Čustvena inteligenca za podjetnike

Čustvena inteligenca v splošnem je zelo pomemben dejavnik v medosebnih odnosih, kjer se je treba pogosto prilagajati, se znati poslušati, ubesediti svoje počutje, misli, želje, razumeti počutje drugih ljudi in podobno. Čustvena inteligenca se kaže na vseh življenjskih področjih, tudi na doseženih uspehih, kar je še posebej pomembno na poslovnem področju.

A, če ostanemo pri splošnem pojmovanju čustvene inteligence, bi lahko dejali, da gre pri njej v bistvu za inteligentno uporabo svojih čustev in čustev drugih ljudi, kar pa ni tako preprosto, kot se morda sliši. Še dobro, da obstaja nekaj nasvetov, kako se lahko čustvene inteligence vsaj malce priučimo, če smo bili doslej na tem področju tako rekoč bosi.

Kako delati na čustveni inteligenci?

Čez dan se pogosto vprašajmo, kako se počutimo. Čustvena inteligenca namreč pomeni tudi, da prepoznaš svoja čustva, jih znaš ubesediti, analizirati, razvrstiti … Druga pomembna stvar je, da za svoja občutja ne iščemo le zunanjih vzrokov, temveč raje pobrskajmo po svoji notranjosti. Zavedajmo se, da smo pač v nekih okoliščinah, kakršne koli že so, od nas pa je odvisno, kako jih bomo dojemali, kaj bomo ob njih občutili. To je odvisno od vzorcev, ki so v nas ukoreninjeni, ampak to je že neke druga tematika …

Čustvena inteligenca pomeni tudi, da znamo vnaprej predvideti svoje odzive na določene stvari in dogodke. Prav tako se ne smemo umikati kritiki ali pa takoj napadati, temveč moramo svoja čustva znati brzdati, se kritiku morda zahvaliti za iskrenost in se iz tega nekaj novega naučiti. Pa še nekaj: ko se zdi, da je res težko, poskušajmo na naš položaj gledati iz distance. Je res tako hudo ali se nam to morda le zdi? To so kratki nasveti, kako se čustvena inteligenca razvija v vsakdanjem življenju, a na tem mestu se bomo dotaknili še čustvene inteligence za podjetnike.

Podjetniki, ste čustveno inteligentni?

Filip Pesek, mojster marketinga in prodaje, se v zvezi s čustveno inteligenco dotakne omejujočih prepričanj, ki blokirajo uspeh določenega človeka. Ta prepričanja, ki so nam jih ukoreninili v otroštvu, nas lahko tako močno ovirajo, da imamo zaradi njih težave v vsakdanjem življenju, da o uspehu v poslu sploh ne govorimo. Pa smo spet pri vzorcih, ki smo jih dobili skozi leta, odpravimo pa je težko. A, nič ni nemogoče.

Katera so ta prepričanja? Zelo pomembno in razširjeno prepričanje je to, da si govorimo: »Jaz nisem prodajalec.« Če ste podjetnik, se ga boste morali znebiti, saj se morate zavedati, da je posel, kakršen koli že je, odvisen od prodaje! Ja, čustvena inteligenca pa je nujna, kadar se je treba spopasti s tem trdovratnim prepričanjem. Druga stvar, ki nas omejuje, je prepričanje, da v poslu ne smemo izstopati. Na kratko – če ne izstopaš, te ljudje ne poznajo in če si ne upaš izstopati, si ne upaš narediti nekoliko drugačnega oglasa, ki bi ti prinesel nove stranke.

Tretja pomembna stvar je, da si večkrat želimo zaslužiti na hitro, čez noč, a to je praktično nemogoče. Na te stvari je treba gledati dolgoročno, čeprav je začetni vložek v nek posel morda velik. A, prava taktika in pravi prijemi se obrestujejo, čeprav ne takoj. Čustvena inteligenca v tem koraku pomeni, da se tega zavedamo in da ne zaženemo panike, če denarja ni takoj. Za uspeh v poslu je treba trdo delati. Ni dovolj, da zgolj poznaš neke stvari, kar je še eno omejujoče prepričanje, ampak se moraš v glavi pripraviti na leta in leta garanja, če želiš, da svoj posel uspe. To je dejstvo in čarobne paličice ni. Bolj ko si čustveno inteligenten, lažje ti je to sprejeti in se tega držati.

In še nekaj: zaposleni. Filip Pesek pravi, da pravi vodja nekega podjetja svojim zaposlenim lahko preloži nekaj odgovornosti in ni treba, da je za vse sam. Tako se lahko podjetje lažje in hitreje širi, čustvena inteligenca pa je orodje, da to prepričanje odpraviš. Drži, ljudje smo si različni, a zagotovo lahko najdete ljudi, ki bodo vneti, delovni, natančni. Ti se bodo morda menjali, pa vendar, lahko najdete nove. Niso vsi zaposleni leni in nesposobni.

Čustvena inteligenca je tako v življenju kot karieri izredno pomembna. Če vemo, kaj to je, če jo znamo razvijati, če poznamo svoje prednosti in slabosti, če prepoznamo svoja čustva in čustva drugih ljudi, če smo sposobni empatije … Vse to nam pomaga k uspehu, ljudje nas imajo raje, posel pa, kot najbrž veste, ni le denar, ampak s(m)o tudi ljudje.