Dodatno zavarovanje – kdaj in zakaj je pomembno, da ga imamo?

V današnjih časih skoraj da ne mine dan, da ne bi slišali besede zavarovanje. Pa naj si bo to zdravstveno zavarovanje, zavarovanje nepremičnin, avtomobilsko zavarovanje, nezgodno zavarovanje, dodatno zavarovanje … In še bi se verjetno našlo kakšno zavarovanje, saj se na področju zavarovanj vsake toliko časa pojavi kakšen novi produkt.

Tudi ponudnikov zavarovanj je na trgu precej, bi lahko rekli, da celo preveč, saj se človek kar ne znajde med vso to množico zavarovalnic. Ene ponujajo eno zavarovanje, druge drugo, ene ponujajo pakete, neke imajo ugodne cene, druge ponujajo še dodatne storitve …

Dejstvo pa je, da imamo danes vedno premalo časa. Služba, otroci, popoldanske aktivnosti, rekreacija, sestanki … In kdo bi še ob vsem tem imel čas, da se ukvarja z zavarovanji. Katerega ponudnika izbrati, katero zavarovanje, po kakšni ceni … To so vprašanja, na katera si moramo odgovoriti, predno se odločimo za pravo zavarovanje.

K sreči pa je danes na trgu vse več ponudnikov, ki nam uredijo vse, kar se tiče zavarovanja. Nam predstavijo zavarovanja in ponudnike, nam pomagajo izbrati za nas najbolj ugodno varianto in uredijo vse potrebno za sklenitev zavarovanja, mi samo podpišemo.

Med zavarovanji vsekakor posebno mesto pripada dodatnemu zdravstvenemu zavarovanju. Vemo, da je zdravje naše največje bogastvo in da bi za zdravje storili vse in dali vse. A res ni potrebno, da damo čisto vse. Zato izberimo tisto dodatno zavarovanje, pri katerem bomo za čim nižje stroške  dobili največ.

Ker so cene zdravstvenih storitev zelo visoke, je nujno, da imamo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, ki ga mnogi pogovorno enačijo tudi z dopolnilnim zavarovanjem. Z njim se krije razlika med celotno vrednostjo zdravstvene storitve (razni zdravniški, specialistični pregledi, preiskave, zdravila, medicinsko tehnični pripomočki …) in vrednostjo, ki se krije iz obveznega zavarovanja.

Kaj je obvezno zdravstveno zavarovanje?

Nekaj  kratkih dejstev o obveznem zdravstvenem zavarovanju:

  • Vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje je določeno z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
  • Vsak zaposleni je obvezno zdravstveno zavarovan, zavarovanje mu uredi njegov delodajalec.
  • Otroci so zdravstveno zavarovani po svojih starših.
  • Prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje se plačuje iz plače.
  • Več o obveznem zdravstvenem zavarovanju, zavarovancih, pravicah iz zavarovanja … Je objavljeno na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Zakaj potrebujemo dodatno zdravstveno zavarovanje ?

Ker se iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ne krije celotna vrednost zdravstvene storitve, je nujno, da imamo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje.

Ali dodatno zdravstveno zavarovanje res krije vsa doplačila?

Vedeti moramo, da v primeru, da koristimo nadstandardne storitve, le te niso krite iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zato jih moramo plačati. Vse več pa je zavarovalnic, ki tudi nekatere tako imenovane nadstandardne storitve krijejo iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a v tem primeru moramo mesečni premiji prišteti še nekaj eurov.

Kje sklenemo dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno zavarovanje lahko sklenemo sami, tako, da obiščemo eno od zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje – Triglav, Vzajemna, AdriaticSlovenica, ali pa poiščemo ponudnika, ki trži zavarovanja. Mnogi ponujajo sklenitev zavarovanja kar preko spleta, kar je zagotovo hitra in dobra rešitev, sploh če nam vedno primanjkuje časa.

Kakšne so cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so pri vseh ponudnikih približno enake, trenutno nekaj nad 30,00 EUR.

Katerega ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izbrati?

Mesečna premija je, kot rečeno, pri vseh ponudnikih  skoraj enaka, razlika med ponudniki je v dodatnih storitvah, ki jih ponujajo, ugodnostih ob sklenitvi zavarovanja, možnostih »paketnega« zavarovanja, ko več svojih zavarovanj  pri istem ponudniku združite v paket in ste s tem deležni določenih ugodnosti …

Na kaj moramo biti pozorni pri sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Pri sklenitvi zavarovanja moramo biti pozorni predvsem na to, da je v primeru, ko dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne sklenemo v roku enega meseca po sklenitvi obveznega zdravstvenega zavarovanja, čakalna doba za veljavnost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 3 mesece, kar pomeni, da moramo v tem obdobju plačevati premijo, zavarovalnica pa nam ne krije stroškov zavarovanja. Zavarovalnica bo začela s kritjem šele po preteku treh mesecev. Podobno je tudi pri prehodu od ene zavarovalnice k drugi. Tudi v tem primeru  moramo novo dopolnilno oziroma dodatno zavarovanje skleniti v roku enega meseca, da se izognemo trimesečni čakalni dobi.

Očitno sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni tako enostavna naloga in na vas je, da se odločite, kako jo boste rešili.