Sobno kolo – povzetek

Živjo,

Ker prihaja čas nakupov sobnih koles, smo povzeli nekaj najpomembnejših stvari, ki jih morate pred nakupom sobnega kolesa vedeti:

Stranke nas največkrat vprašajo, kakšna je razlika med posameznimi kolesi. Zato smo povzeli tri bistvene razlike:

 1. Teža vztrajnika
 2. Teža celotnega kolesa
 3. Ali kolo deluje na PMS ali EMS sistem.

Kaj vse to pomeni, pa v nadaljevanju.

Sprva se pogovorite sami s seboj in si razjasnite, koliko ste za sobno kolo pripravljeni odšteti in koliko mislite telovaditi?

Če boste redno telovadili, seveda ne kupujte manjših sobnih koles, kjer bo teža vztrajnika 3 ali 4 kg.

Zakaj?

Ker bo redna in vsakodnevna vadba zelo obremenila sobno kolo. Zato se vam lahko zgodi, da bo pri vsakodnevni uporabi vašega sobnega kolesa pričelo kaj škripati. To je v večini primerov »pokanje« v notranjosti vrteče mase, ki je preveč obremenjena. Enostavno povedano, sobno kolo ima prelahek vztrajnik.

Druga pomembna stvar je teža celotnega kolesa. Če ste težki 80 kg in boste vsakodnevno telovadili, bo lahko in poceni kolo s svojimi 22 kg ali manj zelo nestabilno. Kako mislite, da se bo kolo obnašalo, če boste vi dvignili vašo obremenitev in z močno silo pritiskali na pedala?

Lahko vam bo poplesavalo po prostoru ali se premikalo levo in desno.

Saj si predstavljate?

Če ste visoki več kot 175 cm in težki več kot 75 kg bo bolje, da si izberete kolo, ki bo ustrezal sledečim specifikacijam:

 • Teža vztrajnika od 8- 12 kg
 • Teža celotnega kolesa od 32 – 38 kg
 • Magnetno permanentni sistem delovanja

Manjša in lažja kolesa

Če je vaš »budget« okoli 200 € in bi se kolesarjenja vseeno lotili potem glejte, da ustrezate nekaterim kriterijem:

 • Vaša višina naj ne presega 175 cm
 • Vaša teža naj ne bo več kot 75 kg
 • Kolesarili boste vsak dan po 20 – 30 minut

Tako boste lahko najbolje izkoristili sobno kolo, ki ga boste kupili pri vašem izbranem prodajalcu. Pred nakupom pa seveda nujno preizkusite vaše izbrano sobno kolo, da preverite ali vam velikost in višina sedeža odgovarjata.

Kaj pomeni permanentno magnetni sistem (PMS)?

Sobno kolo ima v notranjosti vztrajnik. Ob vztrajniku je magnet, ki se približuje in oddaljuje od vztrajnika. Bližje, kot je magnet vztrajniku, težje kolesarimo.  Bolj kot je magnet oddaljen od vztrajnika, lažje kolesarimo. In temu rečemo permanentno magnetni sistem. Večina sobnih koles v cenovnem razponu od 350 € – 650 € deluje na takšen princip.

Večina ljudi se odloči za takšno vrsto kolesa, ki pa mora biti pravilno izbrano glede na težo in višino uporabnika.

Ne glejte le teže vztrajnika!

Vprašajte tudi za težo celotnega sobnega kolesa!

V specifikacijah vam lahko piše 8 kg vztrajnik, teža celotnega kolesa pa ne bo navedena. V tem primeru bo najbrž kolo lažje (pod 27 kg). To nam zopet pove, da gre za manjše kolo, ki bo prelahko za resne kolesarje.

Če ima sobno kolo 8 kg vztrajnik in je celotna teža kolesa vsaj 32 kg ali več, bo kolo primerno za večje in težje osebe nad 80 kg in visoke več kot 180 cm.

Kakšno sobno kolo je primerno za osebo visoko 180 cm in težko 90 kg?

 • Teža vztrajnika vsaj 8 kg ali več
 • Teža celotnega kolesa vsaj 33 kg ali več
 • Permanentno magnetni sistem

Kaj pomeni elektromagnetni sistem (EMS)?

Druga vrsta koles deluje na elektromagnetni sistem na bazi induktivnosti. Pri takšnem sobnem kolesu je magnet ves čas enako oddaljen od vztrajnika. Za magnetom je tuljava okoli katero je navitje. Z večanjem oziroma manjšanjem napetosti se veča ali manjša elektromagnetno polje, kar pomeni da težje ali lažje poganjate pedalni sistem.

Gre za boljša sobna kolesa, ki imajo velike obremenitve, močno konstrukcijo in težke vztrajnike. Takšno sobno ima v večini sledeče specifikacije:

 • Teža vztrajnika 12 kg ali več
 • Teža celotnega kolesa 45 kg ali več
 • Elektromagnetni sistem

Prva skupina ljudi, ki se odloči za takšno vrsto koles so aktivni kolesarji in tisti, ki se kolesarjenja lotijo zelo resno. To so že aktivni ljudje, ki potrebujejo konstrukcijsko močnejše kolo. Zaradi svoje moči delajo z močnimi obremenitvami.

Druga skupina ljudi, ki se odloči za takšno vrsto kolesa pa so tisti, ki so imeli težje poškodbe in čutijo najmanjšo spremembo obremenitve. Gre za ljudi, ki so šli skozi rehabilitacijske programe in čutijo vsako spremembo pri sami obremenitvi. Zato je pomembno, da imajo dobro sobno kolo, ki jim omogoča majhne spremembe pri obremenitvah.

Povzetek

Spoznali ste tri bistvene razlike med sobnimi kolesi.  Če ste manjši in lažji, brez skrbi. Lahko si kupite cenejše in manjše sobno kolo, če nimate več kot 170 cm in več kot 70 kg.

Če ste višji od 175 cm in težji od 80 ali 85 kg, potem si morate kupiti bolj stabilno in večje sobno kolo, kjer je celotna teža kolesa vsaj 33 kg in teža vztrajnika vsaj 8 kg.

Če ste že aktivni športnik in imate že močne noge ter veste, da potrebujete dobro sobno kolo, potem boste morali gledati sobna kolesa z elektromagnetnim sistemom delovanja. Sobno kolo ima ponavadi več kot 40 kg, njegova teža vztrajnika pa je vsaj 12 kg.

Izbira je seveda vaša. Mi smo vam podali najbolj optimalne pogoje za vašo optimalno vadbo.

Vse pa se začne z vami in vašo motivacijo. Če nimate motivacije in jasnega cilja, potem vam tudi sobno kolo ne bo pomagalo. Zato se vprašajte, kaj hočete s tem doseči in pojdite za tem.

Prijetno vadbo vam želim!