Materinski dan – čudovite ideje za ročno izdelana darila

materinski dan

V Sloveniji sta kar dva dneva v letu posvečena ženskam. Prvega, dan žena, praznujemo osmega marca, ko predstavniki obeh spolov z drobnimi pozornostmi obdarujemo vse ženske, ki v našem življenju igrajo katero izmed pomembnih vlog. Drugi od teh dveh, »praznikov«, ki sicer sploh nista uradna praznika, 25. marec, pa je posvečen praznovanju materinstva, mater, materinskih vezi in vpliva mater v družbi. Ker na ta dan slavimo matere, smo dnevu seveda nadeli ime materinski dan.

Materinski dan in njegovo praznovanje sta v Evropo in s tem tudi k nam sprva prišla iz Združenih držav Amerike. Običaj smo od Američanov prevzeli malo po prvi svetovni vojni. A za praznovanje materinskega dne sprva nismo določili 25. marca. Dan mater smo najprej praznovali 15. maja, kasneje pa spremenili datum na dan, ki ga obeležujemo še danes. Priljubljenost materinskega dne je bila po drugi svetovni vojni nekoliko v zatonu, predvsem zaradi bližine drugega praznika žensk, 8. marca, vendar se je do danes spet dodobra usidral v naše vsakoletne običaje in tradicijo. Še zanimivost: Materinski dan se v Sloveniji praznuje na isti datum, kot kristjani obeležujejo svoj praznik, Marijino oznanjenje. Tudi to je namreč pravzaprav dan materinstva, saj naj bi bil to po katoliškem izročilu dan, ko je Marija izvedela, da bo rodila sina Jezusa.

V Sloveniji je 25. marec edini dan, ko slavimo družinskega člana, drugod po svetu pa ima ta praznik tudi druge vzporednice, recimo očetovski dan, dan bratov in sestra ter dan starih staršev.

Materinski dan – nekaj besed o zgodovini

Kot smo že omenili, smo Evropejci običaj slavljenja mater prevzeli od Američanov. Ti so materinski dan prvič praznovali v zgodnjih letih 20. stoletja – natančneje leta 1908. Dan mater, kot ga poznamo danes, nima nobene zveze s praznovanjem materinstva v starodavnih kulturah, kot sta rimska in grška, čeprav je to prepričanje prisotno med prebivalci nekaterih držav. »Ustanoviteljica« modernega materinskega dne je Anna Jarvis, ki je že omenjenega leta 1908 za svojo pokojno mater Ann Jarvis, družbeno aktivistko v času ameriške državljanske vojne, v cerkvi pripravila spominsko slovesnost.

Jarvisova je bila do svoje smrti leta 1948 tudi najostrejši kritik materinskega dne, trdila je namreč, da je postal preveč skomercializiran.

Ker verjamemo, da želite kljub kritikam o skomercializiranosti še vedno obdariti svojo mater, mater vaše matere ali matere vaših najdražjih, smo vam pripravili seznam čudovitih ročno izdelanih daril, ki bodo prazniku dodala osebno noto in obdarovanko na njen praznik veliko bolj razveselila kot darila iz trgovine.

»Vaza« iz vrvice. Potrebujete le kos lesa, žeblje in barvito vrvico. Na kos papirja narišite skico vaze in jo previdno izrežite. S koščkom samolepilnega traku jo prilepite na kos lesa. Zunanjo linijo skice »obrišite« z žeblji tako, da jih v les zabijete enega poleg drugega. Tako boste, ko boste papir odstranili, dobili žebljasto risbo vaze. Na te žeblje nato napeljite vrvico. Konec vrvice privežite na prvi žebelj, nato pa jo potegnite do drugega žeblja, okrog katerega jo dvakrat ovijte. To ponavljajte, dokler vrvica vsaj enkrat ovita okrog vsakega žeblja, z njo pa ste dokončno izrisali vašo vazo. v to »vazo« vtaknite nekaj svežega cvetja in čudovito darilo za materinski dan je pripravljeno.

Okrašene »marmorne« skodelice. Če ste opazili, da mama svojo jutranjo kavico ali čaj vedno pije iz dolgočasnih skodelic, ji lahko v življenje vnesete malo barve. Poiščite set običajnih belih skodelic za kavo (pokukajte v lokalno trgovino iz druge roke) in se lotite dela. V posodo, ki je dovolj velika, da lahko vanjo potopite skodelico, nalijte mrzlo vodo. Vanjo neto kanite nekaj kapljic živahnih lakov za nohte (ko menjate barvo laka, morate zamenjati tudi vodo, sicer se bodo barve začele mešati med seboj). S paličico lahko v lak zarišete vzorce ali pa pustite, da kapljice prosto padajo. V vodo nato potopite po eno skodelico naenkrat in vzorec laka se bo s površine vode prenesel na skodelico. Še posebej zanimiv bo učinek, če boste v vodo potopili le pol skodelice, druga polovica pa bo ostala bela. A pozor: zelo previdni bodite, da lak ne zaide v notranjost skodelice, saj sicer iz nje ne bo varno piti. Če se vam že ponesreči, skodelico uporabite kot prikupen cvetlični lonček.

Prstan iz gumbov. Če ima mama rada nakit, ji lahko za materinski dan podarite zanimiv prstan, ki se bo podal k njenemu stilu. Potrebujete le osnovo za prstan in zanimiv gumb ali več gumbov. Gumbu s kleščami odščipnite plastično ali kovinsko zanko, za katero bi ga sicer prišili na blago, in gumb prilepite na osnovo. Če želite uporabiti več gumbov, vse skupaj prilepite na dve plasti čimbolj trdega filca in šele nato na osnovo. Če imate več gumbov, ki se med seboj ujemajo, lahko izdelate kar komplet – prstan, verižico in še kakšno zapestnico ali broško.

Presenetite letos mamo z unikatnim darilom, ki ga bo cenila vse življenje.