Blejski vintgar obdajata hrib Boršt in Hom

Blejski vintgar je soteska, ki se nahaja pri Bledu na Gorenjskem. Obdajata jo dva hriba na eni strani je Boršt, na drugi pa Hom. Sotesko ob reki Radovni sta odkrila fotograf benedikt Lergetporer in tedanji župan Jakob Žumer. Soteska je dolga 1,6 kilometra in poteka ob reki Radovni. V soteski se sprehajamo ob tolmunih, brzicah in ob visokih stenah, ki so nekatere visoke tudi do 100 metrov. Sama soteska oziroma Blejski vintgar je opremljen z galerijami ter mostički. Korita prečka tudi največji kamniti železniški most v Sloveniji, ki poteka železniška proga jesenice – Most na Soči. Zgrajen je bil leta 1906 in je 33 metrov nad potjo. Blejski vintgar je bil za obiskovalce odprt leta 1893, ampak so ga do danes morali kar nekaj krat obnavljati in popravljati. Blejski vintgar je zaščiten kot naravni spomenik v Sloveniji in je prva turistična soteska  v Sloveniji. V okolici Bleda je vintgar najbolj obiskovana soteska, saj je tu neokrnjena narava in zelo lepo urejena korita. Zato je poleti tu zelo polno ljudi in moramo vedeti, da je tudi takrat promet zelo gost. Vsako leto obišče vse več obiskovalcev, nekateri pa se iz leta v leta vračajo na isto mesto. Tudi mi, ko smo prvič obiskali Blejski vintgar, smo rekli, da sem še pridemo, saj nas je res navdušil. In res skoraj vedno, ko se potepamo po Bledu si vzamemo čas in gremo na kratki sprehod po tej čudoviti soteski. Ime vintgar naj bi dobila soteska iz nemškega izvora Wiengarten, ker so v bližini bili nekoč vinogradi. Po Blejskem vintgaru so dobili ime tudi drugi vintgari, ki so v Sloveniji.

Izhodišče

Ko se pripeljemo na Bled, gledamo cesto za pokljuko. Cesti sledimo do vasi Spodnje Gorje, in v vasi bomo opazili smerokaze za Vintgar. Sledimo cesti vse do velikega parkirišča. Parkirišče je res veliko, tako da bomo našli prostor za svojega jeklenega konjička.

Opis poti

Od parkirišča se lepo usmerimo po poti, ki je označena z napisom za Blejski vintgar. Prišli bomo do blagajne, kjer plačamo majhen prispevek. Po samem Blejskem vintgarju je pot lepo speljana po lesenih mostičkih in poteh ob reki Radovni. Reka nam ponuja zelo lepe zelene tolmune, ter ponekod brzice. Navdušeni boste nad samo reko ter nad speljano potjo. Ponekod bomo opazili in hodili ob visokih kamnitih stenah. Ko ste na mostičkih, opazujte reko, v njej boste tudi videli ribe. Na svoje otroke pazite, posebaj na mostovih in tam, kjer hodite blizu reke.

Ker reka je re deroča. Ko boste prišli do visokega mosta, kjer je speljana železnica se oglejte kako so se morali potruditi, da so jo zgradili in še danes most stoji. Na koncu bomo prišli do majhne okrepčevalnice, kjer se lahko odžejate. Nudijo pa vam tudi razglednice ter razne spominke, nekaj pa si le privoščite, da vam bo ostalo v spominu. Malo naprej pa nas bo navdušil čudovit 13-metrski slap Šum. Res je prekrasen, za konec vas res navduši nad lepoto. Pri slapu se lahko tudi okopate, saj vam nudi prekrasen tolmun. V poletnih vročih mesecih lahko tukaj zasledite pravo kopališče, nekateri se kopajo, eni samo namakajo noge, tretji pa se sončijo ob slapu. Cela pot poteka lepo v senci ob deroči reki zato je pot zelo osvežujoča. Do sem bomo lepo počasi potrebovali nekje 1 uro. Res si vzemite čas po soteski in ne hiteti. Tu lahko ljubitelji narave in fotografij naredite res fantastične fotografije, saj je Blejski vintgar s prave perspektive resnično pravljičen. Nazaj do parkirišča se vrnite po isti poti, lepo se sprehodite spet po soteski, mogoče pa ste kaj spregledali in boste nazaj videli.

Pot po Blejskem vintgarju je primerna za vse ljudi. Tako za starejše, kot za otroke. Ni pa mogoče, da bi šli z otroškim vozičkom ali pa z invalidskim vozičkom. Za sotesko se primerno obujte, niso primerni natikači, ker je lahko ponekod tudi spolzko. Tudi kaj za popiti ni slabo če imate s sabo, čeprav je na koncu soteske okrepčevalnica.

Blejski vintgar se odpre v začetku junija in je odprt do konca septembra oziroma je odvisno od vremena.

Cenik

Odrasli 5 EUR, otroci od 6 – 15 let, 2,5 EUR, otroci do 6 let, 0,80 EUR, osnovnošolske skupine, 2 EUR, tudi dijaki in študentje plačajo manj samo 4 EUR. Tudi za skupine se najdejo popusti; dijaki, študentje nad 10 oseb plačajo samo 3 EUR, odrasli nad 10 oseb 4 EUR. Če pa imate mogoče kartico Gost Bohinja pa imate 10% popusta. Vstop je tudi dovoljen hišnim ljubljenčkom, samo za njih lepo počistite in imejte jih na vrvici. Zavedajte pa se, da ta denar gre za obnavljanje poti, ker pozimi jim dosti poti uniči sneg. Imejte pa za vstopnino gotovino, ker ne sprejemajo plačilnih kartic.

Blejski vintgar je odprt od 8 ure in do 19 ure.

Če se boste kaj potepali v poletnih dneh po Bledu ali okolici se napotite tudi v Blejski vintgar. Če vam je vroče, je tukaj prav prijetna osvežitev po poteh ob deroči reki Radovni. Soteska je pravi raj za ljubitelje narave v okolice Bleda. Od tod boste odšli zadovoljni in res se boste sprostili v tem biseru Slovenije.