4 stvari na katere moramo biti pozorni pri nakupu vitrine

Ste dobili v dar nov set porcelanastih krožnikov in bi ga radi shranili na mesto, kjer bo vsem na ogled? Namesto omarice v kuhinji ali jedilnici si omislite vitrino. Od omarice se razlikuje le v tem, da ima prednjo steno, oziroma vrata iz stekla. Tako si lahko z uporabo vitrine, lepo popestrite prostor, hkrati pa lahko lepe jedilne servise, nove kozarce, porcelanaste krožnike in ostale dragocene dodatke, ki jih želite pokazati, občuduje vsak. Medtem, ko se v omarico pospravi stvari, ki jih uporabljamo vsakodnevno, so že obrabljene in se z njihovim izgledom ne bi radi hvalili, si z vitrino omogočimo prostor za shranjevanje lepih stvari, ki jih uporabljamo le občasno.

Da pa ne bodo lepe na ogled samo stvari v njej, ampak tudi sama vitrina, moramo izbrati tako, ki bo iz kakovostnih materialov, lepega izgleda in se bo prilagodila prostoru.

Pri nakupu nove omarice za shranjevanje, oziroma vitrine, moramo biti pozorni na 4 stvari:

  1. Kakšna naj bo njena velikost – vitrino lahko poleg v kuhinjo postavimo tudi v druge prostore, odvisno od tega, kaj želimo vanjo pospraviti. Naprimer v dnevni sobi lahko vanjo pospravimo knjige, v otroško sobo pa njegove najljubše izdelke. Če imamo v mislih kuhinjsko vitrino, potem moramo izbrati tako, ki bo dovolj velika za naš set jedilnega servisa, hkrati pa ne sme biti prevelika, da ne da občutka utesnjenosti. Glede na prostor, ki ga imate na voljo, se odločite, ali vam bolj ustreza kotna vitrina, samostoječa, ki je bolj visoka in ožja, ali pa mogoče kar viseča vitrina, s katero boste dodatno prihranili na prostoru, hkrati pa bo bivalnemu prostoru dala moderen videz. Pozorni bodite tudi na to, koliko polic vitrina vsebuje, in če so police višinsko nastavljive.
  2. Da je izdelana iz kakovostnih materialov – največkrat je ogrodje vitrine izdelano iz lesa različnih vrst, s tem pa tudi različne kakovosti. Niso vse vrste lesa enako trdne in vzdržljive, zato izberite kos pohištva, ki bo izdelan iz masivnega lesa, da bo tako zagotovljena dolgotrajna uporabnost. Pri kupcih je pogosta izbira tudi imitacija lesa, oziroma iverna plošča, vendar je razlika v kakovosti velika. Redkokdaj je ogrodje iz plastike ali drugih materialov. Pozorni bodite tudi na to, da je steklo kakovostno in predvsem nezlomljivo.
  3. Vzdrževanje vitrine – posebno vzdrževanje ni potrebno. Paziti morate le, da prah, ki se redno nabira, sproti brišete z vlažno mehko krpo. Ker je kuhinja, prostor, kjer imamo vitrino najpogosteje postavljeno, ter se ta s kuhanjem in ustvarjanjem velikokrat umaže, tudi vitrina ne more ostati popolnoma čista. Mimogrede ponesreči primemo za kljuko z rokami umazanimi od moke, ali pa otrok s čokoladnimi rokami poseže za kozarcem na polici. Take madeže, lahko obrišemo samo z vodo, v primeru, da so bolj trdovratni, pa se jih lotimo s primernim čistilom, ki ga lahko kupite skupaj z vitrino.
  4. Kako je sestavljiva – glede na to, kakšno vitrino boste izbrali, ali bo to viseča, pokončna, ali klasična, je odvisno, koliko je kompleksna za sestavljanje. Pred nakupom se o tem pozanimajte v trgovini, oziroma se poskusite dogovoriti, da vam ob dostavi vitrine, le to tudi zmontirajo.

vitrine omara

Poleg teh 4 stvari, na katere je dobro biti pozoren pred nakupom vitrine, je pomembno tudi, da izberete takšno, ki se bo stilsko in barvno uskladila z ostalo opremo. Če boste kupovali vitrino za v kuhinjo ali v dnevno sobo, naj bo njena barva priemerna prostoru. Pri vitrini za v otroško sobo, pa si lahko date duška pri izbiri barv, saj je otrokom ponavadi všeč pisana soba.

Ste vedeli, da obstajajo tudi vinske vitrine? Super zadeva za vse ljubitelje vina, ki nimajo vinske kleti. Da pri vinu dosežemo najžlahtnejši okus, mora biti ohlajeno na pravilni temperaturi, za kar so najbolj primerne vinske vitrine, saj lahko temperaturo notranjosti natančno nadzorujemo.