Arganovo olje za čudovit in mladosten videz

Arganovo olje je rastlinsko olje, ki ga pridobivajo iz koščic drevesa z latinskim imenom Argania Spinosa L. To drevo najdemo v Maroku.

Pri nas se arganovo olje uporablja večinoma v kozmetične namene, kar pa ne pomeni, da je to njegov edini namen. Maročani ga redno vključujejo v svojo prehrano. Vanj, na primer, pri zajtrku pomakajo kruh ali pa z nekaj kapljicami arganovega olja pokapajo testenine ali kus kus.

Arganovo olje in način pridobivanja

Da se lahko lotijo pridelave arganovega olja, morajo delavci najprej priti do koščic, v katerih se skriva čudežno lepotilo oziroma okusen dodatek k prehrani. To lahko storijo na več načinov. Prvi način je, da sadeže drevesa Argania Spinosa L. pustijo, da se posušijo na zraku, nato pa odstranijo mesnato pulpo. Nekateri proizvodni obrati pulpo s koščic odstranijo mehansko, brez predhodnega sušenja. Pulpo nato običajno uporabijo, da z njo nakrmijo živali. V nekateri predeli Maroka koščice »pridobivajo« na tradicionalen način in sicer tako, da jih pobirajo iz kozjih iztrebkov. Kozam enostavno pustijo, da se hranijo s sadeži arganovega drevesa, nato pa neprebavljene koščice izločijo. Čeprav se morda to sliši nehigiensko, je ta proces zelo praktičen in učinkovit in lahko močno zmanjša število delavcev v proizvodnem procesu, saj obiranje pulpe s koščic ni potrebno. Povečini danes sicer vseeno koščice iz posušenega sadeža izluščijo kar na roke.

V naslednjem koraku morajo razbiti koščice, da se dokopljejo do jedrc, ki se skrivajo v njih. To je najbolj časovno zamuden in naporen del procesa, ki zahteva tudi veliko pridnih rok. Proces razbijanja koščic so skozi zgodovino že večkrat poskušali mehanizirati, a so se ti poskusi vedno izkazali za neuspešne.

Ko iz koščic poberejo jedrca, jih nato narahlo prepražijo. To storijo le, če pridelujejo olje, ki bo uporabljeno v kulinarične namene. Če pridelujejo olje za razno razne kozmetične proizvode, jedrc ne pražijo, da se izognejo izrazitemu vonju po oreščkih, ki je sicer dobrodošel v jedilnem arganovem olju. Ko se prepražena jedrca ohladijo, jih zmeljejo in stisnejo. Iz njih nato priteče čisto, nefiltrirano arganovo olje, ki ga prelijejo v shranjevalne posode. Olje nato pustijo, da kakšna dva tedna stoji, da se trdni delci v njem posedejo na dno posode. Po željah naročnika ga nato prefiltrirajo ali pa pustijo usedlino v njem.

Uporaba arganovega olja je bila včasih omejena le na tisti del sveta, kjer je rastlo arganovo drevo – torej na Maroko. Danes pa njegove pozitivne lastnosti prepoznavajo širom sveta. Arganovo olje je bogato z vitaminom A in vitaminom E, z antioksidanti ter omega 6 maščobnimi kislinami in zato ga kot eno od sestavin kozmetične rutine uporablja vedno več moških in žensk. To olje lahko pomaga zdraviti okužbe na koži, učinkovito pa deluje tudi pri izpuščajih in pri lajšanju srbečice in oteklin ob pikih žuželk. Znano je tudi, da dnevna uporaba arganovega olja tako koži, kot tudi lasem zagotavlja potrebno vlažnost. Hitro se vpija in ne pušča mastnega sloja na koži ali na laseh.

Poleg tega vitamin E v arganovem olju pospeši nastajanje novih celic in s tem skrbi za svež videz kože in las, zato ga mnoga podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo kozmetike, vključujejo v svoje izdelke proti staranju.

Kako pa lahko arganovo olje v svoji negovalni rutini uporabite vi?

Piling: Olje argana se bo odlično obneslo kot sestavina zdravega in naravnega pilinga, s katerim boste s povrhnjice kože odstranili odmrle celice in s tem koži povrnili svež in mladosten videz. Priprava pilinga je povsem enostavna: eni jušni žlici rjavega sladkorja (lahko je tudi bel) primešajte nekaj kapljic arganovega olja. Mešanico s krožnimi gibi vtrite v obraz in ga masirajte nekje od dveh do štirih minut, pri tem pa še posebej pozornost posvetite predelom, kjer imate zelo suho kožo in tam, kjer se vam rade pojavijo akne. Piling z arganovim oljem lahko seveda uporabljate tudi drugod po telesu, kjer se vam zdi, da morate kožo nekoliko osvežiti. Piling nato izperite s toplo vodo in kožo trepljajte z brisačo, da se posuši. Tak piling je odličen tudi kot doma izdelano darilo.

»Zdravilo« za strije: Dve ali tri kapljice čistega arganovega olja pogrejte na dlani, nato pa ga segretega nežno vtrite v koži na trebuhu, na bokih, na stegnih ali na katerem koli delu telesa, kjer so se vam po nenadni izgubi teže ali nosečnosti začele poznati strije.

Balzam za ustnice: Ta je absolutno najlažja. Kapljico ali dve arganovega olja vmasirajte v ustnice in obrišite tisto, kar se po nekaj minutah ni vpilo.

Pomoč proti izpuščajčkom, ki nastanejo po britju: Je po britju vaša koža pekoča in razdražena, vsak dotik pa boleč? So se vam tik po britju na koži naredili drobni rdeči izpuščajčki, za katere gotovo veste, da niso vraščene dlake? Na dlani ponovno segrejte nekaj kapljic arganovega olja in ga nežno vmasirajte v prizadete predele.

Čeprav je stoodstotno arganovo olje lahko precej drago, se vam bo nakup izplačal, saj že samo ena ali dve kapljici lase oziroma kožo nahranita in kožo naredita gladko in nahranjeno, lase pa gladke in zdrave.