Sedežne garniture, ki spremenijo dnevni prostor

Sedežne garniture

Vsak dom ima svoj stil, pa če se tega zavedate ali ne. To se najbolj pokaže takrat, ko iščete pohištvo, kot so sedežne garniture, omare, stoli in podobno. Morda se takoj tega ne zavedate, ampak podzavestno boste izbrali tako pohištvo, ki se bo med seboj skladalo. To lahko storite z materiali, barvami ali oblikami. Ker ima vsak drugačno željo, kaj želi čutiti, ko pride domov, je tudi vsak dom drugačen. Nekateri želijo priti v udoben dom, drugi v barvasto stanovanje, potem pa so tu tisti, ki jim je najbolj pomembno, da njihovo domovanje izgleda moderno. Sedežna garnitura pri tem igra veliko vlogo.

Srce dnevnega prostora

Če morate izbrati en kos pohištva, za katerega bi rekli, da je srce dnevne sobe, bi zagotovo izbrali sedežno garnituro. Sedežna garnitura je kos pohištva, ki je verjetno tudi najbolj uporabljen. Ko pridete z opravkov, najverjetneje sedete na kavč, da se spočijete. Če pridejo obiski, je najlažje, če vsi sedijo na kavču, da se lažje pogovarjate. In ob večerih ni boljšega občutka, kot če se z družino usedete na kavč in si ogledate film. Sedežna garnitura je torej v središču vseh dejavnosti, ki se dogajajo v dnevnem prostoru. Zato je pomembno, da izberete takšen kavč ki bo v prvi vrsti udoben, ki se bo skladal z ostalim pohištvom v sobi in bo nenazadnje tudi lepo izgledal.

Vaša dnevna soba

V dnevni sobi največkrat najdemo omare in regale, sedežno garnituro in klubsko mizico. Poleg tega imajo nekateri še dodatno stensko pohištvo, pa tudi jedilno mizo in stole, če je dnevna soba združena z jedilnico. Glede na velikost dnevne sobe je pomembno, da se odločite za pohištvo, ki ne bo preveliko ali premajhno. Če je dnevna soba velika, se lahko poigrate z dimenzijami pohištva in eksperimentirate, če pa je dnevni prostor manjši, pa morate dobro premisliti, kaj postaviti kje, da soba ne bo izgledala preveč natlačeno.

Ko izbirate sedežno garnituro, morate zagotovo najbolj paziti na njeno velikost. Sedežna garnitura ne sme zavzeti preveč prostora, da boste lahko notri postavili še ostalo pohištvo. Glede na velikost, ki vam je na razpolago, se lahko odločate med oblikami sedežne garniture. V manjših prostorih je navadno bolj priporočljiva izbira osnovne ravne sedežne garniture, medtem, ko se v večjih prostorih lahko odločate tudi za kavč v obliki črke L ali U.

Kakšno sedežno garnituro izbrati?

Sedežne garniture pridejo v vseh mogočih barvah, v različnih materialih in oblikah. Preden se odločite za sedežno garnituro, je pomembno, da premislite, kakšno bo ostalo pohištvo. To pomeni, da določite, v kakšnem stilu boste opremili dnevni prostor. Tu glejte na barvo in material sedežne garniture. Najbolj priljubljene so nevtralne barve, kot so bela, črna in siva. Če pa želite v prostor dodati barvo, pa se odločite za bolj živo barvo, ki bo prostor poživila. Potem se odločite tudi za material vaše sedežne garniture. Tu gre največkrat za vrsto tekstila, čeprav so nekateri ljubitelji usnja. Tako material, kot barva naj bosta odraz vaše družine. Namreč tisti, ki imajo majhne otroke ali pa hišne ljubljenčke, morajo malenkost bolj paziti, da ne izberejo občutljivih materialov in barv, kjer se poznata vsak madež in praska.

Prav tako se vprašajte ali želite sedežno garnituro uporabiti za dodatno ležišče ali shranjevanje. Nekateri kavči se namreč lahko raztegnejo in služijo kot dodatno ležišče, kar je izjemno priročno pri obiskih. Nekatere sedežne garniture pa imajo pod sedeži prostor za shranjevanje, kar je še posebej uporabno, če vam zmanjkuje prostora v omarah. Ko se odločate za sedežno garnituro se vprašajte tudi ali vam je bolj pomembno udobje ali videz. Nekatere sedežne garniture namreč izgledajo zelo lepo, ko se usedete ali uležete, pa so izjemno neprijetne. Vendar je na trgu dovolj različnih vrst kavčev, ki so tako lepi kot udobni, zato vztrajajte, dokler ne najdete pravega, ki vam bo ustrezal.