Cisterna za vodo za vse okuse

cisterna_za_vodo

Zbiralnik, rezervoar ali cisterna za vodo. Različno poimenovanje za isti namen, zbiranje in varčevanje z vodo. Cisterna za vodo ali zbiralnik za deževnico je posoda oziroma rezervoar, ki ga postavimo na prosto ali pa vkopljemo v zemljo. Na prostem jo lahko postavimo pod žleb, svoje mesto lahko najde tudi v kletnih prostorih ali pa pod travnikom oziroma parkirnim prostorom. Pa vendar vse skupaj ni tako preprosto, kot se mogoče zdi na prvi pogled. Nekateri rezervoarji so primernejši za zbiranje deževnice, drugi za pitno vodo, tretji za odpadno vodo. Lahko se odločite za ležečega ali pokončnega, seveda so vsi na voljo v različnih velikostih, barvah in materialih. Na svoj račun pa lahko pridejo tudi tisti, ki dajo nekoliko več na videz. Na trgu je namreč že kar nekaj lepih in različnih dekorativnih izdelkov, namenjenih shranjevanju vode.

cisterna_za_vodo

V podjetju Armex Armature iz Ivančne Gorice imajo različne vrste nadzemnih in podzemnih cistern za vodo za zbiranje in uporabo deževnice. Nadzemne cisterne so namenjene zbiranju in hranjenju vode. So samostoječe, poskrbeti je treba le, da se postavijo na stabilno in trdno podlago. Nadzemni rezervoarji imajo volumen tja do 9.000 litrov. Če se odločimo za tovrstni rezervoar, moramo biti pozorni, da ga pred začetkom zime in morebitno zmrzaljo izpraznimo.

Tudi cisterna je lahko lep vrtni dodatek

Še ne tako dolgo nazaj, smo zunanjo cisterno za vodo skrivali za hišo, garažo ali hiško za orodje. Prav potrudili smo se, da niso bile vidne, saj so bile zelo neokusne na pogled. Dandanes ni več tako, samo pri podjetju Armex Armature imajo na voljo kar 60 različnih okrasnih nadzemnih rezervoarjev. Na voljo so v različnih prostorninah, oblikah in barvah. Izgovorov, da si zaradi oblike ali barve cisterne na svojem vrtu ne želite, ni več. Kvalitetna cisterna za vodo podjetja Armex je elegantna, premore velik volumen na majhnem prostoru, je UV stabilna in odporna na raznolike vremenske pojave. Če jih omenimo le nekaj. Na svojem vrtu imate lahko cisterno za vodo v obliki unikatne amfore, ki ima vgrajeno tudi posodo za rože, lahko pa se odločite tudi za zbiralnik vode v obliki stebra ali celo zidaka. Odločitev, kako boste na nevsiljiv način popestrili vrt, je seveda vaša.

Podzemni zbiralniki vode so, kot pove že samo ime, namenjeni vgradnji pod zemljo. Lahko ga vgradite na zelenici ali pa pod dvorišče ali parkirni prostor. Voda, ki se zbira v teh cisternah je prijetno ohlajena, predvsem pa ni izpostavljena svetlobi. V podjetju Armex Armature imajo tudi v tem segmentu na voljo več izdelke različnih oblik, barv in prostornine. Po besedah direktorja podjetja Zdravka Skubica, je bila nova generacija podzemnih rezervoarjev Carat namensko razvita za zbiranje in uporabo deževnice. Dodaja, da je voda, zbrana v takih rezervoarjih primerna za pitno vodo, rezervoar je stabilen v visoki podtalnici, povozen pa do skupne teže kar 12 ton in pol.

cisterna_za_vodo

Podzemni zbiralniki za različne želje in okuse

Glede na to, kakšen podzemni zbiralnik vode potrebujete, se lahko odločite za take z nizko vgrajeno globino, a visoko povoznostjo, na voljo pa so tudi kakovostni in ugodni zbiralniki za zbiranje deževnice. Rezervoar Herkules je namenjen tako nadzemni kot podzemni montaži. Zanj se je smiselno odločiti, če še nimate povsem jasno izdelane predstave, kam točno ga boste umestili oziroma bi želeli preizkusiti obe različici. Poleg tega lahko tovrstne rezervoarje, ki slišijo na ime Herkules med seboj tudi povezujete in dobite poljuben volumen. Na 1.000 litrškem podzemnem rezervoarju so že pripravljena priključna mesta s tesnili. Poleg tega, da je lahek za transport in vgradnjo, ima tudi gladke notranje stene. Tako je njegovo čiščenje precej lažje. Na voljo pa je tudi povozna, jeklena cisterna za vodo, z zelo dolgo življenjsko dobo in obstojnostjo do 35 stopinj Celzija.