Kako do denarja s pomočjo Facebooka in Instagrama

Kako do denarja

Ko se vprašamo, kako do denarja, nam pogosto pride na misel osem ali večurno delo na neki lokaciji, ki ni naš dom in v katerem ne uživamo. Pa ni treba, da je tako. Zaslužek se najde tudi tam, kjer ga sicer ne bi nikoli pričakovali, če ste le dovolj iznajdljivi. V tem besedilu nekaj besed o tem, kako kako do denarja s pomočjo socialnih omrežij, natančneje Facebooka in Instagrama.

Socialna omrežja običajno uporabljamo čisto na osebni ravni in niti ne pomislimo na zaslužke, ki bi nam jih lahko Facebook in Instagram prinašala.

Torej, kako do denarja s pomočjo Facebooka in Instagrama?

Prva stvar, ki jo potrebujete, je profil na enem ali obeh omenjenih socialnih omrežjih. Vendar pozor! Pri Facebooku se vam zgolj osebni profil ne bo dobro obnesel, če želite, da vam prisotnost na tem omrežju prinese kak evro. Pri osebnem profilu namreč ne morete nadzorovati statistike, zato nimate pregleda nad tem, kako se ljudje odzivajo na vaše objave, poleg tega pa mora vsakdo, ki mu je vaša vsebina všeč in vam želi slediti, poslati prošnjo za prijateljstvo, to pa lahko oteži pridobivanje sledilcev. Bolj se vam splača narediti svojo Facebook stran. Tudi pri instagramu ima poslovni profil nekatere prednosti, na primer vpogled v statistiko in možnost, da v svoj story vključite delujočo povezavo.

 

Prodajte tisto, česar ne potrebujete

Če je bila možnost za prodajo rabljenih stvari prej omejena na eno spletno stran in bolšje sejme, ki so po Sloveniji redkost, lahko danes tistemu, česar ne potrebujete več, nov dom najdete kar preko socialnih omrežij. Še posebej Facebook je odlična platforma za prodajo stvari, v katerih ne vidite več uporabne vrednosti. To so lahko rabljena oblačila za dojenčke, pohištvo, knjige, oprema za hišne ljubljenčke, avtomobili, skratka, karkoli. preko Facebooka lahko celo oddate stanovanje. Enostavno se pridružite eni številnih Facebook skupin, v katerih se zbirajo ljudje, ki prodajajo in kupujejo rabljene predmete, naredite nekaj fotografij, določite ceno in objavite.

Napišite e-knjigo

Obstajajo pa še drugi načini poleg prodaje rabljenih stvari, kako do denarja preko socialnih omrežij. Če se na neko področje res dobro spoznate, je koristno, da to svoje znanje pretopite v e-knjigo, ki jo lahko prodajate ljudem, ki jih ta tema zanima. Na spletu lahko najdete ogromno vsebin o pisanju knjig, ki danes omogočajo že skoraj vsakomur, da postane avtor svoje knjige, zato se vam splača vsaj poskusiti, preden dokončno razglasite, da pisanje ni za vas. Še posebej, če pišete blog, bo e-knjiga le nadgradnja tega, kar počnete že zdaj. Da napišete e-knjigo, vam ni treba odkrivati tople vode. Pobrskajte po svojem blogu in uporabite zanimive informacije, dodajte še kaj novega in to je to! Zakaj so e-knjige boljše od »navadnih«, fizičnih knjig? E-knjige obstajajo le v digitalnem formatu, kar pomeni, da ne boste imeli stroškov s tiskanjem in distribucijo, vaša prodaja pa ne bo omejena z naklado. Ideja: napišite knjigo, kako do denarja s socialnimi omrežji!

Promovirajte svoje storitve

Sicer ni načina, da bi vam profil na Facebooku ali Instagramu sam po sebi prinašal zaslužek, vendar vam lahko prisotnost na teh dveh socialnih omrežjih, če ste dovolj spretni, pomaga pri promociji lastne znamke ali storitev. S pomočjo Facebooka in Instagrama (ter seveda drugih socialnih omrežij, kot sta Twitter in Pinterest) lahko na primer povečate število ogledov vaše spletne strani, povabite ljudi, da se vpišejo na vašo mailing listo ali jih prepričate, da se udeležijo spletnega tečaja, ki ga pripravljate. Najboljše pri socialnih omrežjih je, da lahko svoje storitve in izdelke na njih oglašujete skoraj povsem zastonj. Predstavljajte si, koliko denarja bi vložili v to, da bi vaš oglas predvajali na časopisu ali ga objavili na oglasnem panoju.

Postanite influencer

Influencer je nekakšen mnenjski vodja, ki za svoje sledilce preizkuša najrazličnejše izdelke in storitve in jih s tem promovira na socialnih omrežjih, na katerih sodeluje. A bodite previdni – beseda influencer ima v svetu digitalnega marketinga precej negativen prizvok, saj jih pogosto dojemajo kot pijavke, ki prosjačijo za brezplačne izdelke in storitve. Uspeh oglaševanja preko influencerja je pogosto zelo težko merljiv, resno povečanje prodaje pa lahko prinesejo le influencerji z ogromno sledilci, kakršna je na primer Kim Kardashian.

Postanite affiliate partner

Kot affiliate partner boste opravljali precej podobno vlogo kot influencer, vendar je med njima temeljna razlika. Influencer svojo prisotnost na spletnih omrežjih gradi na svoji osebnosti in na zaupanju sledilcev. Če želite biti v affiliate programu uspešni, boste seveda ravno tako potrebovali zaupanje tistih, ki vam sledijo, vendar gre tu zgolj za oglaševanje, pri katerem oglaševalec od vsake prodaje dobi določen odstotek zaslužka.

Zdaj, ko ste prebrali tole besedilo in ste opremljeni z novim znanjem, se nehajte spraševati, kako do denarja, ampak se lotite dela in začnite uživati v njegovih sadovih. Instagram in Facebook vam sicer sama po sebi ne bosta prinašala zaslužka, sta pa odlični oglaševalski platformi, na katerih lahko z minimalnim ali celo ničnim vložkom dosežete ogromno število ljudi.