. Ker tudi, vse kar damo na našo koži, pride v naše telo. Koža je naš največji organ, zato moramo paziti, na njeno nego.

Zmešajte olje in med, delovala bo kot antibakterijska maska. Na obrazu jo pustite delovati 15 minut, nato jo z mlačno vodo in krpo nežno obrišite.

Hranljivo za stopala

Po dolgem in napornem delu v službi, tekanja na okoli sem ter tja po raznih opravkih se naša stopala obrabijo, naša koža pa je groba in razpokana. Po tem ko se stuširate si nanesite plast kokosovega olja na stopala, tako bo vašo kožo omehčalo, znebili pa se boste tudi neprijetnega vonja, saj deluje antibakterijsko.

Kokosovo olje kot vazelin

Obstaja 1001 label in vazelinov raznovrstnih znamk. Moramo vedeti, da, če piše na etiketi “ naravno” še ne pmeni, da je izdelek naraven. Najbolje je, da je sestavljen iz čim manj sestavin, tukaj je najboljša opcija kokosovo olje saj je to samo ena sama sestavina. Nanesite ga v majhnih količinah na ustnice, pustite delovati in da se vpije na vaše ustnice. Če pa želite narediti piling  za ustnice, pa dodajte še nekaj sladkorja, tako bodo zelo mehke.

kokosovo olje

Kaj pa zdravje?

Seveda ima kokosovo olje še zdravilne lastnosti. Uživanje olja pomaga k zmanjševanju maščobnih oblog, poleg tega pa ima še manj kalorij kakor kakšne druge maščobe, ki jih zaužijemo čez dan. Torej kokosovo olje uravnava telesno težo.

Zelo dobro vpliva na naš želodec in pospešuje presnovo. Če imate težave z želodcem, lahko ovirajo naše vsakdanje življenje. To olje naj bi pomirjalo naš želodec. Maščobe v olju so zelo lahko prebavljive zato pa tudi dobro vpliva na našo presnovo.

Seveda se vsako zimo srečamo s kakašnim neprijetnim in hudim prehladom, kokosovo olje pa pomaga proti prehladu in gripi, saj okrepi naš imunski sistem, tako, da se število krvničk poveča. Najbolj nadležno pa je srbeče grlo. Žličko olja si dodajte k čaju in ga počasi pijte, za dodaten učinek pa lahko dodate še malce ledu.

Kokosovo olje je zares uporabno živilo, skoraj povsod ga lahko dodamo in pri skoraj vsaki poškodbi nam lahko pride prav. Zato poskrbite, da ga vključite v svoj vsakdanjik. Namesto, da plačate za drag salon, razne pilinge, maske in nege, si lahko vse to sami pripravite doma.