Pižama je pomemben del vaše garderobe

Pižama

Vsebina prispevka

Čeprav si pižamo oblečemo le doma in jo imamo oblečeno za spanje, je zelo pomemben del naše garderobe. Da se počutimo udobno tudi med spanjem, je nakup pižame opravilo, pri katerem ne smemo hiteti. Nekaterim se pižama ne zdi oblačilo, ki bi ga kupili in namesto nje raje za spanje nosijo oblačila, ki so stara, strgana in po možnosti še neudobna. Čeprav med spanjem, je tudi takrat pomembno, da niste zanemarjeni in si oblečete pižamo, ki ne bo ne le udobna, ampak tudi primerna glede na letni čas.

Ženska pižama

V povprečju se ženske bolj zavedajo, da k udobnemu spancu med drugim pripomore tudi ustrezna izbira pižame. Pri pižami je treba najprej razmisliti, kakšen kroj vam sploh ustreza. Nekatere ženske imajo raje spalno srajco, druge pa se bolje počutijo, če ima pižama hlače.

Spalne srajce so načeloma namenjene tistim, ki se med spanjem želijo počutiti svobodne in jih morda hlače med spanjem motijo. Ker je spalna srajca iz enega kosa blaga, je tudi oblačenje lažje in lahkotni materiali res poskrbijo, da se počutite, kot da med spanjem nimate oblečenega ničesar. Spalne srajce pridejo v različnih modelih, od kratkih do dolgih, pa tudi takih, ki imajo dolge ali kratke rokave. Tiste ženske, ki pa jim je večkrat vroče ali pa v poletnih mesecih, pa se lahko odločijo tudi za spalno srajco brez rokavov.

Nekatere ženske pa se med spanjem bolje počutijo v pižami, ki je sestavljena iz majice in hlač. Tudi taka pižama je lahko zelo udobna, če se izbere model, ki vam najbolj odgovarja. V poletnih mesecih najbolj pridejo v poštev pižame s kratkimi ali capri hlačami in zgornjim delom s kratkimi rokavi ali celo brez rokavov. V zimskih mesecih pa se večinoma odločajo za dolge hlače s kratkimi ali dolgimi rokavi. Seveda je tu treba omeniti se možnost širše ali ožje pižame, kar je odvisno preferenc za vsake posameznice.

Najbolj priljubljena materiala za pižamo sta bombaž in saten. Za bombaž se odločajo ženske (in moški), saj so pižame iz bombaža obstojen material, ki je enostaven za vzdrževanje. Poleg tega dobro vpija znoj in se zanj odločajo tudi tisti, ki se spopadajo z alergijami. Take pižame tudi po več pranjih ne izgubijo oblike in so primerne za pranje na višjih temperaturah. Saten, čeprav prav tako enostaven za vzdrževanje, je bolj primeren za ženske. Iz satena so narejene tako spalne srajce kot dvodelne pižame s hlačami. Največkrat se za pižame iz satena odločajo tiste ženske, ki željo tudi med spanjem izgledati elegantno, nekatere pa si tako pižamo nadenejo le za posebne priložnosti.

Moška pižama

Tako kot pri ženskah, je tudi pri moških pomembno, da se med spanjem počutijo udobno, k čemer pripomore tudi primerna pižama. Tudi moški lahko izbirajo med različnimi modeli, med katerimi so najbolj pogostejše pižame z dolgimi hlačami in dolgimi ali kratkimi rokavi. Ne le med spanjem, pižamo se lahko uporablja tudi takrat, ko se odločite, da dan preživite doma ali pa pri podaljšanih jutrih in večerih. Cilj pižame je, da ustvari občutek domačnosti in sproščenosti, zato mora biti pižama udobna, da lahko izpolni svojo nalogo.