Dimniške kape vam pomagajo zmanjšati stroške vzdrževanja dimnika

Dimniške kape so vsestransko koristen del dimnika, ki s pomočjo sile vetra poveča vleko dimnika in tako pripomore k večji čistoči dimnika, saj s tem preprečuje nabiranje saj in nečistoč ter onemogoča, da bi se dim vračal v prostor. Prav tako dimniške kape ščitijo pred vdorom dežja v dimnik. Dež namreč na podoben način kot kondenz nase veže dim in saje, zaradi česar se poveča nabiranje umazanije, dimnik pa je zato potrebno pogosteje čistiti.

Skoraj vsaka ogrevalna naprava, na primer peč na pelete, drva, kurilno olje ali druga trda in tekoča goriva, je zaradi odvajanja dima in saj vezana na dimnik, speljan skozi streho. Dimniki so glede na naše potrebe in želje lahko izdelani iz različnih materialov in v različnih dimenzijah, da kar najbolj ustreza celotnemu izgledu strehe.

Ključen del dimnika pa je tudi dimniška kapa, ki jo namestite na konec ventilacijske odprtine dimnika. Ker je dimnik zaradi višine strehe izpostavljen vetru, lahko to otežuje ali celo onemogoča odvajanje dimnika in saj. Veter, ki piha nad luknjo dimnika, namreč deluje s tako silo, da dim, ki se dviga po dimniku, ne more prodreti skozi dimniško odprtino, zato se zadržuje v dimniku, kar dodatno pripomore k nabiranju umazanije in kondenza. Zato so se z napredkom dimniške tehnologije razvile različne dimniške kape, s pomočjo katerih lahko moč vetra uporabite v svojo korist in z njo celo povečate moč vleke.

Kako so narejene dimniške kape?

Kape za dimnik so v veliki večini primerov izdelane iz trpežnega nerjavečega jekla, saj ponuja najboljšo kombinacijo dolgoletne trpežnosti in cenovne ugodnosti, delujejo pa na več načinov. Na voljo imate dva glavna tipa, in sicer stacionarne oz. statične in vrtljive dimniške kape.

Kakšne so statične dimniške kape?

Statične dimniške kape ustvarjajo razliko v zračnem tlaku ter tako pomagajo pri dviganju zraka in odvajanju dima, pri tem pa se ne prilagajajo smeri pihanja vetra. Navadno jih prepoznamo po njihovi posebni obliki, npr. oblika črke H. Med statične dimniške kape pa sodijo tudi protivetrne kape, katerih glavna funkcija je zaščita pred vetrom in dežjem. Prepoznate jih po njihovi preprosti obliki s streho, ki dimniško odprtino ščiti pred vremenskimi vplivi. Vse vrste statičnih dimniških kap omogočajo uporabo z maksimalno delovno temperaturo do 180 °C.

Kakšne so vrtljive dimniške kape?

Vrtljive dimniške kape pa odlikuje posebna lastnost, da silo vetra celo izkoriščajo, da povečajo vleko dimnika. Prvi tip vrtljive kape prepoznate po izrazito okrogli obliki turbine, ki se vedno vrti v isto smer ne glede na smer ali moč pihanja vetra. Drugi tip vrtljive dimniške kape pa je bolj dinamičen, saj se obrača v smeri vetra, hkrati pa se tudi prilagaja moči pihanja vetra. Oba tipa vrtljivih dimniških kap zaradi svoje zasnove nudita tudi učinkovito zaščito pred dežjem, prav tako se oba vrtita s pomočjo krogličnih ležajev, odpornih na visoke temperature, kar zagotavlja dolgotrajno vzdržljivost in učinkovitost. Se pa okrogla dimniška kapa od drugega tipa razlikuje po svoji temperaturni odpornosti. Prvi tip namreč zaradi svoje oblike omogoča maksimalno delovno temperaturo do 150 °C, medtem ko drugi tip vrtljive dimniške kape, ki se obrača v smeri vetra, prenese delovno temperaturo celo do 500 °C. Ta tip je zato veliko bolj primeren za visokotemperaturne ogrevalne sisteme.

Sama velikost dimniške kape, ki jo potrebujete, je v veliki meri odvisna od velikosti vašega dimnika. Če ste se odločili, da je za potrebe vašega ogrevalnega sistema prava običajna protivetrna dimniška kapa, velja pravilo, da naj ima ta dvakratni premer premera dimnika, visoka pa mora biti za en premer dimnika. Seveda to ne velja za druge vrste dimniških kap, ki zaradi svoje posebne oblike niso vezane na velikost.

Novejši dimniški sistemi imajo pogosto že vgrajene sisteme in naprave, ki dimnike ščitijo pred vdorom dežja in vetra ter posledično nabiranjem umazanije, pri nakupu celotnega dimniškega sistema pri enem samem ponudniku pa je dimniška kapa že vključena v ponudbo. To pa ne drži za starejše dimniške sisteme, pri katerih je dimniška kapa skoraj nujna. Pred časom se namreč lastniki domov in ponudniki ogrevalnih sistemov še niso povsem zavedali škode, ki jo lahko na dimniku pustita veter in dež, zato se tovrstni dimniki navadno hitreje zamažejo, odvajanje dima pa ni tako učinkovito. V določenih primerih je na dimniku streha proti dežju in vetru že nameščena v obliki podaljška dimnika, vendar strokovnjaki za dimniške sisteme opozarjajo, da je tovrstna zaščita izredno neučinkovita v primerjavi s sodobnimi dimniškimi kapami, zato toplo priporočajo zamenjavo z naknadno vgrajeno dimniško kapo iz nerjavečega jekla.