Uršlja gora, kraljica Koroške

V Karavankah na višini 1699 metrih leži Uršlja gora. Leži med Črno na Koroškem in Slovenj Gradcem in je zelo razgledna gora iz doline. Na vrhu Uršlje gore je tudi cerkvica ter planinski dom. Tudi televizijski oddajnik je na vrhu Uršlje gore, katerega vidimo iz ostalih sosednjih vrhov. Nekateri pravijo Uršlji gori tudi Plešivec, ker iz doline se vidi eno pobočje gore, kot pleša, zaradi sivega apnenčastega vrha. Malo nad planinskim domom lahko opazimo tudi spomenik borcem, ki so na Koroškem padli v boju v letu 1918 in 1919.

Na Uršlji gori tudi pogledi sežejo vse naokoli, lepo se vidi Velenje, Šoštanj, Smrekovško hribovje, Peca, Olševa, cela Koroška, Pohorje, Paški Kozjak, Kope. Uršlja gora je za pohodnike zelo obiskana gora, saj jo lahko dosežejo tudi tisti, ki nimajo polno kondicije in tudi otroci, vrh je porasel s travo in po celem vrhu se imamo kar za sprehajat. Je pa tudi Uršlja gora vrh, ki je priljubljen za kolesarje, ker do vrha vodi tudi cesta. Na goro vodi kar nekaj poti, vse so lahko dostopne, najhitreje smo gori v slabi uri, najdaljša pa je iz Mežice, ki traja 5 ur in 30 minut. Vznožju Uršlje gore je tudi znano Ivarčko jezero, ki je tudi zelo zanimivo za ogled in lepo se vidi Uršlja gora.

Kot sem že omenila na Uršljo goro vodi kar precej poti, nekatere poti pa so tudi takšne, da lahko naredimo krožno pot. Nazaj ne rabimo iti po isti poti ampak po drugi poti. Take krožne poti potekajo iz Poštarskega doma pod Plešivcem, Ivarčkega jezera ter iz Mežice.

Za vzpon na Uršljo goro moramo imeti primerno obutev, lahko si vzamete pohodne palice za lažjo hojo, v nahrbtnik dovolj tekočine, tudi kaj hrane si lahko vzamete, čeprav je zgoraj Planinski dom. Ker pa na Uršlji gori ni sence, je dobro imet na glavi kakšno pokrivalo in zaščitno kremo.

Poti

Poštarski dom pod Plešivcem (čez Kozarnico); pot je lahka, dostopna tudi za otroke, za pot boste potrebovali okrog 2 uri in 30 minut. Če se peljete po avtocesti iz Ljubljane proti Mariboru greste za izvoz Žalec. Potem sledite tablam za Velenje in Slovenj Gradec, nato pa za Ravne na Koroškem. V kraju Vrhe pa sledimo tablam za Sele in cerkev sv. Roka. Od cerkve malo naprej pa boste opazili že table za Poštarski dom in jim sledite v vseh križiščih. Cesta vas bo pripeljala na veliko parkirišče blizu doma. Parkirišče je en del na soncu, druga stran pa je v senci. Tukaj se opremimo za našo pot na Uršljo goro.

Opis poti; pri domu se odpravimo naprej po cesti, nato bomo zagledali smerokaze za Uršljo goro, ki nas bodo usmerili desno na kolovoz. Večinoma časa nas pot vodi po kolovozu in cesti ter po gozdu. Tako da nam v poletnih mesecih kar paše hoja po gozdu in senci. Pot po gozdu je lepo označena s smernimi tablami za smer Uršlja gora ter markacijami na drevesu. Lepo sledite markacijam in ne iščite bližnjic. Med potjo boste tudi prišli do klopce in mize, kjer si lahko malo odpočijete in tudi kaj prigriznete, kasneje se priključi pot iz Ivarčkega jezera. Kmalu bomo prišli na cesto in rampe, kjer samo nadaljujemo po cesti naprej. Ker večinoma vsa pot poteka po gozdu, med potjo nimamo kakšnih razgledov na okolico, zato pa bomo bolj veseli razgledov, ki jih ponuja Uršlja gora. Pot lahko nadaljujemo kar po cesti, ali pa si pot skrajšamo in gremo po peš poteh, ki so lepo označene. Če gremo po peš poteh, bomo kmalu prišli ven iz gozda na travnato jaso, kjer bomo zagledali tudi kapelico. Nadaljujemo samo naprej po poti, kjer bomo tudi že videli pred seboj cerkev sv Uršule na Uršlji gori. Ko bomo prišli do cerkve bomo tudi videli dom na Uršlji gori in okoli doma polno klopi in miz. Lahko si poiščemo svoj prostor pri domu, lahko pa se odpravimo okoli oddajnika in si razgledamo okolico. Uršlja gora ima vrh malo višje od doma, na njem pa stoji križ in tukaj bomo imeli razglede, ki smo jih čakali. Na vrhu Uršlje gore si vzemite kar precej časa in si poiščite svoj prostor za malo lenarjenja in občudovanja okolice. Če ste lačni in nimate nič v nahrbtniku, se kar odpravite nazaj do doma in si nekaj dobrega naročite za jesti.

Za nazaj lahko uberete drugo pot. Najprej morate nazaj do razpotja, ki se nam je priključila pot iz Ivarčkega jezera, tam so tudi smerne table, ki nas usmerjajo nazaj do Poštarskega doma čez Kal. Usmerite se kar po tej poti. Pot je zelo lepo označena s tablami do Poštarskega doma in sledite markacijam.  Ne rabite se bat, da bi se izgubili, pot tudi večinoma poteka po gozdu, proti koncu boste šli ob robu travnika. Prišli pa boste do vašega izhodišča.

Lahko pa se z avtom pripeljete tudi do zapornice in greste gor slabo uro, iz Ivarčkega jezera boste hodili 2 uri 50 minut, Ciganije 2 uri 30 minut, Koče na Naravskih ledinah 1 uro 45 minut, Andrejev dom na Slemenu 2 uri 45 minut. Poti je kar nekaj, sami si izberite katera vam najbolj ustreza, da boste prišli na Uršljo goro.

Če ne veste kam za vikend, se odpravite na Koroško in obiščite prekrasno Uršljo goro, tudi otroci ter hišni ljubljenčki lahko grejo z vami. Pa doma ne pozabite fotoaparata ter dobro voljo. Pa srečno pot.

Foto: Sonja Kostevc